Testowałem na weselu mam mieszane uczucia... o ile w pomieszczeniach małych wystarczy dać większe EV lampy o 1-1,3 i jest Ok ale juz w trudniejszych warunkach trzeba samemu kombinować, bo sama nie potrafi dać większe światło gdy obiekt mierzony jest dalej a pomieszczenie Np sala weselna spora i trzeba eksperymentować z ilością EV do tego odbitego światła nie da sie używać bo na suficie sa kotary
Mam kitowy obiektyw wiec chcąc nie chcąc musze dawać przynajmniej 5,6 aby fotki były szczegółowe.
Na weselu była Fotograf która miała chyba systemową lampę i EOS 450D i nie widziałem aby cos grzebała przy lampie choć w sumie zdjęcia robiła dosyć blisko, jedynie raz na jakiś czas zmieniała obiektywy![]()
Trochę dziwne, ale faktycznie w tabelce z PDF ze str: http://www.metzflash.co.uk/pages/metz48af1.html wynika że:
Standard TTL-mode +
Automatic flash control -
Manual flash control +
czyli, zapytam przewrotnie, może jednak FL-36 będzie dla amatora lepszym wyborem?
jako amator nie mam w ogole doswiadczenia w manualnych ustawieniach czasów otwarcia migawki czy ustawieniach przesłony, a co dopiero EV...
może na FL36 skorzystałbym wiecej?
no bo co mi z tego na poczatku, ze metz 48 ma wieksza LP, jak przy nieumiejętnym ustawieniu EV, zdjęcia nie będą dobrze wychodziły...
Sam sobie odpowiedziałeś, bierz FL-36. Nie będzie też problemu z rzutem siatki na malych odleglościach...
ja jestem amatorem, nie umiem kombinować i muszę przyznać, że z moją fl-36 bałbym się wyskoczyć na ślub - mam wrażenie że jest zwyczajnie za słaba, szczególnie jeśli chce się odbijać. Żeby porządnie naświetlić zdjęcie światłem odbitym w nie największym pomieszczeniu, czasem muszę dawać +3 EV i szlag trafia jakikolwiek "zapas mocy". A ładuje się pieruńsko wolno. Nie mówie, że to jest zła lampa - ale podkreślam: na ślub przy moich umiejętnościach bym się szczypał
czyli może jednak lepszy ten Metz 48, skoro FL36 też trzeba korygować EV...
W FL-36 też trzeba korygować moc lampy przy odbijaniu. Ale to nie problem - kwestia wprawy.
Ja w Fl-36 najczęściej używam własnej automatyki lampy. Dlaczego nie TTL? Bo przy TTLu lampa wysyła przedbłysk kontrolny i tym samym zużywa większą energię. A co za tym idzie ciut dłużej się ładuje.
Ja bym brał tego Metza ze względu na szybsze ładowanie i większą moc. Brak własnej automatyki bym przebolał.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.06.08 o 11:40