Jeszcze jedno
dowodzące absurdalnego rozumowania
załóżmy ze jakiś aparat ma pokazane 50% w poziomie i 50 % w pionie
idąc Twoim tropem rozumowania 50% + 50 % = 100 %
czyli według takich obliczeń aparat nie pokazuje 100 % kadru - a więc nic
Jest to oczywiście nie prawdą bo doskonale wiemy, że mamy 50 % po poziomie i 50 % po pionie - oczywiste że coś widać na matówce !!!
czyli mamy odsłonięte 25 % kadru a zasłonięte 75 %
a nie jak wynika z takich obliczeń zasłonięte 100 % kadru
Mam nadzieję że dyskusja wyniku przepprowadzona jest w sposób jasny i zrozumiały
pomyłka o bagatelne 25 %
nie robię jajec tylko zwracam uwagę na błąd w logice
co nie zmienia faktu że też wolę 100 % krycia na matówce
Ostatnio edytowane przez dobas ; 2.07.08 o 11:49 Powód: Automatyczne scalenie postów
I, gdzie w tym fragmencie jest sumowanie? 0,95x0,95 daje 0,9025. W przybliżeniu jest, to 90%.
Wizjer okrojony do 95% w pionie i 95% w poziomie skutkuje w konsekwencji ograniczeniem pola krycia do 90%. Można jeszcze prościej? Jeśli tak, to mi pomóż, bo ja nie umiem.
Czy powyższe kłóci się z Twoim?
Spoko dobas. Wiem o co biega... pamiętam, to "pieprzenie"Przez "rz" oczywiście
![]()
Ostatnio edytowane przez th3big ; 2.07.08 o 12:02
Koniec tematu - nie chcę się kłócić i przepychać bo nie o to chodzi
Zwracam tylko uwagę wszystkim, którzy czytają ten wątek, aby nie przyszło im do głowy kiedykolwiek sumować tego typu wartości bo wynik wychodzi absurdalny.
to nie jest 10 % czyli 5% i 5%
z resztą to samo napisał RE bezpośrednio pod Twym postem. Więc już conajmniej dwie osoby tak odebrały tę wypowiedź
to nie jest jak z powierzchnią matrycy że dwa razy dłuższy każdy bok daje czterokrotnie większą matrycę. I tyla.
Możesz kpić, mozesz uważać, że to atak w Ciebie wymierzony a ja tylko piszę że nie można liczyć tego tak jak to napisałeś.
czasem lepiej przyznać się do błędu niż brnąć w ślepą uliczkę.
Ludzka rzecz, każdy się czasem myli
Ostatnio edytowane przez dobas ; 2.07.08 o 12:08
Omg .
było sobie życie
Dobra Panowie lepej powiedzcie jak się ma D700 do 5D bo to będa rywale, a w zasadzie D700 i nasterpca 5D. Widzę tu porównania E420 z 5D, lecz mnie bardziej to interesuje
/*...................*/
/* ...........................*/
W tym wątku nikt nie sumował wykrojonych z pionu i poziomu 5% za wyjątkiem Ciebie i Radka
Wszytko przez fakt, że zinterpretowaliści sobie na swój sposób ten fragment wypowiedzi.Zamieszczone przez th3big
I widać dalej trudno Ci pojąć, że mogło chodzić o stwierdzenie, że wizjer okrojony do 95% w pionie i 95% w poziomie skutkuje w konsekwencji ograniczeniem pola krycia do 90%.
No cóż... Ty swoje.
Mogę się pod tym podpisaćTak, to już jest. Kretyńskie rozmowy najczęściej zaczynają się od własnej interpretacji tekstu czytanego, a później udowadniania, że autor miał na myśli co innego niż miał i zawsze zgodnie z naszą interpretację.
Pozdrawiam Cię dobas...
Zbyszku D700 będzie pod każdym względem lepszą puszką. Pewnie będzie można się przyczepić do gorszego niskiego ISO z D700, jak i braku czułości ISO100, ale nic poza tym. Cała reszta przemawia na rzecz D700. Kwestia ceny... Nie zmienia, to faktu, że 5D nadal jest atrakcyjnym aparatem. Jak widać dobra matryca może znacząco przedłużyć moralną żywotność aparatu.
Bezpośredniego następcy 5D raczej nie będzie, ale z tym trzeba poczekać jeszcze troszkę.
Ostatnio edytowane przez th3big ; 2.07.08 o 12:31
Ostatnia rzecz, bo się za długo ciągnie ten oftop
masz rację - niedomówienia zawsze biorą się z nadinterpretacji słowa pisanego. Może i nadinterpretuję mówiąc ze Ty tak powiedziałeś.
Jeśli pisząc 5 % i 5 % to 10 % użyłeś skrótu myślowego To przepraszam Cię za tę nadinterpretację
Ale nawet jesli wiesz że tak nie jest napisałem że tak się nie liczy gdyby ktoś inny podobnie jak ja nadinterpretował Twą wypowiedź.
Potraktuj to jako luźną uwagę na zasadzie
"Gdyby ktoś źle zrozumiał wypowiedź th3big'a to tylko informuję że tego typu rzeczy tak nie liczymy - był to skrót myślowy bo... "
i na prawdę nie pisze tego zeby się Ciebie czepiać. Piszę bo źle zrozumiałem i podejrzewam, ze nie jako jedyny
Pozdrawiam serdecznie - bez najmniejszej ironi (gdyby były niedomówienia słowa pisanego)
niniejszym przyznaję się do błędu co do oceny Twej wypowiedzi - jeśli go popełniłem
a teraz niech się toczy dysputa o D700 a nie o liczeniu krycia matówki
Ostatnio edytowane przez dobas ; 2.07.08 o 12:32