Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jak poprawnie używać METZ 48 AF1 digital - 1 lampa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzyzuuu Zobacz posta
    z tego co wiem METZ 48 nie ma trybu AUTO i to właśnie mnie demotywuje przed kupnem tego modelu
    To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Grosheck Zobacz posta
    Myślę własnie o zakupie tej lampy, cena zblizona do FL-36, a LP wyższa o ponad 10...

czyli jak to wreszcie z tą lampą jest?

potrafi pracować w automacie? bez recznego ustawiania EV...

oczywiscie światło odbite...
    Testowałem na weselu mam mieszane uczucia... o ile w pomieszczeniach małych wystarczy dać większe EV lampy o 1-1,3 i jest Ok ale juz w trudniejszych warunkach trzeba samemu kombinować, bo sama nie potrafi dać większe światło gdy obiekt mierzony jest dalej a pomieszczenie Np sala weselna spora i trzeba eksperymentować z ilością EV do tego odbitego światła nie da sie używać bo na suficie sa kotary
    Mam kitowy obiektyw wiec chcąc nie chcąc musze dawać przynajmniej 5,6 aby fotki były szczegółowe.
    Na weselu była Fotograf która miała chyba systemową lampę i EOS 450D i nie widziałem aby cos grzebała przy lampie choć w sumie zdjęcia robiła dosyć blisko, jedynie raz na jakiś czas zmieniała obiektywy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.
    Trochę dziwne, ale faktycznie w tabelce z PDF ze str: http://www.metzflash.co.uk/pages/metz48af1.html wynika że:

Standard TTL-mode +
    Automatic flash control -
    Manual flash control +

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli, zapytam przewrotnie, może jednak FL-36 będzie dla amatora lepszym wyborem?

jako amator nie mam w ogole doswiadczenia w manualnych ustawieniach czasów otwarcia migawki czy ustawieniach przesłony, a co dopiero EV...

może na FL36 skorzystałbym wiecej?

no bo co mi z tego na poczatku, ze metz 48 ma wieksza LP, jak przy nieumiejętnym ustawieniu EV, zdjęcia nie będą dobrze wychodziły...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Sam sobie odpowiedziałeś, bierz FL-36. Nie będzie też problemu z rzutem siatki na malych odleglościach...

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ja jestem amatorem, nie umiem kombinować i muszę przyznać, że z moją fl-36 bałbym się wyskoczyć na ślub - mam wrażenie że jest zwyczajnie za słaba, szczególnie jeśli chce się odbijać. Żeby porządnie naświetlić zdjęcie światłem odbitym w nie największym pomieszczeniu, czasem muszę dawać +3 EV i szlag trafia jakikolwiek "zapas mocy". A ładuje się pieruńsko wolno. Nie mówie, że to jest zła lampa - ale podkreślam: na ślub przy moich umiejętnościach bym się szczypał

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli może jednak lepszy ten Metz 48, skoro FL36 też trzeba korygować EV...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    W FL-36 też trzeba korygować moc lampy przy odbijaniu. Ale to nie problem - kwestia wprawy.

Ja w Fl-36 najczęściej używam własnej automatyki lampy. Dlaczego nie TTL? Bo przy TTLu lampa wysyła przedbłysk kontrolny i tym samym zużywa większą energię. A co za tym idzie ciut dłużej się ładuje.

Ja bym brał tego Metza ze względu na szybsze ładowanie i większą moc. Brak własnej automatyki bym przebolał.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.06.08 o 11:40
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.