Bardzo prosimy o nastépne rady
Co nalezaloby zmienic![]()
Pozdrawiamy
Pierwsza fotka bardzo fajna - jedynie można by się pokusić o zmianę kadru i przesunąć głowę chłopca troszkę w lewo do mocnego punku kadru - ale ogólnie podoba mi się
Co do drugiego to nie ostre- może dlatego, że nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu?
Trzecie w ogóle, jak dla mnie out - zły kadr i też nie ostre
Przepalone czyli po prostu prześwietlone zamiast koloru jest po prostu tak jakby białe może to nie jest za dużo światła tylko pada ono pod złym kątem, jest wiele artykułów o tym w internecie.
A obiekt nie musi być zawsze na środku, zalezy w jakim gatunku zdjęć czy to jest portret czy krajobraz czy makro itd.![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Antywiosna też jest przepalona w zaznaczonych miejscach, jets tam biało![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
[quote=wykrecik;191238]Pierwsza fotka bardzo fajna - jedynie można by się pokusić o zmianę kadru i przesunąć głowę chłopca troszkę w lewo do mocnego punku kadru - ale ogólnie podoba mi się
Co do drugiego to nie ostre- może dlatego, że nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu?
Trzecie w ogóle, jak dla mnie out - zły kadr i też nie ostre[/quote
Nie pomyślałem, że podczas zmniejszania rozmiarów można stracic jakośc zdjęcia.Faktycznie po zmniejszeniu nie robiłem ze zdjęciami nic DZIEKUJE
Pozdrawiamy
No problem. Czytaj forum - wiele rad już takiego typu było![]()
Proszę o kolejną dozę krytycznych uwagpod mym adresem. Zamieszczam trzy kolejne zdjęcia.
Pozdrawiamy
Moim zdaniem za dużo zielonego na zielonym tle. Nawet mucha ma zielonkawy tułów. Temat powinien wyraźniej odcinać się od tła.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Kwestii ostrości nie będę się czepiał bo jak dobrze pamiętam było to zrobiobe kompaktem. Pierwsze i ostatnie - nie lubię się czepiać, ale się czepię: ciemno, a przede wszystkim foty są o niczym. Ja wiem, że każdy na początku robi zdjęcia florze i jest z tego zadowolony (sam tak robiłem) ale wbrew pozorom bardzo trudno jest zrobić takie zdjęcie. Najlepiej z prezentowanego zestawu prezyentuje się mucha (choć bardziej mi się podobała mucha w pkp). Osobiście radziłbym trocghę rozjaśnić, podkręcić kontrast i przyciąć kadr by owad znalazł się w "mocnym punkcie" (tj. taki który przyciąga uwagę. Gdzie to jest? Jeśli podzielić kadr na 9 równych części - punkt przecięcia lini poziomych i pionowytch będzie właśnie mocnym punktem - prosty zabieg wprowadzający ład w fotografię, a omijający standardowe umieszczanie obiektu w środku kadru). Smerfujcie dalejPozdrawiam
![]()
MK