Strona 9 z 66 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Witam,

Tym razem chciałem zadać pytanie odnośnie miejsc w Warszawie, okolicach i ogólnie woj. mazowieckim czyli gdzie fotografujecie?? Czy znacie jakieś miejsca, gdzie na pewno można spotkać jakieś konkretne gatunki??
    Czaple siwe (a czasem i biale) - lowisko specjalne Nowodwory na trasie Siennica - Kolbiel (jest nawet drogowskaz).
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Skończył się praktycznie sezon na drapieżniki. Pogoda sprzyja przesiadywaniu w czatowniach więc dzisiaj trochę posiedziałem. W zasadzie było to krótkie posiedzenie otwierające sezon ptaków śpiewających i innych średnich ptaszków.
    Z racji że często pytacie mnie o różne sprawy na temat fotografowania zwierzaków latających i nie tylko, postanowiłem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami na temat fotografowania ptaszków małych i średnich.

Po pierwsze - czatownia.
    nie wyobrażam sobie biegania po lesie za kowalikiem z moim obiektywem (nikkor 300/2, wiec robię budkę i zasiadam

Ta budka jest po przejściach, tzn. silni ludzie mi ją dwa razy rozrzucali po lesie. Posklejałem byle jak bo do ptaszków nie potrzeba super maskowania.
    Najważniejsze, żeby przód był w miarę "krzaczasty" żeby ruch obiektywu nie był aż tak widoczny.
    Przed czatownią widać najważniejsze miejsce, czyli "studio". Na drzewach wiszą bomby z jedzeniem, poidełko jeszcze nie posprzątane po zimie, pniak akacjowy z wyciętymi zagłębieniami (tam wsypuje ziarenka)pniaki itp. W przypadku używania obiektywu stało ogniskowego, dekoracje umieszczamy w różnych odległościach, żeby ptaki od mysikrólika do sójki mieściły nam się w kadrze.
    Oczywiście, staram się nie fotografować przynęty. Czekam aż ptaszek sobie poje i przesunie się trochę, dopiero wtedy naciskam spust

Przynęta to głównie ziarenka: słonecznik,kasza itp. a także gotowe "bomby" z ziarnem zatopionym w smalcu. Trzeba pamiętać, żeby pokarm nie był solony ani jakoś doprawiany bo może zaszkodzić ptaszkom

Po drugie - sprzęt.
    W przypadku Olympusa najlepszymi korpusami będą: E-3 i E-30 ze względu na "normalny" AF oraz szybkostrzelność ale i pozostałymi można też sobie świetnie poradzić.
    Obiektywy jakie ja widzę w tej robocie to: ZD50-200 ewentualnie 70-300, droższych nie wymieniam bo i tak nikt tu nie ma ED300/2,8
    Nie trzeba się obawiać głośności 70-300 bo ptaszki nie są aż tak płochliwe. Najważniejsze żeby nie widziały człowieka i miały zajęcie - pokarm.

Jak używać sprzętu?

Autofocus
    Ustawiamy tryb zdjęć seryjnych i "strzelamy seriami". Ptaszki są bardzo szybkimi stworzonkami więc lepiej zrobić kilka takich samych ujęć niż stracić jedno ale ciekawe
    Ja strzelam seriami 1 sekundowymi

AF ciągły albo pojedynczy, jak komu pasuje, najważniejsze żeby celować w oko. Sprzęt nie może posiadać wad FF/BF bo przy małej GO od razu to wychodzi

Przysłona

W przypadku jasnych szkieł można się załatwić ustawiając maksymalną jasność,np. przy ZD50-200. F/3,5 to za duży otwór. Jeśli ptaszka mamy blisko i zajmuje 80% kadru to zaczynamy od F/5,6, no chyba że chcemy mieć ostre oczko i nic więcej. Jeśli ptak jest dalej można zwiększyć otwór.
    F/4 pełny kadr

Czas
    Ptaszki są tak szybkie, że maksymalny czas w przypadku zdjęć statycznych nie powinien być dłuższy niż 1/250s a przy ujęciach dynamicznych potrzeba 1/1000s i krócej
    Tu 1/160s

Nie trzeba chyba tego przypominać, że najlepiej używać statywu

RAW !!
    Ja działam na RAW-ach i włączam w puszce (D300) wszystko co poprawia rozpiętość tonalną, w tym przypadku ADL, nie wiem czy jest coś takiego w E-3, E-30. Warunki świetlne wiosną mogą się szybko zmieniać i nie zawsze jest czas żeby wprowadzić korektę ekspozycji. Rawy pozwalają mi "wyciągnąć" drobne niedoróbki"

Światło, tło, sceneria.
    To powinno być na początku bo bez tych elementów mamy tylko zwykłe pstryki robione drogim sprzętem.
    Tło oddalamy maksymalnie, trzeba zadbać żeby nie było żadnych kszaczorów itp. bo później w galerii pod zdjęciami będą marudzić

Zmajomość biologii
    Kiedy siedzę w czatowni nie muszę widzieć wszytkiego. Siedzę i słucham. Jeśli słyszę kowalika, bogatkę,modraszkę i inne pospoliciaki to jestem wyluzowany ale jak usłyszę "czytczyt" to za chwilę mogę się spodziewać.......

czeczotki
    Dlatego warto zaznajomić się trochę z głosami ptaszków bo trzeba wiedzieć z której strony czatowni dobiega ten ważniejszy głos i tam trzeba skupić uwagę.
    Teraz jest dobry czas na fotografowanie ptaszków, które lecą na północ a inne zaczynają przylatywać. Czasami może zawitać pod czatownię naprawdę wyjątkowy gość

i na koniec dzięcioł

Wszystkie powyższe zdjęcia i to które wrzuciłem do galerii zrobiłem dzisiaj w ciągu 1 godziny "posiedzenia" z budki którą widać na pierwszym zdjęciu. Budka stoi sobie na skraju lasu (około 30m od brzegu). Z drugiej strony skraju lasu stoi mój dom. Cała zimę dokarmiam ptaszki a wiosną odpłacają mi się fajnymi fotkami
    Jak coś sobie przypomnę to jeszcze dopiszę
    Pozdrawiam ptasiarzy i nie tylko
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 5.03.09 o 20:26

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Brak mi słów, dobiłeś mnie końcowym wpisem Wszystkie powyższe zdjęcia i to które wrzuciłem do galerii zrobiłem dzisiaj w ciągu 1 godziny "posiedzenia" z budki którą widać na pierwszym zdjęciu.

Dziękuję za b. cenne wskazówki, należy Ci się ogromny + !

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar adass1
    Mieszka w
    Łazy/Śląskie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Sławek wielki szacun dla Twoich wszystkich fotek i wiedzę przy fotografowaniu zwierzaków, cały wątek jest skarbnicą wiedzy pozdrawiam
    OLYMPUSOWSKIE różne gadżety

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie należe do osób któe słyną z cierpliwości
    Więc wątpie żeby takie zdjęcia pojawiły sie w mojej galerii ...

Ale przeczytałem od deski do deski z zaciekawieniem ...
    Naprawde fajnie napisane ... krótko i dobitnie ...
    Ktos kto nie miał nigdy do czynienia z takimi fotkami po przeczytaniu lektury może spokojnie probować swoich sił ...
    Nawet ja wszystko zrozumiałem

Plusik
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Świetna robota, a zdjęcia jeszcze lepsze +

| OlyJedi Awatar Krolik77
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sławek
    Jestem pod ogromnym wrażeniem twojej wiedzy i umiejętności fotografowania ptaków . Super opis z którego sprubuję wyciągnąć wnioski . Sam ostatnio próbuję fotografować ptaszki ale efekty mam mizerne. Wielkie dzięki za wskazówki dotyczące zdjęć ptaków.
    Wielki + do Rep.....

Pozdrawiam
    D7000+Grip, N16-85mm,S100-300/4,Slik DX700 PRO ,Lowepro Flipside 300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja mialem mile spotkanie. Niestety nie udalo mi sie podejsc zbyt blisko bo nie bylem specjalnie przygotowany na krzakologie

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Niestety nie udalo mi sie podejsc zbyt blisko bo nie bylem specjalnie przygotowany na krzakologie
    Nawet nie ma co próbować, do żurawia nie da się podejść, tylko czatownia

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11630
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12532

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wiem, obok tego miejsca jest ambona, wiec moze sprobuje jutro sie tam wczesniej pojawic