Strona 24 z 66 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Są dwie metody na żołny. Albo wbijasz patyk pod skarpą, parę metrów od ściany z norkami, albo wbijasz u góry nad norką. Żołny bardzo chętnie wykorzystują takie badyle i na nich siadają. Kwestia doboru tła, bo piaskowo- żwirowe tło już się oklepało. No i trzeba pamiętać, że to fotografia przygniazdowa. Chociaż ten gatunek nie należy do specjalnie płochliwych. Polecam żołny w fot. Lesława Kostkiewicza - www.leslawkostkiewicz.pl - Póki co Lesiu chyba ma najładniejsze jakie widziałem. A co do miejsca to cegielnia koło Przemyśla.
    Ja obserwuję i czatuję w Buszkowicach.Czyli poza gniazdem raczej marne szanse ?? Siedzą często na suchym drzewie około 30-40m od skarpy !! Boję się,że porzucą młode jak zacznę tam wbijać patyki, wolę nie mieć fotki niż im zaszkodzić
    Dziś leje przez cały dzień jutro ma być lepsza pogoda, wybiorę się tam i znowu poczekam na okazję.Niestety nie dotarła siatka i zadowolę sie kurtką w kolorze khaki,efekty pewnie mierne bedą :/

Pozdrawiam !!

Peter
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Za poradami moose, jutro w odległości około 15-20m od gniazda, po środku łąki na której stoi suche wspomniane drzewo wbiję jakiś patyk. Jeśli siadają 30-40m od skarpy to na wbitą gałąź też powinne siadać, a w dodatku będą miały lepszy widok na przelatujące owady

Usiądę w wysokiej trawie i zaczekam Zobaczymy !!

Moose jak tylko sfotografuję Żołnę i będzie to udana fotografia, zadydykuję ją Tobie
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 13.06.09 o 21:58 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Obejrzałem wszystko, można się zachwycać i wpadać w kompleksy
    szkoda gadać.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Obejrzałem wszystko, można się zachwycać i wpadać w kompleksy
    szkoda gadać.
    pzdr
    Kompleksy z powodu sprzętu czy fotek Ale pewnie i tego i tego

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Kompleksy z powodu sprzętu czy fotek Ale pewnie i tego i tego
    pierwsze pomyślałem o sprzęcie - później o moim dzięciole dużym i wywnioskowałem, nie jest źle kwestia tylko odpowiednich modeli i dobrego światła
    A tak na prawdę, to co napisałem wyżej schodzi na drugi plan - czas, poświęcenie, wiedza i umiejętności fotografa są najważniejsze.

pzdr

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    pierwsze pomyślałem o sprzęcie - później o moim dzięciole dużym i wywnioskowałem, nie jest źle kwestia tylko odpowiednich modeli i dobrego światła
    A tak na prawdę, to co napisałem wyżej schodzi na drugi plan - czas, poświęcenie, wiedza i umiejętności fotografa są najważniejsze.

pzdr
    Pewnie !! że nie jest źle !! Pozazdrościć galerii !!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria

Wink

Podstawą jest informacja!!!! Od ornitologów, miłośników przyrody itp. Oni wiedzą gdzie i co jest fajnego. Obecnie często zawodowcy dostają dokładny namiar gps i jadą na gotowe
    Często żerują na amatorach, dla których pełnią szczęścia jest gdy przyjedzie do nich koleś z nazwiskiem. Przejechałem się na kilku znanych ,,zawodowcach" . Z godnych polecenia pozostał mi Łukasik, Kostkiewicz ( amator) no i oczywiście Kłosowscy, których kultura pracy jest godna naśladowania.
    Wracając do żołn - ustaw patyk z 10m od skarpy chociaż myślę, że jest jeszcze za wcześnie - bo najlepsze fot. są w okresie karmienia piskląt. Wtedy regularnie dolatują do norek i często przed samym wlotem siadają na patyku z owadami w dziobie.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak jak planowałem, byłem dziś na zasiadce Niestety mimo ukrycia się w krzakach nie udało mi się sfotografować nawet wróbla :/ Można ten plener nazwać roboczym i w sumie tyle tam ruchu narobiłem,że nie dziwi fakt braku ptaków :/
    Owszem latały Żołny i inne ale o siadaniu w pobliżu nie było mowy.

Plener roboczy-ustawiłem dwie spore gałęzie po środku łąki w odległości około 20 m od gniazda i 4m od drzewa na którym wciąż przesiadują Na gałęziach w rozwidleniach umieściłem korę a na niej słonecznik na wypadek gdyby inne ptaki tam zechciały posiedzieć

W tygodniu tam zajrzę czy zjadły. A w sobotę może już będzie siatka i więcej cierpliwości :/
    Narazie sie nie poddaję
    Poniżej kilka fotek z miejsca!!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6145697.JPG
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	407,5 KB
ID:	18467   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6145698.JPG
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	159,6 KB
ID:	18468   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6145702.JPG
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	137,6 KB
ID:	18469   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6145704.JPG
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	125,0 KB
ID:	18470  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6145705.JPG
Wyświetleń:	233
Rozmiar:	158,8 KB
ID:	18471  

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Sprawdź już jutro czy ziarna zniknęły, możliwe, że będziesz musiał dosypać.
    Wróbla nie było powiadasz, ja już czatuję od kilku miesięcy i także go nie widziałem jak chcesz sfotografować wróbla to usiądź na ławce przed blokiem

moose - jak odnaleźć puszczyka, jak wpaść na jego ślad w ciągu dnia - jest to możliwe ?

Pzdr

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    moose - jak odnaleźć puszczyka, jak wpaść na jego ślad w ciągu dnia - jest to możliwe ?

Pzdr
    Możliwe ale trudne. Jeszcze miesiąc temu popołudniami się odzywały. Teraz pozostaje wieczorna obserwacja ( dokarmianie młodych) , szukanie wyplówek. Wabienie głosem daje słabe rezultaty ale warto spróbować. Chyba jednak te przedzmierzchowe obserwacje będą najlepsze. Może przy okazji trafisz na inny gatunek sowy albo lelka?
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Aha, w tym okresie lepiej się sprawdza wabienie głosem kontaktowym samicy.