Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Żurawie cz.II

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Żurawie cz.II

Ostatnio pokazywałem jak żuraw smaruje sobie grzbiet błotkiem, wtedy wysiadywał jaja, dzisiaj ten sam żuraw ale już w innych okolicznościach.

Po 6 godzinach czekania w czatowni przyszedł jeden osobnik sprawdzić teren. Pól godziny przed tą wizytą w tym miejscu pasła się łania. Żuraw obszedł kępę drzew w której siedziałem, zaglądał w pokrzywy w których mam czatownię :

Żurawie to czujne ptaki, nic nie umknie ich uwagi, sprawdzają każdy element w otoczeniu... nawet w powietrzu:

Po 1/2 godz. przyprowadził rodzinkę:

3

4

5

Ostatnio na forum trochę się mówiło o komarach. Ja mam na nie kilka sposobów ale w żadnym wypadku nie stosuję środków chemicznych bo one odstraszają nie tylko komary ale również ssaki które mają piekielnie dobry węch. Jeśli mam szczelną czatownie to problem komarów odpada, gorsze są mrówki . Jeśli mam tylko osłonę zamiast czatowni to nie pozostaje nic innego tylko zimowe ubranie (ostatnie temp. dały mi wycisk) tzn. kominiarka, rękawiczki itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Za wszystkie należą się gratulacje, bo jak sądzę nie było to takie proste do sfotografowania - na szczególną uwagę zaś zasługuje nr 1 i 4 - są to zdjęcia w których najlepiej widać ptaszyny
    MK

rocco
    Gość
    Bardzo ciekawe kadry i opowieść o żurawich zwyczajach.
    Jak zwykle, jestem pod wrażeniem cierpliwości i samozaparcia.
    To się nazywa pasjonat

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Prześwietna jest dla mnie pierwsza fotka - portret żurawia, niezwykła smukłość sylwetki, swobodna wyniosłość, elegancja szyi, czujność i niedbałe rozwiewy piór, z burzą na ogonie. Ukazałeś żurawiość w 100 %. Podziwiam. Wielkie uznanie.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Gratuluję wytrwałości i jakości zdjęć.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mmm bardzo ładnie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Świetne kadry 1, 2, 3, 4, podziwiam cierpliwość ale została ona nagrodzona. Widok tych pięknych ptaków w ich naturalnym środowisku to jest nieosiągalne dla zwykłego niedzielnego spacerowicza. Dzieki, że ładnie udostepniasz temat.
    pozdrawiam Wiejo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Jestem pod wrażeniem "całokształtu". Mam na myśli końcowy efekt w postaci świetnych zdjęć i wysiłek włożony w całą sesję.
    Mógłbyś napisać kilka słów o takiej "wyprawie"? Wybór miejsca, budowa/przygotowanie czatowni itp.

Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    lubię oglądać Twoje serie. Choć nie miał bym cierpliwości do siedzenia w czatowni

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Gratulacje
    Świetne fotki. Kiedyś w latach 70-tych bawiłem sie w podglądanie przyrody i wiem jak trudno zrobić portrety tym pięknym ptakom, mimo że robiłem to w towarzystwie leśniczego.
    Myślę, że fotografia nie jest twoją najwiekszą pasją i pewnie dlatego fotki takie ciekawe.
    Nr 3 kojarzy mi się ze streetem. Mały pewnie sobie myśli: ciekawe gdzie tata mnie prowadzi?
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów