Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: FL-36 a FL-36R?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    nie radio tylko błyski

Here's the message I received when I wrote to Jim Lee of Olympus. (Jim travels around the U.S. to various large camera stores giving Olympus camera classes. He's an Olympus tech wonk.)

===============================

Hi Leonard,

The new FL-50 R flash receives information from the E-3 pop-up flash. This is a Flash triggered system and not a wireless or IR based flash system. The pop-up flash has a range limit so the FL-50 R must be able to see the flash from the E-3 in order to fire.

From my testing, the pop-up flash did not interfere with the overall light value. Since it is giving you TTL reading it is very accurate even at a close range to the subject.

I hope this information helps you.

Best,

Jim
    ------------------------------------------------
    Jim Lee
    Olympus Imaging America Inc.
    Sr. Technical Representative

i źródło : http://fourthirds-user.com/forum/sho...1&postcount=20

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    No to sprzedaję system, byłem pewny, że chodziło o radio.
    Moje życie straciło sens.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tfu, tfu, he he oczywiscie ze chodziło mi o wspomaganie af w lampie a nie podczerwień. Tak jak ktoś pisał, widać że piątek mamy. Nadal budzi moje wątpliwości fakt komunikacji swietlnej. Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s. Wiem że prędkość swiatła jest ogromna ale... Nic nie neguje. Taki ze mnie gość że chciałbym rozumieć jak to działa. Tak dla świętego spokoju.

Sprawdzałem na zewnątrz właśnie i w pełnym słońcu trzy metry od lampy, przy sile błysku LO flka nie odpaliła dwa razy na 4.
    E-30, 5d MkII, Nj1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    Nadal budzi moje wątpliwości fakt komunikacji swietlnej. Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s.
    A jesteś pewien, że to jeden błysk? To, że Twoje oko dostrzega jeden, nie oznacza to wcale, że nie jest to seria bardzo krótkich błysków. Jeśli przyjmiemy, że lampa odczytać może informacje na podstawie liczby błysków, długości ich trwania i czasu trwania odstępów między nimi, to okazuje się, że całkiem sporo danych można w ten sposób przekazać.

Zaś sama lampa to tylko elektronika. Wprowadzenie ustawień, jeśli już są znane, zajmuje jej tyle, ile przepływ kilku impulsów elektrycznych w obwodach. Całość zajmuje pewnie nie więcej, niż kilka dziesiątych części sekundy i to jest tyle, o ile się wydłuża opóźnienie migawki w trybie RC.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Radiowo byłoby lepiej, komunikacja w obie strony. Lampa potwierdzałaby gotowość do błysku.

Co z sytuacją kiedy chcę najpierw użyć pełnej mocy a potem np. 1/4. Za każdym razem lampa załaduje się na full a potem przed błyskiem dostanie info że ma strzelić na 1/4?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Lampa i tak zawsze ładuje się na full. Co najwyżej jeśli potrzebujesz słabszego błysku to wyzwoli go zanim jeszcze naładuje się całkowicie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s. Wiem że prędkość swiatła jest ogromna ale... Nic nie neguje. Taki ze mnie gość że chciałbym rozumieć jak to działa. Tak dla świętego spokoju.

Sprawdzałem na zewnątrz właśnie i w pełnym słońcu trzy metry od lampy, przy sile błysku LO flka nie odpaliła dwa razy na 4.
    bo jak pisał epicure - to nie jeden błysk tylko seria - a co do mozliwości przekazania informacji to zerojedynkowo ( błysk / brak błysku | sygnał / brak sygnału ) dziś przkeazuje się już prawie wszystko.. nawet zdjęcia

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    bo jak pisał epicure - to nie jeden błysk tylko seria - a co do mozliwości przekazania informacji to zerojedynkowo ( błysk / brak błysku | sygnał / brak sygnału ) dziś przkeazuje się już prawie wszystko.. nawet zdjęcia
    a prędkość przesyłu błyskami dochodzi do 100 gigabitów/sek, z tym że niekoniecznie w lampach
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moja lampa a może dwie bo rozwazam zakup r50-tki beda mogly sobie to blyskowo skomunikowac od poniedzialku bo wchodze w projekt 365dni na flickr. Chciałbym to zrobić wyłącznie przy użyciu fleszy. Nie mam bloga, nie mam swojego stylu, same eksperymenty niesmiale i co najwazniejsze nie mam na tyle samokontroli zeby sobie mowic "coś trzeba pstryknąć". może to mnie zmobilizuje i pozwoli znaleźć własną drogę. Tak czy siak dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Troszke wiecej wiem o moim aparacie teraz.
    Człowiek całe życie się uczy.

lukasz78 ciekawe swoją drogą czy olkiem da się w jakiś sposób uchwycić coś w podczerwieni?
    E-30, 5d MkII, Nj1

Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    lukasz78 ciekawe swoją drogą czy olkiem da się w jakiś sposób uchwycić coś w podczerwieni?
    Żaden problem żeby to sprawdzić. Włącz LV "poświeć" diodą IR z pilota w obiektyw. W komórkach "świeci" na biało bo nie ma filtra IR przed matrycą w moim 520 dioda robi się jasno fioletowa.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów