Widoczek może i był by fajny ale ma strasznie białe niebo, a takiego nieba powinno się raczej unikać. POkaz mody- kadr można by było troche przybliżyć bo mało widać.Wytrwałości życzę
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Pierwsze zdjęcie ma bladą plamę zamiast szczegółów.
Dzieje się tak z prostej przyczyny. Na fotografii masz bardzo jasny obszar jakim jest niebo i bardzo ciemny obvszar - jakim jest dół fotki
Aparat nie ma tak szerokiej rozpietości tonalnej jak ludzkie oko więc sam musi zdecydować się na jedną z opcji
A) Szczegóły w cienich i przepalone niebo (biała plama)
B) Dobrze naświetlone niebo i czarna plama na dole...
Tu mamy przykład bliższy opcji A
można temu zaradzić na kilka sposobów
1) Uzyć filtra szarego neutralnego połówkowego - który w telegraficznym skrócie pisząc - przyciemni Ci niebo
2) Doświetlić cienie lampą błyskową - tu by to raczej nie wyszło ale w innych kadrach na pewno
3) pokusić się o tak zwanego HDRa czyli High Dynamic Range - a więc zrobić kilka zdjęć na różnych parametrach i złożyć je w całość - łopatologicznie ale wyolbrzymiając metodę zrobić tak, aby dobrze naświetlony dół ze zdjęcia A złożyć w xcałość z dobrze naświetloną górą ze zdjęcia B
pomocna może się również wydać opcja SHADOW HIGHLIGHT w photoshopie - jednak pole manewru masz nie duże bo przy ekstremalnych ustawieniach suwaków ze zdjęcia wyłazi okropne ziarno.
Tyle technicznie - kadr moim zdaniem wcale nie ciekawy zdjęcie wygląda na zrobione przypadkowo i nie jest zbytnio przemyslane .
Teoretycznie należy unikać kadrów gdzie horyzont dzieli kadr na połówę, jednak tutaj pewnie bym o taka kompozycję się pokusił.
Dlaczego ? a dlatego, ze masz odbicie w wodzie i bardziej zasadne wydaje się pokazanie dołu fotofgrafii a więc koniuszków poobcinanych drzew niźli góry czyli paska nieba na którym nic nie ma....
dobas
Ostatnio edytowane przez dobas ; 21.06.08 o 23:19
igorra - dzięki
dobas - jeszcze większe dzięki, fajnie, że napisałeś coś więcej, jest to dla mnie bardzo cenne, dopiero zaczynam przygodę z fotografią, dlatego wskazówki, które mi dałeś są tym bardziej dla mnie cenne.
Dziś byłem na grillu połączonym z łowieniem ryb, wrzucam dwa zdjęcia:
Wędka:
Kłusownik, nie wiem czemu ale fotka mi się podoba więc wrzucam
Proszę o dalsze porady,
pozdrawiam
Wędka bardzo fajna, bo z pomysłem, reszta to pewnie sam wiesz - takie raczej bardziej "pamiątkowe". Co do wędki jeszcze, przesunęłabym jej spód bardziej w prawą stronę. A na drugi raz warto wywalić z kadrów szpecące elementy - typu jakieś płoty w oddali czy linie energetyczne.
dzięki Mysikróliku za komentarz![]()
Jack Sparrow złapany pod katedrą w Europie podczas urlopowych podróży:
Jak się podoba?
dzięki za komentarz Smerf. Wrzucam kolejną fotkę i zachęcam do komentowania.
Tym razem krajobraz z Belgii, a dokładnie z Walonii: