Zobacz wyniki ankiety: ile dałbyś za kurs fotografii w studio

Głosujących
26. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • od 300 do 500

25 96,15%
  • od 500 do 1000

1 3,85%
  • >1000

0 0%
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Ile za kurs fotografii studyjnej

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Na obecnym etapie mojej fotografii 300 złociszy to dość dużo, żeby pofocić w studio... Choć chętnie bym takiej możliwości chciał spróbować. W miare rozwoju mojego zainteresowanie na pewno bym się na taki kursik zapisał Jośli do tego byłaby możliwość pofocenia i martwej natury i natury jak najbardziej żywej (modelka) to poświęciłbym i 300 złotych, i cały dzionek do tego Mnie się pomysł podoba... Aczkolwiek wykonanie powinno być ostrożne i przemyślane.
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73 Zobacz posta
    bardziej by mnie interesowało czy reflektowalibyście na coś takiego.
    Rozumiem, że byłoby to w Rudzie Śląskiej? Jeśli tak to:

1. Tylko miejscowi i około miejscowi (w promieniu do 50-100km) by sie załapali. Jeden dzień to jak pisałem "liźnięcie tematu". Trzeba by niesamowitych zapaleńców, aby przejechać pół polski na jeden dzień zabawy z oświetleniem. Sugerowałbym kilka dni.
    2. Koszty dla amatora są istotne, a z kolei studio to nie organizacja charytatywna. Ja jako amator mógłbym, jak pisałem, dać 100-150 zł. Chyba że faktycznie kameralne grono i kilka dni (np. piątek, sobota, niedziela). Wtedy dochodzi zakwaterowanie, wyżywienie i z 100-150 zł robi się z grubsza 300-450 zł/3 dni plus noclegi z wyżywieniem za niewygórowane kwoty (łącznie powiedzmy 150 zł). No to powiedzmy zamknęło by się to kwotą 450-600 zł. Dojazdu nie liczę.

Wiem że willow32 ma studio ale czy ma też czas aby się czymś takim zająć. Wolę jednak jak wykorzystuje swoje studio do robienia swoich zdjęć, bo naprawdę jest potem co oglądać.
    Z drugiej strony to chyba dobrze gdyby każdy z amatorów mógł sam spróbować pracy z lampami
    Pewnie, dla wielu samo wejście do studia byłoby przeżyciem, a co dopiero możliwość samodzielnego konfigurowanie oświetlenia. Takie doświadczenie na pewno dobrze by zrobiło każdemu ambitnemu amatorowi. Ale czy jest ich tak wielu by był z tego biznes?
    Ostatnio edytowane przez hades ; 16.06.08 o 14:02

| OlyJedi Awatar falkirk
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    West, zamieszczona ankieta nie bardzo pomoże Ci w temacie ponieważ jest źle skonstruowana.
    Respondent biorący udział w niej (w zamyśle koleś zaczynający przygodę z fotografią) nie zna realiów ile co kosztuje i zawsze pomiędzy pytaniem ile wolałbyś zapłacić za coś wskaże najniższą cenę. Jeśli już to powinno być wprowadzenie do ankiety.
    Np. powinieneś zapisać konkretnie co będzie przedmiotem szkolenia i jakie umiejętności będzie można wyszkolić w każdym przedziale cenowym. Wtedy wg mnie wyniki takiej ankiety dadzą Ci jakiś pogląd nt.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Rozumiem, że byłoby to w Rudzie Śląskiej? Jeśli tak to:

1. Tylko miejscowi i około miejscowi (w promieniu do 50-100km) by sie załapali. Jeden dzień to jak pisałem "liźnięcie tematu". Trzeba by niesamowitych zapaleńców, aby przejechać pół polski na jeden dzień zabawy z oświetleniem. Sugerowałbym kilka dni.
    2. Koszty dla amatora są istotne, a z kolei studio to nie organizacja charytatywna. Ja jako amator mógłbym, jak pisałem, dać 100-150 zł. Chyba że faktycznie kameralne grono i kilka dni (np. piątek, sobota, niedziela). Wtedy dochodzi zakwaterowanie, wyżywienie i z 100-150 zł robi się z grubsza 300-450 zł/3 dni plus noclegi z wyżywieniem za niewygórowane kwoty (łącznie powiedzmy 150 zł). No to powiedzmy zamknęło by się to kwotą 450-600 zł. Dojazdu nie liczę.
    Hades, moim zdaniem więcej byłoby chętnych jednak na jeden dzień... Odpada problem logistyki (spanko, jedzonko, itp). Koszty: jednak wydanie prawie 1000, bądź ponad 1000 złotych za trzy dni to jest dużo do wydania tak od ręki... Jakoś 300 złotych łatwiej wyciągnąć z kieszeni . No i nie czarujmy sie. Nikt z Wawy czy Łodzi, czy w końcu z jeszcze większej odległosci nie przyjedzie - za daleko. Nawet na 3 dni. Sami mają takie kursy znacznie bliżej siebie.
    A pozatym trzy dni w zamknięciu... W tym samym towarzystwie... To mogłoby doprowadzić do nieszczęścia

Pewnie, dla wielu samo wejście do studia byłoby przeżyciem, a co dopiero możliwość samodzielnego konfigurowanie oświetlenia. Takie doświadczenie na pewno dobrze by zrobiło każdemu ambitnemu amatorowi. Ale czy jest ich tak wielu by był z tego biznes?
    Tu masz rację Dobrze byłoby "pomacać" porządny sprzęt do fotografii studyjnej
    Tylko ta frekwencja...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    A pozatym trzy dni w zamknięciu... W tym samym towarzystwie... To mogłoby doprowadzić do nieszczęścia
    No właśnie kto by wytrzymał...chyba że byliby to sami OlyForumowicze to już co innego w miłym towarzystwie to i trzy dni to nie za dużo

Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Tu masz rację Dobrze byłoby "pomacać" porządny sprzęt do fotografii studyjnej
    Tylko ta frekwencja
    herbie_mp, coś mam dziwne odczucie jakbyś o modelce pisał
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Rozumiem, że byłoby to w Rudzie Śląskiej?
    Bardziej w okolicach Bytomia
    Ostatnio edytowane przez west73 ; 16.06.08 o 15:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A kto byłby mistrzem ceremonii?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Rafale, a kogo to byś chciał za mistrza
    Wacław Wantuch ma swoje kursy.
    Robert Nawara ma swoje studio.
    Leonard Karpiński raczej nie zagości pod strzech tego jeszcze nie istniejącego studia

Przyznam jednak że każdego z tych wymienionych chętnie bym spotkał i chętnie wysłuchałbym ich rad w fotografii studyjnej

Jak również z przyjemnością spotkałbym się z Tobą na ulicy (z aparatem w dłoni) jak i przy piwie

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ciekawa propozycja. Jednak kwota faktycznie nie mogłaby być zbyt wysoka z ważywszy na fakt, że np osoba dojeżdżająca dokłada do tego transport+nocleg itp. Chyba, że z góry nastawisz się na lokalne działanie.

Ja powiem szczerze, że np chętnie bym zobaczyła sesje do reklam itp., bardziej niż fotografowanie modelki, ale to tylko moje osobiste preferencje
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    No właśnie kto by wytrzymał...chyba że byliby to sami OlyForumowicze to już co innego w miłym towarzystwie to i trzy dni to nie za dużo

Ok. Jeśli nastawiamy się na działania towarzyskie... to można się spotkać na piwo i też będzie fajnie. Trzy dni wydają się być optymalnym okresem. Żeby nie tłumaczyć okrężnie podam przykład jak sobie wyobrażam takie warsztaty. Dla tego przykładu zakładam, że grupa liczy 5 osób. Nie liczę kosztów, ale opisuje program, który mnie np. by zainteresował.

1. Dzień pierwszy poświęcamy na zderzenie się kursantów z tematem. Nie czarujmy się. Studio dla amatora to abstrakcja czystsza niż spiryt 100%. Przełamanie barjery technicznej, przełamanie nieśmiałości zarówno w pytaniach do prowadzącego, jak i w pracy z człowiekiem przed obiektywem są często nie lada wyzwaniem. Rozumiem, że nie jest to kurs dla tych co już z niejednego studia foty przywieźli, ale dla ambitnych "świeżynek", które czegoś chcą się dowiedzieć, a nie mają żadnych warunków.
    Jeśli się takiego człowieka wrzuci na jeden dzień do studia, to albo powie sobie "to za dużo, to nie dla mnie", albo dostanie świra. Studio daje pewnego rodzaju świat zamknięty. Ustala się jego warunki, scenografie, oświetlenie i łapie się kadry tego świata. Poza tym jeśli grupa ma pracować ze sobą w kameralnym gronie dobrze by było, żeby się odrobinę poznali i nie spieszyli za bardzo z tym co robią. Tak więc tego pierwszego dnia nie wyobrażam sobie by nie zapodać dawkę wiedzy teoretycznej związanej z oświetleniem i pokazania tego jak operuje się światłem, ja wydobywa się detale, w jaki sposób budować scenografie przez dobór światła i dostępnych efektów.

2. Dzień drugi poświęcamy na ćwiczenia praktyczne i prace zespołową o ile to w ogóle możliwe w takich warunkach. Np. jedna osoba jest modelem (będzie bardziej świadoma tego co czuje model/modelka przed obiektywem), jedna osoba fotografuje, 3 inne operują w tym czasie światłem na jej polecenia. Jedna godzina za aparatem dla każdego z uczestników dała by moim zdaniem jakiś efekt. Każdy przez godzinę zdąży się rozluźnić, "zachłysnąć się" sprzętem i pracą "kerownika planu". Instruktor w tym czasie może przyjrzeć się jego pracy i pokazać jemu na co ma zwrócić uwagę. Reszta asystenów/oświetleniowców może pomajstrować na spokojnie przy światłach w miarę samodzielnie lub przyglądając się temu jak "kolega kerownik" chce by ustawić mu światełko. Do tego jeszcze jakiś 2-3 godzinny wypad plenerowy z prelekcją poświęconą wykorzystaniu światła naturalnego. W studiu cały dzień i tak się nie wysiedzi.

3. Dzień trzeci to realizacja jakiegoś konkretnego tematu w warunkach studyjnych z wykorzystaniem modelki lub martwej natury. 30 minut dla wszystkich na wypróbowanie swoich sił w starciu z kimś zupełnie obcym przed obiektywem, a później każdy z kursantów ma 30 minut wyłącznie dla siebie. Omówienie i ocena prac na zakończenie kursu. Podsumowanie kursu. Jakiś dodatek od organizatora w postaci książki o oświetleniu, zgranie wykonanych przez uczestników zdjęć na nośniki i heja do domu.

Można by to skondensować do dwóch dni, ale mimo wszystko to nie jeden.

Powiecie "ale to kosztuje". Jak tak to pisałem zdałem sobie sprawę, że byłyby to warsztaty na miarę moich oczekiwań. Organizator musi się postarać by mnie przyciągnąć tematem, zakresem zajęć i ceną. Wiec organizator moim zdaniem powinien zagwarantować jakieś minimum i powiedzieć jak to będzie wyglądać. Co zrealizuje, jaki zakres wiedzy mi przedstawi, i na ile pozwoli mi samodzielnie popracować.
    Wtedy za coś takiego warto wyłożyć jakieś konkretne pieniądze i mieć z tego satysfakcje, wiedzę, praktykę i jakąś może ciekawą prace do portfolio. Jestem trzy dni, może i odcięty od świata, ale przynajmniej przez godzinę i 30 minut studio oraz "ekipa" są moje. Nie dostaje w ciągu jednego dnia kondensatu wiedzy dożylnie, a na drugi dzień zataczam się od nadmiaru wrażeń. Trzy dni w miarę spokojnego przyjrzenia się tematowi. Oglądam pracę w studiu od strony modela, asystenta planu/oświetleniowca, i fotografa. Taki ambitny amator realizuje, często pierwsze w życiu, dwie sesje, jedną pod okiem instruktora, drugą w pełni samodzielną.

I ważne na koniec. Użyłem określenia "ambitny amator", bo wydaje mi się, że nikt kto z doskoku łapie aparat by pocykać kwiatki, rodzinę i pejzaże na coś takiego się nie wybierze.

Bardziej w okolicach Bytomia
    Nie zmienia to faktu, że dojechać trzeba i jakoś zalogować się na miejscu. Nikt nie przyjedzie w nocy samochodem 200-300 km, na wczesne godziny poranne, będzie cały dzień na "haju" (bo jest w studiu, wszystko nowe i ciekawe), a na koniec dnia wyprany z emocji i fizycznego zmęczenia wsiądzie w samochód i znowu pomknie 200-300 km do domu.
    Więc tak czy siak robi się z tego wyprawa co najmniej dwudniowa, a skoro tak to czemu by tego nie wykorzystać, dać trochę więcej kursantowi i ściągnąć więcej grosza od niego.

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    hades... bardzo Ci dziękuję za tak pełną odpowiedź, propozycja warta przemyślenia. Jedyna rzecz która mnie tu przeraża to noclegi (to potrafiłoby większą ilość osób zniechęcić)

Mysikrólik co masz na myśli, czy fotografię produktową, stockową ?? jeżeli tak to tematyka jest do ustalenia.

Szkoda też że cały pomysł niestety nie zależy ode mnie, ale mam nadzieję że wszystko wyjdzie.