Strona 55 z 66 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Technika fotografowania ptaków

Czyli nie dosc,ze zareklamuje to jeszcze kase sciagnie.Ciekawe?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Pierwszym chyba był Zbyszek Maćko. Nie wiem czemu jego www nie działa.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Pomysł wynajmowania jest dosyć stary i popularny. U nas raczkuje, ale w Europie całkiem przyzwoicie się rozkręcił - cietrzewie u Magnusa, Jari z niedźwiedziami i orłami, a przecież Mate Bence kręci interes na dziesiątkach gatunków w kilkunastu miejscach. Kiedyś sam wynajmowałem i przygotowywałem miejsca, ale za dużo nerwów mnie to kosztowało i dałem sobie spokój. U nas może się to sprawdzić, ale na razie kultura pracy polskich FP jest jeszcze w powijakach i raczej ściąga się zaodrzańców jak np. organizuje Kosiński.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Awatar MoniaL
    Mieszka w
    Kęty, Małopolska
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Witam.
    Można powiedzieć , że jestem początkującym fotografem .
    Często chodzę z córką na spacery, nieraz chciałam zrobić zdjęcie np sroce , jednak przy dziecku gdzie trzeba mieć oczy wkoło głowy nie potrafię dobrze ustawić aparatu, aby zdjęcie było ostre i ładne. Mam olympusa SP-600UZ. Wiem, że rozmawiacie tutaj na poważniejsze tematy ale może mi ktoś doradzi jak ustawić sprzęcik przed wykonaniem zdjęcia.
    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam MoniaL

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Witaj Monia
    Tak się zastanawiam, jak Tobie odpowiedzieć, jeżeli opanowałaś w swoim aparacie sztukę "łapania" ostrości, trafienia w cel który Cię interesuje - choćby statyczny - czyli. np. swoje dziecko jak śpi to do zrobienia poprawnego zdjęcia sroce, przede wszystkim potrzebujesz dobrej pory dnia - czyli dobrego naświetlenia sceny którą będziesz focić. Nie wiem jaki masz obiektyw, zoom w swoim aparacie, istotne jest, żeby przybliżyć tak modela, żeby zajmował przynajmniej 1/5 kadru całej fotki, żeby był czytelny... kurcze ale głupoty wypisuje, chyba nie dam rady Ci odpowiedzieć, może inni pomogą.
    powodzonka
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

PawelN
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Pierwszym chyba był Zbyszek Maćko. Nie wiem czemu jego www nie działa.
    Pierwszym był Włodzimierz Puchalski

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MoniaL Zobacz posta
    Witam.
    Można powiedzieć , że jestem początkującym fotografem .
    Często chodzę z córką na spacery, nieraz chciałam zrobić zdjęcie np sroce , jednak przy dziecku gdzie trzeba mieć oczy wkoło głowy nie potrafię dobrze ustawić aparatu, aby zdjęcie było ostre i ładne. Mam olympusa SP-600UZ. Wiem, że rozmawiacie tutaj na poważniejsze tematy ale może mi ktoś doradzi jak ustawić sprzęcik przed wykonaniem zdjęcia.
    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam MoniaL
    Może statyw? Z reguły daleki cel chce się złapać w jak najbliższym ujęciu na pełnej, możliwej ogniskowej, a wtedy niestety obraz będzie poruszony. Nie znam tego modelu, ale albo wysokie ISO, albo pełny otwór przysłony. Cokolwiek, co pozwoli uzyskać jak najkrótsze czasy.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Awatar MoniaL
    Mieszka w
    Kęty, Małopolska
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Witaj Monia
    Tak się zastanawiam, jak Tobie odpowiedzieć, jeżeli opanowałaś w swoim aparacie sztukę "łapania" ostrości, trafienia w cel który Cię interesuje - choćby statyczny - czyli. np. swoje dziecko jak śpi to do zrobienia poprawnego zdjęcia sroce, przede wszystkim potrzebujesz dobrej pory dnia - czyli dobrego naświetlenia sceny którą będziesz focić. Nie wiem jaki masz obiektyw, zoom w swoim aparacie, istotne jest, żeby przybliżyć tak modela, żeby zajmował przynajmniej 1/5 kadru całej fotki, żeby był czytelny... kurcze ale głupoty wypisuje, chyba nie dam rady Ci odpowiedzieć, może inni pomogą.
    powodzonka
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Może statyw? Z reguły daleki cel chce się złapać w jak najbliższym ujęciu na pełnej, możliwej ogniskowej, a wtedy niestety obraz będzie poruszony. Nie znam tego modelu, ale albo wysokie ISO, albo pełny otwór przysłony. Cokolwiek, co pozwoli uzyskać jak najkrótsze czasy.
    Dziękuję za porady, będę próbować.
    Efekty napewno będą.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez MoniaL ; 9.11.11 o 23:29

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MoniaL Zobacz posta
    Dziękuję za porady, będę próbować.
    Efekty napewno będą.
    Pozdrawiam.
    Możesz jeszcze ustawić aparat w tryb zdjęć sportowych, zapewne pozwoli to uzyskać w miarę krótkie czasy i staraj się robić zdjęcia w zakresie zoomu optycznego, na cyfrowym będzie fatalna jakość. Pozdrawiam

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Nie tylko ptaki, ale może się przydać. Nowe rozporządzenie ministra w sprawie ochrony gatunkowej.
    Załączone miniatury Załączone miniatury rozporzadzenie ochrona gatunkowa.pdf