OK, wyjaśniliście sobie prawie wszystko odnośnie pryzmatu pentagonalnego, jego pola krycia, powiększenia itp. Teraz proponuję założyć nowy wątek, w którym najbardziej aktywni wstawią po jednym zdjęciu - najlepszym jakie (swoim zdaniem) zrobili w 2k8...
Oparłem się na informacji th3big'a, że Nikosiowy wizjer uwzględnia 95% wysokości i 95% szerokości kadru. I o tym była dyskusja. A Ty liczysz boki na podstawie informacji, że wizjer ma 95% krycia kadru. Więc chyba w złą stronę, o ile zrozumiałem Twój tok rozumowania
Pole krycia kadru przez wizjer - obszar zdjęcia który widzę w wizjerze.
hmm nie osłabiajcie mnie , ....to podstawówka
chyba się stąd wyprowadzę....
/*...................*/
/* ...........................*/
A zdjęcie - nie wiem czy najlepsze, ale chyba ulubione
Obszar, czyli pole, czyli zakladam, ze widze 95% pola :]
Tak, licze w tę strone, tę w/w
Dokladnie, to podstawowka matematyczna ;p
Ooo dobry pomysłA może tak zdjęcie miesiąca? :> Najfajniejsze zdjęcie, które zrobiliśmy w danym miesiacu? Bo rok to duuuuuzo, a tydzien to chyba za krotko ;p
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Proszę... nie wiem czy najlepsze, sądzę, że nie, ale bardzo lubiane... przynajmniej przeze mniehttp://kamukaze.blogspot.com/ Większy rozmiar po kliknięciu na fotkę.
Pozdrawiam...
Ostatnio edytowane przez th3big ; 2.07.08 o 02:35
a teraz po tych wszystkich obliczeniach ustalcie czy te pole krycia dotyczy się RAWa czy JPG (który zawsze jest mniejszy od RAwa)
![]()
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1