Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: FL-36 a FL-36R?

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    Z tego co pamiętam tryb RC lampy uruchamiasz też fleszem wbudowanym

Ok może żle to ująłem,trzeba podnieść wbudowaną lampę żeby wyzwolić FL-kę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Lampa w trybie RC komunikuje się z korpusem za pomocą fal radiowych, nie jest wyzwalana błyskiem. Wbudowaną trzeba otworzyć żeby menu lampy w aparacie było aktywne.
    Bzdura. Lampa komunikuje się z korpusem (a raczej na odwrót, korpus z lampą) za pomocą błysków lampy wbudowanej. Żadnego radiowego nadajnika i odbiornika tam nie ma.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Widać, że mamy piątek.
    Lampa w trybie RC komunikuje się z korpusem za pomocą fal radiowych, nie jest wyzwalana błyskiem. Wbudowaną trzeba otworzyć żeby menu lampy w aparacie było aktywne.
    nieee.. nie ma fal radiowych - jest komunikacja błyskiem.
    na potwierdzenie można podać przykład lamp podwodnych UFL1 czy UFL2
    wyzwalane sa TYLKO po podłączeniu ŚWIATŁOWODOWEGO KABLA łączącego lampę w aparacie z lampą zewnętrzną...

gdyby wyzwalane były radiowo nie trzeba było by nic łączyć

osobną sprawą jest fakt, że fale radiowe pod wodą rozchodzą się tragicznie. Okęty podowdne, zeby pogadać z dowództwem zawsze musiały wypływac na powierzchnię. Długa fala jeszcze jakoś się nadawała do komunikacji.

nie wiem czy na krótki dystans by działało pod wodą wyzwalanie radiowe na odleglosci metra... ciekawe....

w kazdym razie RC to wbrew pozorom wyzwalanie błyskiem lampy

bo to nie RADIO CONTROL tylko REMOTE CONTROL

można przecież zrobic eksperyment - otworzyć lampe w aparacie tak aby wyzwoliłe FL36 R, a potem zasłonić swiatło z lampy wyzwalającej i zobaczyc czy błysk będzie wyzwolony czy nie,,,

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Okęty podowdne, zeby pogadać z dowództwem zawsze musiały wypływac na powierzchnię.
    E tam Extremely low frequency ? Wikipedia, wolna encyklopedia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Też tak myślę. Zmęczyłem już akumulatory w lampie próbując wszelkich ustawień i tak jak pisze Epi nie można wyzwolić lampy zew. bez błysku wbudowanej. Tryb rc moze służy tylko do przesyłania ustawień. Nie udało mi się również wzbudzić automatycznie trybu rc w lampie ustawiajac ten tryb w aparacie. Po ustawieniu trybu rc w body i zadaniu parametrow pracy to samo trzeba zrobic w lampie; lampach. Przy blysku komunikacyjnym o sile LO niema mowy o wplywie wbudowanej lampy na oswietlenie sceny o ile ta znajduje się 1,5m od obiektu. Ciekawe czy pseudodyfuzor na wbudowanej nie zakłuci pracy w tym trybie bo dla bliskich obiektow o odblaskowej powierzchni ten blysk czesto nie pozostaje bez znaczenia.
    E-30, 5d MkII, Nj1

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    no mówiłem że długie może powinienem powiedzieć ekstremalnie długie
    Extremely low frequency - długości fali 10–100 tys. km
    podczas II Wojny Światowej Niemcy mieli na terenie Polski Radiostację do gadania z Ubotami na Atlantyku. też jakies długaśne fale...

myślę jednak że w lampach jest krótsza częstotliwość

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jeśli nie ma radia to na jakich 4 kanałach body może się komunikować z lampą?
    I jak przed pierwszym błyskiem nawiązuje się komunikacja body-lampa?

Okręty nie musiały sie wynurzać transmisja na falach VLF, dłuuuuugotrwała z użyciem dłuuuuuuugich anten rozwijanych z latających po okręgach nad wodą samolotów.
    Ostatnio edytowane przez lukasz78 ; 25.02.11 o 14:51

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    cała informacja do lampy jest przekazywana poprzez system błysków.
    w całym systemie błysków sa osobne informacje dla wszystkich kanałów...

też musiały się wynużac żeby pogadać na krótszej fali...
    z resztą podałem to tylko jako przykład że krótka fala w wodzie jest do bani...
    Co nie zmienia faktu, ze interesuje mnie jak wyzwalanie radiowe działało by w fotografii podownej - na przykład na odległości metra, od nadajnika do odbiornika. czy by zadziałało...

moze się mylę - ale empirycznie wychodzi na to że to błysk wyzwala a nie radyjko...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Lampa zewnetrzna komunikuje się w trybie RC z body przez podczerwień, widać że błyska w tym trybie regularnie. Nie wiem natomiast jak aparat "czyta" te sygnały od lampy. coś w tym jest skoro moze być np 5 lamp i kazda działac w innym trybie. Jak przy pomocy jednego błysku kazda z tych lamp zanim wykonasz zdjęcie ustawi się w żądany tryb skoro komunikacja jet tylko świetlna? Coś tu nie gra i nie trzeba być bystrzakiem żeby tego nie zauważyć.
    E-30, 5d MkII, Nj1

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Conrad, widzisz w podczerwieni?

A tak na serio to łatwo sprawdzić czy świeci w IR, aparatem/kamerą ze zwykłej komórki.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów