Strona 34 z 66 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Witam,

W moim karmniku coraz większy ruch. Obserwuję tam już kilka gatunków. Mam jednak pytanko odnośnie przynęty, a konkretnie czym wabicie w porze zimowej. Oczywiście nie chodzi mi o drapole. Ja sypię tylko słonecznik łuskany, nie solony, a Wy??
    W tym okresie do karmnika sypię przede wszystkim słonecznik nie łuskany ok 50%, konopia-oczywiście siewna 10%, gryka 10%, rzepak 5%, reszta to proso, siemie lniane, orzeszki ziemne nie prażone, rodzynki. Pod karmnik sypię nasze rodzime zboża, teraz jeszcze można tanio kupić całe kwiatostany słonecznika, przesiadują na nich sikorki i dzwońce. Wieszam również kule zrobione ze zmielonej słoniny wymieszanej ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Większość ziaren kupuję w hurtowni która sprzedaje karmy dla gołębi i królików, mają tam gotowe mieszanki ale te są droższe i wszystkie inne gatunki nasion z których samemu można zrobić mix. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Witam,

Kolejne pytanie kieruję do osób czatujących w zimie z ukrycia. Dziś rozstawiłem swój namiot. Odległość od obiektywu do gałęzi, na której zasiadają modele wynosi u mnie 3,5m. Czy taką odległość można uznać za rozsądną, czy może jest to zbyt blisko i będzie odstraszać ptaszory??

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jak się przyzwyczają będziesz siadał na krzesełku 2 metry od nich i też przylecą.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Witam,

Dziś powłuczyłem się po polach pod Radzyminem i to co widziałem wśród potencjalnych modeli w przeciągu 1,5h to: myszaki w liczbie pięciu sztuk, kruki, sroki, sójki (kręci się tego naprawdę sporo), dzięcioł średni, dzięcioł zielony, zając (prawie na niego wszedłem) oraz stado ośmiu saren, które atakowane były przez psy. Potwierdza to moje spostrzeżenia, że myszaków jest tam naprawdę sporo. Postanowiłem postawić tam namiot, wybrałem miejsce między dwoma chojakami, w tle będę miał pobliski las. Za tydzień postaram się zamieścić fotki mojej "czatowni".

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Zapowiada się obiecująco, życzę powodzenia!

Jedna moja czatownia, o którą dbałem, chuchałem od marca tego roku i z którą wiązałem duże nadzieje - została zniszczona, całe jej otoczenia także - wycinka lasu...

Nie zabieram się jeszcze za myszołowy - po oględzinach badyla nie widać obecności dużych ptaków i chociaż porcja rosołowa znika, poczekam na przymrozki.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Jedna moja czatownia, o którą dbałem, chuchałem od marca tego roku i z którą wiązałem duże nadzieje - została zniszczona, całe jej otoczenia także - wycinka lasu...
    Pisałeś o tym na fotoprzyrodzie. Mam nadzieję, że pomimo tego co się sało z Twoją czatownią, uda Ci się w tym sezonie focić drapole. Jakby co, to pisz dalej w wątku, który założyłem tu i na fotoprzyrodzie. Będzie sporo informacji w jednym miejscu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam !!

Szkoda tej czatowni Ale trudno się mówi !! Na pewno masz jeszcze sporo innych miejsc w swojej okolicy.Każdy kto obserwuje i fotografuje ptaki i przyrodę powinien znać pobliski teren w ten sposób potrafi przewidzieć gdzie można spotkać określone gatunki. Wczoraj na moim terenie namierzyłem kolejne charakterystyczne miejsce jest to krzew, wśród zarośli i drzew, który rodzi czerwone owoce (patrz zdjęcie).Niestety nie wiem co to jest ale wczoraj i dziś widziałem tam naszych zimowych gości, a mianowicie ucztujące gile Niestety nie udało mi się ich sfotografować
    Z dwu dniowego spacerowania po rejonie mam tylko modrą sikorę nadającą sie do publikacji !! Zapraszam do komentowania !!
    Sikora Modra
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB227006.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	341,9 KB
ID:	26204  

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za tem wątek. Zaraziliście mnie na dobre. Od jakiegoś czasu wałęsam się po szuwarach i mokradłach w okolicy mego miasta. Żałuję bardzo, że nie mam swojego własnego kawałka ziemi, na której mógłbym postawić czatownię ale trzeba będzie za Waszym przykładem postawić coś na dziko i dokarmiać tyle, że wiąże się to z kilkunastokilometrowymi wyjazdami. Teraz wiem ile trudu koszytuje ustrzelenia skrzydlatego i patrzę już inaczej na fotografię ptaków. Dzięki jeszcze raz wszystkim

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    tkud - powodzenia własny kawałek ziemi nie rozwiązuje problemu. Niestety trzeba się wałęsać po mokradłach jednak satysfakcja wielka - pozdrawiam

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Peter 1976 te owoce na zdjęciu to Kalina koralowa. Pozdrawiam