Będzie dobrze. I tak przeważnie ideał osiąga się przy trzeciej - czwartej zasiadce. Wtedy dopiero spasowuje się tło, światło, ustawia patyk tak jak ptakom najlepiej pasuje![]()
Będzie dobrze. I tak przeważnie ideał osiąga się przy trzeciej - czwartej zasiadce. Wtedy dopiero spasowuje się tło, światło, ustawia patyk tak jak ptakom najlepiej pasuje![]()
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Trochę się wyżalę i odświeżę wątek
Jestem mocno zirytowany swoimi rezultatami w pochodzeniu ptaków
ostatnio Żołn nie widzę (pewnie wysiadują trzeba poczekać aż zaczną karmić), więc znalazłem fajne miejsce występowania szczygłów
Żerują na polu rzepaku tuż obok innego z kukurydząPostanowiłem zaczaić się w wysokiej już kukurydzy i poczekać na głodne szczygły.
Zjawiły się jak zawsze około 19 komary i bąki też
Ptaki usiadły w odległości około 10-15 m nie widziały mnie mimo to zdjęcia jakie im zrobiłem nie nadają się do pokazania![]()
Ptaki wyszły małe a po cropie jakość spada drastycznie![]()
Dopóki nie kupię jasnego długiego tele (jakieś 20lat) nie widzę sensu czatowania na ptaki
podsumowując, postawiłem wczoraj na podwórzu namiot przykryłem go siatką i zaczekam, aż same przylecąOczywiście żołn ani szczygłów się nie spodziewam
ale lepszy wróbel b.dobrej jakości niż szcygieł nie nadajacy się do publikacji nawet w wątku !!
Dzięki za wysłuchanie żalów
Pozdrawiam !!
Peter
P.S. Jak chcecie te szczygły zobaczyć to je wrzucę ale ostrzegam, że marne![]()
Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 8.07.09 o 13:38
W tamtym roku miałem posadzony słonecznik. Jak dojrzał przylatywały regularnie szczygły i sikory. Czekałem w namiocie i miałem je do 3 metrów. Zobacz w mojej galerii i wątku.
E-3, E-510
Peter1976 -dawaj to co masz, zobaczę jak szczygieł wygląda.
Wczoraj miałem z auta gąsiorki parkę na wyciągnięcie ręki -ale były po słońceJak tylko wysiadłem z auta 100m dalej - spłoszyły się, strasznie trudny temat z nimi. Nie wiem jak je zwabić.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Gąsiorka widzę w polach często nawet blisko mojego domu się trafi ale strasznie płochliwe są ciężko podejść bliżej![]()
b. fotogeniczny ptaszek, byłeś blisko, jeszcze parę metrów i byłoby świetnie.
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Peter1976, nie jest tak dramatycznie z tymi Szczygłami. Tutaj w pełnej krasie czyli cud, miód i orzeszki:
http://www.fotoprzyroda.pl/album_comment.htm?pic_id=607
fotki dołującefajna stronka nie miałem jej
![]()