Ale śliczności.![]()
Ale śliczności.![]()
ładna GOmmmmm
było sobie życie
Fatman, z tym przepalaniem na matrycowym to raczej wręcz przeciwnie jest![]()
jest tak jak napisałem (od czsu kiedy miałem D70, poprzed D80 aż do D3 teraz) -robi wszystko żeby niedoświetlić -wystarczy zrobić mały teścik -cyknać fotkę na której widać np. światła jadącego w naszym kierunku samochodu -będzie niedoświetlona jak choelra ze względu na to, ze soft będzie się starał nie przepalić tych świateł..............
Swiatła samochodowe to nieszczęśliwy przykład... kto robi takie zdjęcia? Wystarczy w słoneczny dzień zrobić zdjęcie jakiejkolwiek sceny z korekcją na plus by zobaczyć przepalenia.
Peniek242, ok możesz mi uwierzyć na słowo że D3 zazwyczaj niedoświetla na matrycowym, czy musisz go kupić i sam sprawdzić ?
np ktoś kto chciał mieć zdjęcie pędzącej po ulicy/deptaku Piotrkowskiej karetki pogotowia -może być ? Zdjęcie wyszło bardzo ciekawe, ze wzgledu na uciekających na boki ludzi i miejsce w którym karetka omijała dwa ogródki piwne.......... -tylko cholernie niedoświetlone.Swiatła samochodowe to nieszczęśliwy przykład... kto robi takie zdjęcia?
Fatman, napewno masz większe doświadczenie i większe pojęcie ale wcześniej wypowiedziałeś się ogólnie o Nikonach a nie tylko o D3. Ja doświadczam D80 i słyszę też opinie innych, no przepalaja zwykle koryguję na minus. Oczywiście, że pędząca karetka da ciekawe zdjęcie no ale to raczej promil naszych zdjęć no chyba, że ktoś tylko przy drodze siedzi
![]()
Już nie piszę bo powoduję niepotrzebne odejście od tematu.
Pozdrawiam.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
A widzisz, jeśli chodzi o D80 to jest zupełnie inna bajka -w świat poszła pewna partia D80tek z jakimś felerem zapewne, bo właśnie przepalała na matrycowym. Na forum Nikona było o tym głośno, a sytuacja była o tyle dziwna/ciekawa, że nie wszyscy posiadacze D80 tak mieli i tym co nie przepalało trudno było w ogóle uwierzyć w coś takiego. I wystąpiło to tylko w D80 i tylko w pewnej ilości egzemplarzy. Standardowo Nikon na matrycowym niedoświetla -od D100 po D700. Pamiętam czasy kiedy Radek męczył D70 i mocno go to niedoświetlanie irytowało: http://www.cdrom.pl/artykuly/fotogra...a-swiatla.html -na samym dole wzmianka.....