Strona 10 z 42 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 415

Wątek: Nikon d700 - FF!

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    Sony by między 1900 i 2900 jeszcze spokojnie kilka puszek zmieściło ;].
    ... rozniacych sie 1 polem AF czy 0,5mpx

Huh, dosc pozno ma byc ten nowy 5D. Ja i tak obstawiam wczesniej, ale pozyjemy zobaczymy

Piotr, kup sobie w koncu tego FF :] Narzekasz na Olka [jakby nie patrzec, nie mowie, ze to zle, ale widac, ze czegos Ci w nim brak], wiec moze tym razem FF? A E420/30/ilestam kiedys jak cos to i tak mozesz dokupic
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 21.06.08 o 13:40
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    W sumie cała ta dyskusja o FF jest czysto akademicka. Proponuję eksperyment - wrzucić do galerii piękny widoczek o cudownej plastyce, powalającym bokehu, niesamowitych kolorkach zrobiony FF (nieważne jakim) i przysłowiową "goło babe" zrobioną najtańszym na rynku kompakcikiem, dopaloną wbudowaną lampą, z czerwonymi oczami, fatalną tapetą w całkowicie ostrym tle i sprawdzenie po kilku dniach, która fota miała większą oglądalność (czyli była ciekawsza). Bo chyba popularność jest wyznacznikiem dobrej foty (nie wartościując co jest "dobre")

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    A propo plastyki - oglądając zdjęcia z matryc Kodaka mam wrażenie ze są bardziej plastyczne,, E-1 był chlubnym tego przykładem
    Matryca CCD jak czytalem daje lepsza jakosc obrazu... w przystawkach jest tylko CCD a nie Live-Mosy i Cmosy (ktore mniej szumia ale np. kolory maja "gorsze"). Czemu ? Skoro z Cmosa mozna np. szybciej zczytac dane ?

Kiedys ludzie zachwalali na forach E-1 pisząc o "mięsistości" kolorów, analogowości, o C i N nikt tak nie pisałam... albo mało kto...
    teraz juz tylko szumy i szumy i boki

Ja osobiście lubie 4/3 za powiększoną GO - można zrobić żeby było mało, ale częściej jednak potrzeba większej niż mniejszej GO...

Niestety E-System to system dla bardzo bogatych
    F2.0 swoje kosztuje a to najbardziej istotna czesc systemu (taka wisienka na torcie)
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    fakt... świetne zdjęcia można robić kompaktami, czasem nawet łatwiej bo z kompaktem w kieszeni dobrych okazji nadarza się 10 razy więcej niż z zestawem lustrzankowym który trzeba nosić w torbie/plecaku

Stąd w 4/3 napewniejszą przyszłość może mieć seria E4xx.

Nie chodzi o to czy 4/3 robi gorsze zdjęcia niż FF. Nie robi. FF jest bardziej elastyczne (GO/ISO/DR) ale 4/3 ma swoje (niewykorzystane do końca) zalety (tele/rozmiar).
    Sęk w tym że skoro giganci C i N, a za nimi snujące plany o potędze Sony (ostatnio wykupione przez szejkow arabskich którzy nie wiedzą co robić z kasą przy tych cenach ropy) prą do FF, to za lat X matryca FF może być tańsza od 4/3 z uwagi na to, że FF będzie się masowo produkować 100 razy więcej niż rozmiaru 4/3. Może... Na razie Canon na rynku jest nawiększym graczem, kreuje modę na FF (jak nie tak dawno moda na Mpix) bo jest tu najmocniejszy, i inni, chcąc nie chcąc, będe musieli grać w FF. Już wszyscy to zapowiedzieli (prócz producentów 4/3 ale ostatnie plotki o Panasie wróżą że może olać sojusz z Olkiem).

W bezpośrednim starciu z FF Olek nie wygra, jeśli będzie starał się robić to samo co FF tylko matrycą 4/3. Jeśli wykorzysta atuty, będzie miał system miejsce na rynku.
    Kupę ludzi wzięłoby zestaw E-430 z zestawem naleśników gdyby bardziej przypominał stary OM (wizjerem, wzmocnionym body).
    Kupę ludzi wzięłoby zestaw E3 + 100-300 SWD f/4, albo E3 + 400 f/4.5 SWD do polowań na ptaszki, a może amatorzy na Olimpiadę do Pekinu by robić konkurencję zawodowcom z ciężkimi drogimi L-kami.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Moim zdaniem rynek profesionalny opanowany w dużej mierze przez Nikona i Canona - (wiem, wiem że zaraz zaczniecie podawać przykłady oly-profesionalistów) pewnie dalej będzie przez wspomniane firmy opanowany i nie ma się co dziwić, ani oburzać bo marki te budowały swoją pozycję przez lata. Olek ma większe szanse stać się flagowym sprzętem "zwykłych ludzi". I tu jakość jego szkieł, miniaturyzacja, crop i inne zalety systemu 4/3 mogą zostać wykorzystane, a mała matryca nie wadzi.
    MK

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    za lat X matryca FF może być tańsza od 4/3 z uwagi na to, że FF będzie się masowo produkować 100 razy więcej niż rozmiaru 4/3 [...] ostatnie plotki o Panasie wróżą że może olać sojusz z Olkiem)
    No okej, matryca bedzie tansza. I co? I chcac focic jak foce teraz [400mm, nie mowiac o ludziach, co na ptaszki poluja], bede nosila kilkukilogramowe obiektywy warte 10k?

O plotkach juz bylo, bedzie oficjalne info, a nie bawmy sie w gluchy telefon, kazdy cos nowego wywnioskuje i przekaze dalej...

A co do brakujacych szkiel, to system jest mlody, wiec ja jestem dobrej mysli Faktycznie, troche brakuje...

A jezeli za X lat Olek udoskonali matryce, to kto wie, czy na meczach nie bedzie stala gwardia fotoreporterow z E-7 + 100-300/4 :]
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 21.06.08 o 15:30 Powód: Automatyczne scalenie postów - usuwam te glupia linie ;p
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    FF to większa elastyczność GO.
    Zalety 4/3 to dobre wyniki obiektywów już od największej dziury, choć dobre obiektywy FF przymknięte o 2EV też dają dobre rezultaty.
    DOBRE = DOBRE
    czyli jedno jest tożsame (lub identyczne z drugim).

Przesłona f2.8 w 4/3 to GO odpowiadająca przesłonie f4 w FF.

Żeby było dobrze przymykamy FF do F8 (2 działki). Kto nie wie czemu prosze obejrzeć np. test obiektywu Canona 85 mm bardzo jasnego podpiętego pod Super 5D (www.optyczne.pl).

Wynik= 1 do 0 dla 4/3 (f2.8 kontra f

Ok. Mamy 85 f1.4 (jest tez chyba 1.2 to tylko pół działki różnicy). Dla 4/3 to bedzie przyslona f1 a takiej tu nie ma. Ale mamy f2.
    85 f1.4 przymykamy 2 przesłony i mamy 2.8 a w obiektywie 35-100 mamy f2.

Ogólnie przesłony idą tak: f1,4 (chyba lub 1.2), f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11 itd. Każdy krok to dwa razy więcej światła (czyli zmiana czasu np: 1/30 na 1/60, 1/125 na 1/250)

Zalety 4/3 to małe rozmiary, ale na razie nie wykorzystuje tego Olek jak należy. E3 nie ma żadnej przewagi w tej kategorii. Jest naprawdę niezły, ale mógłby być nieco mniejszy.
    Zadna przewaga = Stabilizacja w body (podejrzewam ze kontroler i silnik ssf nic nie zajmuje miejsca), czyszczenie matrycy (w D3 nie ma czemu? bo się nie zmieściło?), obrotowy wyświetlacz tez musi mieć coś wyprowadzone ma obudowę która mieści się po złożeniu w body...

Żeby D3 to wszystko miał musiałby ważyć z pół kilo więcej.. czyli ile z dobrym obiektywem (jasnym i ciężkim i bez cropa) ? 5-6 kg? ojej jeszcze lampa :/

No dobra d3 ma dwa sloty pamięci CF :-/

Zuiko produkuje coraz większe obiektywy. 12-60 jest większy od 14-54. 13-35 naprawdę duży.
    Mniejszy od tych samych ogniskowych i tej samej jasności dla FF.

35-100 olbrzymi, a daje podobne efekty do L-ki 70-200 f/4.

50-200 też mały nie jest.
    No nie daje. L-kę trzeba przymknąć o 1 działe minimum aby wykorzystać jakosć optyczną. 35-100 jest czterokrotnie jaśniejszy. f2 - f2.8 - f4

obiektyw 100-400 mm ze światłem f2.8 dla 100 i f3.5 (niecała działka spadku) o wadze mniej niz 1 kg? jak byłem na góraszce to kolesie mieli jasne canony np., patrze na napis a tam 70-200 f4, albo większe egzemplarze f2.8
    (no dobra po kropie mieli jakies 350, ale większe i ciemniejsze i musieli je przymykac dla dobrej jakości)

Jeśli 4/3 ma przewagę w długich tele, to gdzie sią te tele? Zuigma 70-300 jest, OK, ale to de facto budżetowa ciemna Sigma. Jeszcze świetny 50-200... Ale już 90-250, 300 są poza zasięgiem dla większości, sztuka dla sztuki... Gdzie sensowne cenowo 300 f/4? Albo coś ponad 300?
    W sklepie. Nikogo wina że nas nie stać. Jak pisałem ostatnio E-System to system dla bogatych, choć i biednym daje posmak luksusu

Własnie wyprzedałem wszystkie graty 4/3... I zastanawiam się nad zakupem zestawu E3, lub FF. Ceny podobne. I raczej się skłaniam do FF, ze względu na pewniejsza przyszłość w kategorii niebudżetowej. Dokupiłbym do tego zestaw E4xx z 3 naleśnikami, gdyby taki był...
    Kup E-3 i za 10 lat super jasne tele TOP PRO. Będziesz zadowolony

Sytem 4/3 to JEDYNY system cyfrowy powstały od podstaw. Włącznie z obiektywami.

Dążenie dużych producentów do FF wynika z tego że masa ludzi ma stare ale jare obiektywy powstałe w czasach analogowych. No i oni chcą np. ultra szeroki kąt bo kiedyś kupili bardzo drogie 24 mm f.4 lub nawet f2.8, albo jeszcze ładniej rozmywać tło przy tele (które im się skróci).

Niestety abberacja, winieta i nieostrości na brzegach będą śniły im się po nocach :-/

PS. Zapomniałem o przykładach. (Uwaga duże, oglądać najlepiej w programie klasy PS, choć profil sRGB)

Średni format, skan na mase megapixeli (100 ?) (na Epson Perf. 4990 Photo - skaner za 1700 nie jest tak dobry jak za 4000

http://www.zdjecia.rexan.pl/skan2.jpg

i wycinek
    http://www.zdjecia.rexan.pl/wycinek.jpg

Moja ukochana żabcia. e-1, 54 f3,5, fl 50 w nocy)

http://www.zdjecia.rexan.pl/zaba.jpg

ps. niezle sie walnalem na pisalem na odwrót, ale juz poprawione.
    Ostatnio edytowane przez konukera ; 21.06.08 o 16:35
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Rafał, od pół roku robisz streeta i świetnie Ci to wychodzi. Zdajesz sobie jednak sprawę, że na ślub nie poszedłbyś z Rikosiem?
    Polski lotnik to i na drzwiach od stodoły poleci... Rikoś ma sanki na lampę, więc jakbym musiał, to bym dał radę.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.06.08 o 15:55
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera Zobacz posta
    Ogólnie przesłony idą tak: f1,4 (chyba lub 1.2), f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11 itd. Każdy krok to dwa razy więcej światła (czyli zmiana czasu np: 1/30 na 1/60, 1/125 na 1/250)
    f1.4 Bo to jest sqrt(2^n) w przyblizeniu [sqrt = pierwiastek kwadratowy, ^ potega]:
    czyli
    sqrt(2^1) = sqrt(2) = 1.4
    sqrt(2^2) = sqrt(4) = 2
    sqrt(2^3) = sqrt( = sqrt(2*4) = 2*sqrt(2) = 2*1.4 = 2.8
    itd

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    f1.4 Bo to jest sqrt(2^n) w przyblizeniu [sqrt = pierwiastek kwadratowy, ^ potega]:
    czyli
    sqrt(2^1) = sqrt(2) = 1.4
    sqrt(2^2) = sqrt(4) = 2
    sqrt(2^3) = sqrt( = sqrt(2*4) = 2*sqrt(2) = 2*1.4 = 2.8
    itd
    Dla mnie ludzie, którzy wiedzą takie rzeczy są jak... kosmici.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.