Strona 6 z 42 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 415

Wątek: Nikon d700 - FF!

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ktos napisal ze ISO w malych matrycach bedzie lepsze, bo technologia idzie do przodu. Technologia matryc idzie do przodu bez rozroznienia na wielkosc. Przyklad to wlasnie np nikon D3, bardzo dobra jakosc przy 6400, jak wyglada 1600 przy 4/3?
    Ja majac 40D nie zastanawiam sie dlugo nad ISO800, jest potrzeba to ustawiam, 3200 jest jak najbardziej uzyteczne.
    Ja pisalam. iso800 tez spokojnie uzywam, 1600 juz nie jest takie fajne. Ale ja mam aparat z 2006r, wiec tegoroczne Olki pewnie beda jeszcze lepsze. Dla mnie iso1600 z E-510 jest piekne, do tego dodac iso3200 [marnej jakosci, ale zeby bylo] i gitara gra.

Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    no wiesz, jak robisz paznokiec to i kompakt bedzie mail takie go

ale czasem robi sie ludzkie postacie...

na olku uzyskasz takie samo go jak na ff, roznica jest taka, ze musisz sie duzo dalej odsunac i miec duzo dluzszy obiektyw

przykladowo na ff zapniesz 50tke 1.4 i zrobisz cala postac pewnie z 2-3 metrow
    na olku musisz stanac 6 metrow na tym samym obiektywie, ale go znacznie sie zwiekszy i nie masz juz takiego efektu

wiec musisz zapiac jakies 100mm 1.4
    a ze takiego raczej nie zapniesz to musisz zapiac cos w okolicach 200mm 2.8
    z takim tez ciezko bo drogi, wiec ostatecznie uzyskasz ten sam efekt na 300mm f5.6 ale z odleglosci okolo 15 metrow z tym ze pewnie bedzie mniej ostry niz owa 50tka na 1.4

i to jest ta roznica miedzy ff a olkiem

ale chyba jedyna alternatywa jest 30mm 1.4 sigmy, ale nie wiem jak bedzie z cala postacia i malym go za nia
    Tak, to jest niewyobrazalna zaleta. Ale jak sam napisales, tez moge to osiagnac. Trudniej i sie przy tym nachodze, ale zrobie!

Co do GO z Sigmy, dofmaster.com Mozna porownac dowolne rozklady GO z dowolnych puszek i szkiel ;p
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Zalety FF
    +mniejsza GO, moge uzyc, ale nie musze
    +lepsza jakosc w wyzszym ISO
    +lepsza ostrosc, bo latwiej ja uzyskac.

Zalety 4/3
    +rozmiary (E3 jest dla mnie bezsensownym wyjatkiem)
    +lepszy do dlugich tele
    +lepszy do macro

Nie ma systemu gorszego i lepszego, kazdy ma swoje zalety i wady.
    No dokladnie! I kazdy niech wybiera to, co mu potrzeba.

Szkoda tylko, ze trzeba wybierac... Co do 4/3 i makro, to nie powiedzialabym... GO i tak jest o wiele za mala... IMHO do makro to kompakt

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    no z tym do końca bym się nie zgodził potrzeba użycia bardzo wysokiego iso pojawia się dosyć często -zapewne wielu z Was się ze mną nie zgodzi ale zadajcie sobie pytanie -czy nie zdażały Wam się sytuacje kiedy nawet nie pomyśleliście o wyciąganiu aparatu z torby, bo światła było za mało, żeby zrobic poprawnie naświetlone zdjęcie przy maksymalnym iso jakie oferuje Wasz aparat ?
    Ja sie zgadzam! Czesto mi ISO brak... Ale nie mozna miec wszystkiego, przynajmniej na razie ;p [patrz w/w cytat]
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 20.06.08 o 18:36 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Marcin510
    Gość
    ja tam lubie olka i tak, mala lekka puszka
    te duze aparaty do mnie nie przemawiaja, d300 jest jak dla mnie kolos i nie lubie go dzwigac ze soba

idelanie by mi pasowala 420stka ze stabilizacja, szkoda ze nie ma czegos takiego bo to byla by duza zaleta olka

a jesli ten nowy ff nikona bedzie nawet ciut mniejszy i lzejszy od d300 to bylo by swietnie
    w sumie moglby byc nawet tak maly jak d40x lub d60 i to bylo by mistrzostwo swiata
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 20.06.08 o 18:43

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Fatman, nie przeczę - wysokie ISO to bardzo potrzebna sprawa. Jednemu bardziej, drugiemu mniej, ale ogólnie lepiej mieć dobre wysokie ISO niż nie mieć.

Ja się ciskam o co innego - o to niemądre określenie "lepsza plastyka FF". To brednie na resorach powtarzane bez przerwy na forach internetowych.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    "lepsza plastyka FF", no cóż jak pisałem ja nie jestem w stanie tego opisać, potwierdzić -coś tam niby widzę, ale skoro nie potrafię zdefiniować co, to prawdopodobnie tylko moja wyobraźnia

jak dla mnie to szkło się liczy jeśli chodzi o tą całą plastykę -światło tak jak zresztą sam pisałeś -no i fotograf, bo to od niego zależy czy uda mu się tą ten kadr tak pokazać, żeby było "plastycznie"

aha, tak przy okazji jak dla mnie to masa z tej całej "plastyki" powstaje dawno po zrobieniu zdjęcia, w PhotoShopie

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Myślę, że dobór odpowiedniej ogniskowej ma też wielki wpływ na tę tajemniczą plastykę (czytaj fajność) zdjęcia. Długi obiektyw spłaszcza perspektywę, ja lubię szerokie kąty. Łatwiej uzyskać efekt "trójwymiarowości".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    no ale na długiej ogniskowej łatwiej uzyskać 3wymiar poprzez mocne odseparowanie pierwszego planu od drugiego

a na szeroko.......... hmmm ja mam coś takiego (zerknij najlepiej na dużym ekranie z nosem tuz przed nim, wtedy 3wymiar fajnie widać )

http://212.51.209.43/~fatman/cyber/24ff-full.jpg

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No to ja sie okażę totalnym ignorantem, bo mi sie podoba plastyka jako bokeh [bo gdzie indzien roznic nie widze...] z obiektywow lustrzanych oraz koleczka z zestawu D70s+50/1.8
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    2 plan jest nieostry wiec trudno tu cos ocenic.... tu trojwymiarowosc wynika z nieostrego tla... btw... kiepsko winietuja obiektywy na FF :/

ponizej masz wszystkie plany ostre, choc na monitorze kiepsko widac, na odbitce ma sie jednak wrazenie ze zdjecie jest trojwymiarowe (dla niektorych niekwestionowana cecha zuiko), choc GO od metra do nieskonczonosci...

http://www.wrzuta.rexan.pl/joga_07.jpg
    Ostatnio edytowane przez konukera ; 20.06.08 o 19:20
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    no ale na długiej ogniskowej łatwiej uzyskać 3wymiar poprzez mocne odseparowanie pierwszego planu od drugiego

a na szeroko.......... hmmm ja mam coś takiego (zerknij najlepiej na dużym ekranie z nosem tuz przed nim, wtedy 3wymiar fajnie widać )

http://212.51.209.43/~fatman/cyber/24ff-full.jpg
    Dokładnie o tym mówiłem. Właśnie perspektywa szerokiego kąta sprawia moim zdaniem wrażeniem "plastyki", "trójwymiarowości" czy jak to tam zwał.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Na focie konukery jest ten sam efekt -po prostu szeroki kąt. A nie żadne cuda zuiki czy pełne klatki.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.06.08 o 19:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    czyli jak widać dla kazdego "plastyka" ma inne znaczenie -inaczej ją definiuje

i prawidłowo moim zdaniem

konukera, z winietą można sobie dosć łatwo poradzić w sofcie np. PS (choć w najnowszych firmware do D3 jest już kontrola winiety, więc można mieć cacy właściwie prosto z puszki) -większym probremem są nieostrości na brzegach/rogach