witam!
przepraszam ale jestem na urlopie za granica i nie moge uzywac polskich czcionek...
zakupilem ostatnio OM-10 z 50/1,8. szklo zostaje u mnie a OM-10 wedruje do mojej siostry. mam dylemat jakie body dokupic do tego szkla. w gre wchodzi tylko OM-1 i OM-2. oba sa tanie i pojawiaja sie czesto na Allegro.
oba aparaty teoretycznie dobrze znam, ale zapytam sie o kilka rzeczy.
1. czy jest realny problem z bateriami do OM-1? wiem ze to maszyna calkowicie mechaniczna i bateria jej niepotrzebna. w swoich dwoch analogach mialem zepsute swiatlomierze i zyje, wiec baterii nie potrzebuje, ale pytam jakby co... Mozna te baterie kupic czy nie. jesli maja oszukiwac swiatlomierz, to w sumie sa niepotrzebne chyba.
2. czy z bateriami do OM-2 jest tez jakis cyrk? czy juz normalnie? nie ma problemu z zakupem?
3. czy wieksza trwalosc i odoprnosc OM-1 na zachlapania, uderzenia itp. to jakis mit, ktory gdzies uslyszalem, czy tez OM-2 nic nie ustepuje jedynce w tym wzgledzie.
4. czy kultura pracy OM-1 jest wyzsza? jako posiadacz E-1 lubie ciche lustro. czy OM-ki roznia sie tu miedzy soba?
tyle mi przychodzi do glowy. dzieki tym, ktorzy mnie oswieca. pije ich zdrowie przy winie z Porto![]()