Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Om 10

Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sory,że się wtrącę ale jak słyszę o kombinowaniu z bateriami to mi się słabo robi.....
    to koszt pewnie jednego ,może dwóch browarów,a takim kombinowaniem to daleko nie zajedziesz...szkoda by mi było aparatu na takie testy... do tego takiego cuda

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Wczoraj w nocy (znaczy to już było dzisiaj) pobawiłem się w podładowanie tych bateryjek i co...
    Zaraz po ich załadowaniu usłyszałem trzask lustra, a raz nawet dioda mrugnęła i usłyszałem jakiś sygnał
    potem zerknąłem do wizjera i Panowie.............stała się jasność
    Widocznie lustro się zablokowało pod niewłaściwym kątem.
    Nawet naciąg się odblokował, niestety zasiłki wystarczyło raptem na dwa strzały na sucho, właściwie niczego tak naprawdę nie sprawdziłem, ale wiem że w tej maszynie tli się jeszcze życie.

Właśnie znalazłem 4 szt bateryjek całkiem nowe z takiej mini bateryjki diodowej i nie wiem czy je można wykorzystać w om rozmiar ten sam tylko to są LR 44 a nie SR 44, widnieje jeszcze na nich symbol AAA.

Mogą być
    Nie szkoda Ci aparatu na takie doświadczenia?
    Przeczytaj, co jest dostępne na ten temat (np. http://www.ompl.org/body,om-10 ) i nie próbuj przechytrzyć inżynierów Olympusa - tańsze i byle jakie to można kupić skarpety. I to nie zawsze

Pozdrawiam
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 20.01.10 o 01:20

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Wczoraj w nocy (znaczy to już było dzisiaj) pobawiłem się w podładowanie tych bateryjek i co...
    Zaraz po ich załadowaniu usłyszałem trzask lustra, a raz nawet dioda mrugnęła i usłyszałem jakiś sygnał
    potem zerknąłem do wizjera i Panowie.............stała się jasność
    Widocznie lustro się zablokowało pod niewłaściwym kątem.
    Nawet naciąg się odblokował, niestety zasiłki wystarczyło raptem na dwa strzały na sucho, właściwie niczego tak naprawdę nie sprawdziłem, ale wiem że w tej maszynie tli się jeszcze życie.

Właśnie znalazłem 4 szt bateryjek całkiem nowe z takiej mini bateryjki diodowej i nie wiem czy je można wykorzystać w om rozmiar ten sam tylko to są LR 44 a nie SR 44, widnieje jeszcze na nich symbol AAA.

Mogą być
    Mogą LR 44 to baterie alkaliczne 1,5V , SR 44 to baterie srebrowe 1,5V . Ważne, aby napięcie było zgodne ze znamionowym, a więc 1,5 V - reszta jest mniej istotna.
    SR 44 po prostu mają lepszą charakterystykę rozładowania ( dłużej trzymają ) niż alkaliczne LR44.

Cokolwiek wpakujesz o napięciu 1,5 V - będzie git .

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    A ja natrafiłem ostatnio na baterie o napięciu 1,55V ... czy to cos zmienia ??

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    A ja natrafiłem ostatnio na baterie o napięciu 1,55V ... czy to cos zmienia ??

Pozdrawiam.
    Myślę, że będzie to miało marginalny wpływ na wskazania światłomierza. Ale zawsze lepiej porównać z bateryjką 1,5V i wprowadzić ewentualną korektę . Aparat to wytrzyma - kwestia tylko by dobrze film naświetlić.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czarnyOlek Zobacz posta
    sory,że się wtrącę ale jak słyszę o kombinowaniu z bateriami to mi się słabo robi.....
    to koszt pewnie jednego ,może dwóch browarów,a takim kombinowaniem to daleko nie zajedziesz...szkoda by mi było aparatu na takie testy... do tego takiego cuda
    Niecałe 6 PLN.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czarnyOlek Zobacz posta
    Spoko Chłopaki mam już te baterie
    Wspomniałem o tym doładowywaniu ponieważ nie miałem nic pod ręką (a był już wieczór/noc) a nie wiedziałem czy z aparatem jest wszystko OK.
    Podładowałem, załadowałem, strzeliłem dwa razy i to tyle kombinowania.
    Nie wspominałem o praktykowaniu tego na dłuższą metę

Wiecie jak to jest jak coś jest, a nie można

Uprawnienia umieszczania postów