Z tym prostowaniem to teraz leci w drugą stronęBuja jak na wodzie ...
Co do "słońca" to ja bym chyba starał sie nie przepalić chmur a mostek i ludzi zostawiłbym jako kontury czarne. Tak to przepalone niebo mi się nie widzi. No i te druty.
Z tym prostowaniem to teraz leci w drugą stronęBuja jak na wodzie ...
Co do "słońca" to ja bym chyba starał sie nie przepalić chmur a mostek i ludzi zostawiłbym jako kontury czarne. Tak to przepalone niebo mi się nie widzi. No i te druty.
Było: Panasonic GX1, Olympus E510
Jest: Panasonic GX7
Często kawałek zdjęcia oddaje lepiej kimat niż całość.
Na szczęście można teraz wycinać ze zdjęć interesujące fragmenty.
Spróbuj może podzielić Twoje fotki na kawałki i wyszukać w nich coś ciekawego.
Tu masz przykład - oczywiście z małym retuszem![]()
Ostatnio edytowane przez Dziadek ; 5.08.08 o 07:36
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
dzięki za rady
Dziadek czujny od samego rana![]()
W sobotę byłem na weselu i porobiłem trochę fotek, wrzucam jedną, która dla mnie się podoba.
"Król jest tylko jeden"
Ostatnio edytowane przez kibic1927 ; 7.09.08 o 23:53
Jeszcze jedna fota:
"Siuuuup"
Selektywny kolor jest feeee. Zapamiętaj to. Albo kolor albo czerń i biel.
Kolejnym aspektem na minus pierwszego zdjęcia jest bałagan w kadrze oraz sam kadr - dziwnie ucięty dół. Wiem, że na weselu jest ciężko dbać o technikę - ale trzeba. Taki bałagan i kadr ni w d... ni w oko sprawia, że oczy patrzącego latają po zdjęciu szukając głównego motywu - i nie mogą go ni jak znaleźć.
Co do drugiego zdjęcia wydaje się być lepsze, ale ciężko ocenia się stronę techniczną zdjęcia, formatu znaczka pocztowego.
Popracuj też nad przejściem do czerni i bieli.
Pozdrawiam,
Adrian
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 8.09.08 o 12:20
dzięki wykręcik za dobre słowo. Jeśli chodzi o pierwszą fotkę to musiałem to trochę poucinać, bo na stole był taki bajzel, że hej: faszerowana ryba, owoce, kotlety itp itd hehe
drugie zdjęcie malutkie, dlatego, że "ulepszałem" je w ps, tak to niefortunnie robiłem, że jak dałbym większą fotę to kolega miałby wielką szramę na twarzy
raz jeszcze dzięki za wskazówki!
Nie ma problemu
Ta szrama to ten cień na twarzy kumpla po prawej?
Pokaż większe zdjęcie zobaczymy co się da z tym zrobić![]()
wrzucę fotkę, którą starałem się obrobić, słoma, która wystaje z daszki zwaliła mi zdjęcie na maksa, wątpię aby dało się z tym coś zrobić.
a fotka pod tym adresem:
http://i35.tinypic.com/11skmr9.jpg