Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: OM-1 a OM-2 - praktyczne roznice

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OM-1 a OM-2 - praktyczne roznice

witam!
    przepraszam ale jestem na urlopie za granica i nie moge uzywac polskich czcionek...

zakupilem ostatnio OM-10 z 50/1,8. szklo zostaje u mnie a OM-10 wedruje do mojej siostry. mam dylemat jakie body dokupic do tego szkla. w gre wchodzi tylko OM-1 i OM-2. oba sa tanie i pojawiaja sie czesto na Allegro.

oba aparaty teoretycznie dobrze znam, ale zapytam sie o kilka rzeczy.

1. czy jest realny problem z bateriami do OM-1? wiem ze to maszyna calkowicie mechaniczna i bateria jej niepotrzebna. w swoich dwoch analogach mialem zepsute swiatlomierze i zyje, wiec baterii nie potrzebuje, ale pytam jakby co... Mozna te baterie kupic czy nie. jesli maja oszukiwac swiatlomierz, to w sumie sa niepotrzebne chyba.

2. czy z bateriami do OM-2 jest tez jakis cyrk? czy juz normalnie? nie ma problemu z zakupem?

3. czy wieksza trwalosc i odoprnosc OM-1 na zachlapania, uderzenia itp. to jakis mit, ktory gdzies uslyszalem, czy tez OM-2 nic nie ustepuje jedynce w tym wzgledzie.

4. czy kultura pracy OM-1 jest wyzsza? jako posiadacz E-1 lubie ciche lustro. czy OM-ki roznia sie tu miedzy soba?

tyle mi przychodzi do glowy. dzieki tym, ktorzy mnie oswieca. pije ich zdrowie przy winie z Porto
    Ostatnio edytowane przez cyrylo ; 14.06.08 o 00:42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zasadnicza różnica jest jedna - OM1 jest tylko manualny, zaś OM2 ma dodatkowo preselekcję przysłony. OM1 ma podnoszone lustro, OM2 niestety nie. OM1 ma kłopoty ze światłomierzem, OM2 nie ma (można stosować tanie i dostępne baterie). Nie wszystkie OM1 mają możliwość podłączenia windera (tylko te w wersji MD).

OM1 naświetliłem kilka filmów według światłomierza i było git. Ale to były filmy czarno-białe, które mają ogromną pojemność tonalną, a co za tym idzie, dużą tolerancję na błędy w naświetlaniu.

Obie puchy są równie solidne.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Strzała Cyrylo.

OM-1 jest całkowicie mechaniczny, jak już powiedział Robert, światłomierz zasilany jest baterią 1,35V. Są zamienniki, i owszem, nie pomnę teraz nazwy producenta, ale są i można je ściągnąć z ebaya. Czasem też zdarzają się egzemplarze przerobione na baterię 1,5V i wówczas można śmiało korzystać z normalnych baterii 44. Ważne, w obu przypadkach - OM-1 i OM-2 - wkładać baterie srebrowe, a nie alkaliczne, czyli SR44, a nie LR44.

Oba aparaty pracują bardzo kulturalnie. Mój OM-1 ma cichsze lustro i pracuje ładnie, ale to dlatego pewnie, że był przed zakupem czyszczony przez specjalistę. OM-2 ma automatykę przesłony. OM-1 nie. To pomaga i przyspiesza pracę, cokolwiek by nie mówić. Oba aparaty są solidnie zrobione, OM-2, a szczególnie 2n to naprawdę dobry sprzęt, bez przeładowania elektroniką, z solidnym pomiarem i posiadającym te parę udogodnień, z których korzysta się na codzień (vide automatyka). Moje zdanie jest jednak takie, że cokolwiek kupisz, będziesz zadowolony.

I przypadkiem mam ślicznego OM-1 na sprzedaż. W wężowej skórce

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wein, no właśnie, to ta firma, której nazwy nie mogłem sobie przypomnieć

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jakiekolwiek inne różnice?

Ciągnie mnie na drogę posiadania w swoim plecaku pieknego OMa. Z racji, że bardzo podoba się mnie czerń-biel nie skażona cyfrowością, z racji, że jakoś tak kusi aby spróbować jak to się je, że czeka się na efekt, aż wystrzela się cały film itd a może i też z racji na lekkie, niegroźne gadżeciarstwo - a OMki wydaję mi się pięknymi przedmiotami - a ja lubię piękne przedmioty.

Z krótkiej allegrowej obserwacyji wynika, że najtaniej można wyrwać OM z numerem 10. Następnie OM2 i OM1. W międzyczasie przewinął się jakiś OM30. Dlaczego OM1 jest droższy, skoro, jak wynika z tego co piszecie, OM2 jest lepszy?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    OM-y dwucyfrowe są dobre na start. Ja tak zrobiłem, na początek kupiłem OM-20 z 50/1.8. Jednak od kiedy kupiłem OM-4, OM-20 prawie nie dotykam (chyba, że założę w nim drugi film), bo jest lekki, mało metalowy, ma ciut gorszy wizjer, ale przede wszystkim nie ma SPOTA i 1/2000s (choć to nie jest duży problem, małe ułatwienie). Piszę o OM-4, bo moim zdaniem ten aparat wymiata Jest jednak droższy i od OM-1 i od OM-2. OM-1 jest aparatem, który trochę obrósł legendą, kultowym i pewnie stąd bierze się też jego trochę wyższa cena, choć jeśli dobrze pamiętam, to oba kosztują jakieś 250-300zł.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    " OM-y dwucyfrowe są dobre na start."

no wlasnie. a OM jednocyfrowe nie sa niestety tanie. ale co dobre musi kosztowac, choc roznie z tym bywa...

wczoraj kupilem Pentaxa KM, za ile? 44 zl.
    Olympusy maja cos w sobie, ale nie umiem sie oprzec cenom Pentaxow.
    jesli kiedys beda okazje, to zlapie OM, obojetne czy OM1 czy OM2. na razie dzialamy z tym co mamy.
    dzieki Wam za posty

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    400 zł. za profi jednocyfrowe OMy to dużo? Moim zdaniem nikczemnie tanio.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    400 zł. za profi jednocyfrowe OMy to dużo? Moim zdaniem nikczemnie tanio.
    Otóż to, a przecież i za 300zł dostaniesz. Tylko, że co to za profi? Nie ma AF, nie ma 10kl/s, nie ma IS... Tak naprawdę, to pamiętając, czym był i przecież nadal jest ten aparat, jego cena jest bardzo niska. A przecież on się tak naprawdę nie starzeje.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka