Cześć C+. Gdzie byłeś jak Cię nie było?
Na zaprzyjaźnionym forum toczy się dyskusja w podobnym temacie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
poparta przykładami.
A tak w ogóle, to proponuję jednak trochę pozamiatać ten wątek - albo wydzielić dyskusję o FF jako oddzielny wątek lub odpowiednie posty przykleić do jakiegoś starszego wątku o FF vs 4/3.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Olek matryc nie produkuje więc nie ma czego udoskonalać
Też prawda
Tylko na F16 im nie bardzo wychodzi. Pewnie to musza być polskie drzwi od polskiej stodoły
Rafał, nie czarujmy się, Ricohem zrobiłbyś wesele tylko czy państwo młodzi byliby zadowoleni? Nie mówię, że brakuje Ci umiejętności ale pewne sprawy są nie do przeskoczenia.
Zresztą wiesz o tym sam, tylko się droczysz
Czy tego chcemy, czy nie FF powoli opanuje rynek. Nieważne, czy to sens, pęd za duzą matrycą jest jak pęd za pikselami. ludzie tego chcą i to kupia więc będzie się sprzedawać.
Olek ma swoją niszę, zadomowiłj się w niej calkiem nieźle aż do...E-3.
MBSZ, gdyby E-trójka miała rozmiar i wagę E-1 i swoje parametry byłaby hitem. Oczywiście za cenę, jaką ma w tej chwili a nie na początku.
Jednak E-3 jest po prostu za duży i byl za drogi wchodząc na rynek.
Przyszlosc E-systemu to raczej E-520 i jemu podobne a nie górna półka. Także szkła, jak ktoś wcześniej napisał w tym wątku, szkielka f/2.0 to taka wisienka na torcie. Ile osób to kupi?
Oczywiście oprócz 50-ki, ta ma przyzwoitą cenę.
Fakt, trochę się droczę. Ale gdybyś zobaczył foty ze ślubu i wesela mojej kuzynki (zrobione przez profi fotografa) to uwierzyłbyś, że w sprawnych rękach Rikoś zrobiłby duuużo lepsze foty.
To zdanie absolutnie mija się z prawdą. Jak dotąd oprócz zapowiedzi i łabędziego śpiewu na forach internetowych żaden cyfrowy pełnoklatkowiec nie zagościł pod strzechy. Najtańszy model Canon 5d nadal jest drogi (w Polsce prawie 6 tys. ). Przez grzeczność nie wspominam o cenie białych słoików.
Z tą ekspansją pełnej klatki poproszę o włączenie odrobiny myślenia (to nie boli).![]()
Nowy Nikon FF - świetna wiadomość. Jakby cena faktycznie miała być koło 3 tys zielonych - jest OK - to już nie jakiś majątek, szczególnie dla kogoś kto zarabia na fotografii albo traktuje to przynajmniej jako samofinansujące się hobby. W tym wątku jest dużo wyważania otwartych drzwi - dla mnie zalety FF są oczywiste - nie ma się tu co rozwodzić.
Wróciłem z imprezy. Fotografowałem E-330. Bardzo lubię ten aparat ale teraz obrabiam pliki. Chcę odbitki 15x21. Część plików muszę wykadrować dość znacznie niestety. ISO większości zdjęć przy zastanym świetle - 800-1250. Część zdjęć ruszyłem - mało światła niebezpiecznie wydłużałem czasy nawet na 1600 ISO. Przy fotografowaniu gimnastyka, przy obrabianiu gimnastyka, ZD 50 ładnie pozycjonuje plany ale chciałbym mieć taką możliwość na obiektywie znacznie krótszym. Szczerze to nie rozumiem kolegów negujących walory pełnej klatki i szukających dziury w całym...
Nic tylko się cieszyć i czekać następcy 5D - zdaje się będą na jednej półce z nowym Nikosiem...
No nie Olek, ale producent :] Chociaz Olek jak zamawia te matryce, to pewnie tez ma cos do gadania ;p
Ja jestem zielona, ale z historii ;p cos za cos
)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No dokladnie.
A nawet jesli body FF bedzie tanie, w cenie dzisiejszych puszek APS-C / 4/3, to pozostaje kwestia jasnych szkiel. Bo imho czy bede miala 4/3 + szklo f2 czy APS-C i f/2.8 czy FF i f/4.5-5.6 to na jedno mi wyjdzie...
Jezeli FF, to puszka i szklo. Sama puszka zdjec nie zrobi.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To nie jest tak, ze my tu sobie negujemy. My sprowadzamy co po niektorych na ziemieFF nie jest panaceum na wszystko.
Ostatnio edytowane przez dog_master ; 21.06.08 o 18:37 Powód: Automatyczne scalenie postów
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.