Przeczytałem z wypiekami na twarzy, a jakże, całą dyskusję. Ach och uch! Ciekawe jaka jest średnia wieku userów forum.
Co do plastyki.. Podobają mi się zdjęcia Fatmana. Świetne są. Gratuluję Ci ich. Właśnie w nich widzę ową plastykę, której nijak nie potrafię zdefiniować. Może składa się na nią pewna przestrzenność właśnie? Ale nie wiem czy to zalety FF. Bo i podobne widziałem z APS-C czy jak tam się nazywa crop N/C. Podobne z Olka. Myślę, że to światło.
Ja młodym, młodszy zapewne od panów Piotrów, ale chciałem się wypowiedzieć. Panowie, dajta se na luz. Pan Piotr_0602 od chyba pół roku sadzi na forum wątek za wątkiem na temat upadków e-systemu. Grozi, że odejdzie. Wyprzedaje się. Cierpiętniczymi postami obwieszcza bezsens Olympusowych produktów. Kup pan w końcu aparat. Nikona, Canona, Olka, Sonoltę, Kodaka, Hasselblada, jednorazówkę. Cokolwiek. I fotografuj. Wiesz ile chwil Ci uciekło przez te pół roku?
Wątpie czy dla amatora, takiego jak ja, wybór systemu ma aż takie znaczenie. Wiadomo, że jakieś różnice. Ale niewielkie. Bardzo niewielkie. I wątpie czy mając 5D i eLki robiłbym lepsze zdjęcia niż teraz, e1 i dwoma obiektywami - 14-54 i manualną 50ką z OMa. I wątpie również czy większość z forumowej braci zaczęłaby robić wyraźnie lepsze zdjęcia dzięki innemu sprzętowi.
A drugi Pan Piotr też nielepszy. Wybacz, że oceniam, ale ja przyłączam się do Rafała - pokaż foty. Bo zaliczyłem Cię do fotografów (a raczej ludzi, bo nie udowodniłeś, żeś fotograf) z kompleksem długiej lufy. Proszę, rozwiej to zdjęciami, które mnie chociaż zainteresują.
Bo najciekawsze jest to, że ludzie robiący najlepsze zdjęcia na tym forum - dajmy na to Willow, kiedyś Magus, Rafał Czarny, Tymin3, Smerf Maruda, Mariush, -M, dzemski i reszta nie uczestniczą w takich dyskusjach. Po cichu wybierają sprzęt którego potzrebują i koncentrują się na fotografowaniu. A wielu ludzi zapomina, że to o fotografowanie chodzi. A nie o długą lufę.
Można podyskutować o sprzęcie. Bo ciekawa nowinka techniczna. Ale tworzenie bojówek Olympusa i bojówek występujących pod tajemniczym kryptonimem FF to gruba przesada.
Zapraszam do działu Ocena Zdjęć, do Galerii...
pozdrawiam
Hrabia Miód