Jeśli dobrze rozumuję, jeśli tu i tu, pole krycia to 95%, to cały wizjer pokrywa 90,25% całego kadru.
100% to zdecydowana zaleta i ważna cecha, jak na mój gust. Jedna z ważniejszych może?
to co trzeba kupić ? 5D czy czekać na D700 albo Sony A900?
za dużo tego robią...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Każdego po trochu...
Tak sądziłem... odniosłem wrażenie, że zarejestrowałeś się wyłącznie z powodu istnienia tego tematu. Nikt nie próbował dotąd umniejszać tej puszce tym bardziej, że dopiero przyszłość pokaże z czym mamy doczynienia. Nie ma więc o co kruszyć kopii. Mnie rozczarował wizjer i w zasadzie tyle. Cała reszta prezentuje się dobrze.
Zinterpretuj więc brak krycia 100% kadru przez wizjer D700. Nie wiem, co tu jest do interpretowania, ale chętnie poczytam. Jest, to fakt z którym ciężko polemizować. Kwestią indywidualną jest, czy fakt ten ma, czy też nie ma wpływu na ocenę końcową D700.
Wolę poczekać, aż jeszcze ktoś, to potwierdzi
Dla mnie jedna z podstawowych. Wiadomo... jeśli trzeba idzie się na kompromisy, ale tak duży obszar kadru poza kontrolą troszkę zasmuca.
Ostatnio edytowane przez th3big ; 1.07.08 o 14:51
W przypadku D 700 wielkość wizjera jest odpowiednia do klasy sprzętu w jakiej się znajduje. Wielkość wizjera jaka jest taka jest i nie stanowi to ani o wadzie ani o zalecie tej lustrzanki. W jakim celu zarejestrowałem się na tym Forum napisałem w moim pierwszym na forum poście każdy może go znaleźć i przeczytać.
Ostatnio edytowane przez Sergiuszone ; 1.07.08 o 14:52
Załóżmy, że wizjer ma 20jx30j - aby było łatwo liczyć i były utrzymane jego proporcje.
95% z 20 to 19
95% z 30 to 28,5
Pole wizjera 20jx30j to 600j^2
Pole wizjera 19jx28,5j to 541,5j^2
541,5 to dokładnie 90,25% z 600
cnu![]()
Jaka tam matryca, celownik musi mieć sto procent krycia inaczej strach do niego zaglądać. A ten D 300 to ile ma tych procent?