Strona 15 z 42 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 415

Wątek: Nikon d700 - FF!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    O ile sie zakladasz?
    O flachę. Jeśli pokażesz przyzwoite foty to odszczekam to co napisałem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    @piotrek204: nie wszyscy co prawda uznają optyczne.pl, ale tak poglądowo co do tej pełnej dziury na ZD i przymykania w innych systemach (wyniki na podstawie RAW): ZD, Canon, Nikkor.

A jak ktoś nazywa idiotyzmem przyzwoitą, w pełni uszczelnioną puszkę z bardzo szybkim AF i najskuteczniejszą z dostępnych w body stabilizacją tylko dlatego, bo sam ma inne preferencje sprzętowe, to za dobrze o nim nie świadczy...
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    @piotrek204: nie wszyscy co prawda uznają optyczne.pl, ale tak poglądowo co do tej pełnej dziury na ZD i przymykania w innych systemach (wyniki na podstawie RAW): ZD, Canon, Nikkor.

A jak ktoś nazywa przyzwoitą w pełni uszczelnioną puszkę z bardzo szybkim AF idiotyzmem tylko dlatego, bo sam ma inne preferencje sprzętowe, to za dobrze o nim nie świadczy...
    Piotrek nie pokaże swoich zdjęć. Jestem tego pewien. Bo tylko ktoś, kto nie robi zdjęć wypisuje takie głupoty jak Piotrek ileśtam.

EDIT: Kładę się spać. Piotrek, Twoje "ewentualne" zdjęcia (obaj wiemy, że się nie pojawią ), skomentuję jutro (ewentualnie ). Dobranoc.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.06.08 o 23:36
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Spokój! Ten wątek jest już i tak zbyt bezsensowny, by jeszcze w nim przepychanki były. Proszę o spokój.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Troche ta dyskusja traci sens, niektorzy nie potrafia zrozumiec przewagi wiekszej klatki. Jesli nie ma roznicy to robmy zdjecia telefonami.

Roznica jest, nie ma sensu porownywac bezposrednio obu systemow bo przy FF roznica robi sie zbyt duza.

Chetnie bym kupil cos na wakacje w 4/3 ale tak naprawde brakuje w tym systemie dobrego body. E-3 to jak dla mnie idiotyzm. Nie chce nikogo obrazac, ale po cholere on jest taki duzy?
    Jest dobry wizjer, jest dobry AF ale to body jest wieksze od 40D i D300, 5D nie jest od niego chyba wiekszy.

Inna sprawa to lekka jak dla mnie przesada z jakoscia zuiko. To sa dobre szkla, ale pisanie w ciemno ze kazde szklo FF trzeba przymykac a kazde zuiko jest swietne od pelnej dziury? Panowie, bez przesady. Z tego wynika ze tylko olympus potrafi robic szkla, a L-ki canona i Nikkory to plastikowe zabawki.
    Szczegolnie ze latwiej uzyskac ostre 12mpix w FF niz w cropie.
    Zuiko ma łatwiej bo robi dla mniejszej klatki. FF zwykle trzeba przymykać, ale gdy osiąga odpowiednik GO 4/3 osiągi są już zwykle bardzo dobre. U Zuiko jest równo, szkła budżetowe są dobre i nie ma ryzyka, PRO jeszcze lepsze, TOP PRO klasa, ale duże, ciężkie i drogie.

Nie tak dawno porównywałem organoleptycznie w sklepie E3 i 5D. Rzeczywiście rozmiary i waga praktycznie bez różnicy. 5D jest może ciut lżejszy od E3, za to 24-105 ciut cieższy i większy od 12-60. Porównywalne. Wizjery też porównywalne, 5D trochę większy (choć to jakby z E3 rozszerzony o proporcje 3:2), a E3 jakby jasniejszy. E3 robi solidniejsze wrażenie, ale 5D jest OK. E3 ma lepszy AF i odchylany LCD, 5D ma FF.
    Zalet 4/3 w tym porównaniu nie widać. E3 ma zalety nowszej i uszczelnionej konstrukcji, ale to nie są akurat zalety 4/3. Jakby się Canon uparł to by tego 5D trochę skurczył i byłby wyraźnie mniejszy od E3. Po co Olek go takim dużym zrobił? Chyba to ten sam chwyt marketingowy co duże pudełko na proszek do prania w którym jest znacznie mniej proszku niż się wydaje.

Zalety 4/3 to 50-200 nieco mniejszy/tańszy niż L-ka 100-400 dająca porównywalne GO.
    Zalety 4/3 to 70-300 który tanio oferuje nam 600mm na końcu. f/5.6 nie da GO FF, ale przy tej ogniskowej to nie jest wada.
    Zalety 4/3 to Bigma 50-500 która da za umiarkowaną cenę (w USA kosztuje 999$) ekwiwalent nie najgorszego 1000mm (ciemne, to ciemne, ale jakie długie).

Zaletą 4/3 mogłoby być 300mm f/2.8 gdyby kosztowało tyle co Sigma 300mm f/2.8.
    Zaletą 4/3 jest 14-54 w obecnej cenie.
    Zaletą 4/3 jest super skorygowany 7-14 (GO f/4 dająca w FF GO jak f/8 nie jest przy tej ogniskwej wadą).

Zaletą 4/3 jest seria E4xx z 25 f/2.8, a jeszcze większą byłoby gdyby istniały naleśniki 12mm, 18mm, 45mm, a body miało wizjer minimum z E1.
    Zaletą mogłaby być Sigma 100-300 z bagnetem 4/3, lub 300mm f/4 współpracujące dobrze z TC14, lub cenowo znośne dłuższe tele od 300mm.

Tego nie da nam FF.

W kategorii płytkie GO 4/3 z FF nie wygra lub za wielkie pieniądze zdoła się zbliżyć (zoomy f/2, hipotetyczne stałki f/1). W kategorii ISO nie wygra bez jakiejś super hiper i bardzo opatentowanej technologii - mało prawdopodbne. W kategorii DR podobnie.
    Niech więc stara się tu trzymać przyzwoity poziom, a maksymalnie wykorzysta atuty mniejszej matrycy.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Piotrek. Fajnie, dużo liter (różnych), ale gdzie link do Twoich zdjęć?????? Musisz swoje mądrości uwiarygodnić zdjęciami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Piotrek. Fajnie, dużo liter (różnych), ale gdzie link do Twoich zdjęć?????? Musisz swoje mądrości uwiarygodnić zdjęciami.
    To nie ten sam Piotrek, ale i tak pasuje
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    A jak ktoś nazywa idiotyzmem przyzwoitą, w pełni uszczelnioną puszkę z bardzo szybkim AF i najskuteczniejszą z dostępnych w body stabilizacją tylko dlatego, bo sam ma inne preferencje sprzętowe, to za dobrze o nim nie świadczy...
    OK, masz racje. Ja nazywam ostro idiotyzm, moze za ostro.
    Urazonych poza jednym wyjatkiem przepraszam.

Uszczelnienia fakt, ale one nie zajmuja tyle miejsca.
    Stabilizacja w body, no ok, na poziomie dobrych optycznych.
    AF, to tez nie musi zajmowac tyle miejsca.

Gdyby powstala pucha wielkosci 420-tki ktora by byla uszczelniona, miala stabilizacje, odrobine lepszy wizjer niz 420 i sprawny AF to mialbym pewien problem z glowy. A tak jak wychodze na dluzej z domu biore ze soba kompakta bo 40D ze szklem ciazy.

Ale dlaczego E3 jest taki duzy? Goly jest wyzszy o centymentr od 40D, z gripem chyba wyzszy od 1D/D3 ktore maja grip wbudowany.

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    @Piotr_0602: ale nikt przecież nie twierdził, że 4/3 wygra z FF pod kątem możliwości uzyskania małej GO, czy mniejszych szumów przy wysokim ISO . Ja bym chciał tylko tego, żeby sobie ludzie nie obrzucali siebie czy swoich sprzętów inwektywami z tego powodu, że dany system ma taki lub inny zestaw wad i zalet.

@piotrek204: wiesz, są jeszcze ludzie, którzy biorą E-510 do ręki i mówią, że to jakaś śmieszna mała puszka, że im najmniejszy palec lata, że z cięższym szkłem będzie źle wyważona, etc. - wszystkim po prostu nie dogodzisz .
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dla rozluźnienia atmosfery.............

http://212.51.209.43/~fatman/slub7/set4-p2.jpg