Strona 21 z 66 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    godzinkę temu z auta, MZ czatownia dla boćków może się nie sprawdzić lub być bardzo czasochłonna, łąki ogromne a bociany nie żerują w jednym miejscu. Oczekiwanie na takiego może ciągnąć się godzinami.
    pzdr
    Pierwszy gentleman został "ustrzelony" z auta Trochę zdziwiony, ale zachowywał spokój i dał się obcykać...Druga fotka z wycieczki rowerowej - boćki zajęte kolacją nie zwracały specjalnie uwagi na fotografa...

Jeśli zaś chodzi o miejsca do zasadzki, to warte uwagi są również myśliwskie ambony. Ptaki są do nich przyzwyczajone i nie interesują się nimi specjalnie.
    -----------------------

Sp 560 UZ

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amazury Zobacz posta
    ie ambony. Ptaki są do nich przyzwyczajone i nie interesują się nimi specjalnie.
    Tylko, że powstaje taka piękna perspektywa nie do zaakceptowania.

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol Zobacz posta
    Tylko, że powstaje taka piękna perspektywa nie do zaakceptowania.
    Jak bardzo nie do zaakceptowania?

Masz rację, ale wpływ na perspektywę ma również (tak, jak fotce) wiele czynników, np. ukształtowanie terenu...
    pzdr

Poza tym masz możliwość złapania obiektu w locie - tutaj bociek jakieś 5-6 metrów od ambony załapał, że ktoś jest w środku

Ostatnio edytowane przez amazury ; 17.05.09 o 22:35

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Namioty poszły jak świeże bułeczki, kto zakupił z szanownego grona ? Już są droższe o kilka złotych.
    Muszę zakupić także lornetkę, czym się kierować, jakimi parametrami, firmą ?
    pzdr
    p.s. sprzedającemu w ostatnim miesiącu posypały się trochę negatywy i neutrale, cenowo namiot nadal jest b. atrakcyjny, chyba nie jakiś bubel ..?
    Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 18.05.09 o 15:54
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Namioty poszły jak świeże bułeczki, kto zakupił z szanownego grona ? Już są droższe o kilka złotych.
    Muszę zakupić także lornetkę, czym się kierować, jakimi parametrami, firmą ?
    pzdr
    p.s. sprzedającemu w ostatnim miesiącu posypały się trochę negatywy i neutrale, cenowo namiot nadal jest b. atrakcyjny, chyba nie jakiś bubel ..?
    Lornetka: kieruj się ciężarem. Im większa waga tym lepsze szkła. A tak naprawdę polecam Delta Forest 8x42, w miarę lekka, obraz ok, około 400zł. Dobre olympus, kova- od 1500zł; svarowski, leica, zeiss, docter- od 3-4tys.

Te namioty są bardzo dobre. Mam taki z wyciętą podłogą rozstawiony obecnie na rybitwy białoskrzydłe. Jak to wygląda w terenie zrobię jutro i wrzucę.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Tydzień temu rozpocząłem dokarmianie ptaków. Po dwóch dniach wysypałem ziarno bliżej drzew sąsiada i znika ono w dość szybkim tempie. Widuję tam przede wszystkim sikory, ale grunt, że coś się dzieje. W pierwszym miejscu nie było zainteresowania, więc prawdopodobnie je zlikwiduję. Moi domownicy widują również inne gatunki podjadające wysypane przeze mnie ziarenka, ale nie bardzo są w stanie określić co to za ptaszory.

Ogólnie jestem zadowolony, że coś się dzieje. Teraz pora kupić namiot i próbować sił.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    moose - dzięki za info

lucas_g - czyli będzie dobrze Zauważyłem, że po okresie "bumu" wiosny, ptaszki ponownie zaczęły regularnie żerować.

Odnośnie samorozkładającego się namiotu - uważajcie na oczy , bo faktycznie sam się rozkłada b. szybko po wyciągnięciu z torby.

Uwaga, jeżeli ktoś rozważa zakup tego namiotu, b. chętnie swojego oddam w zamian za mniejszy tzn, ten jest 3-osobowy, odnoszę wrażenie że zbyt duży, między trzcinami muszę wygospodarować sporo miejsca.

Wykonanie jak za tą cenę może być, oczywiście obszycia nie są idealne - ale to szczegół.

W razie co proszę o kontakt na priv , możliwe, że zmienię zdanie, w tej chwili myślę o mniejszym.

Pzdr

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cześć

Mam pytanie do fachowców z dziedziny wabienia dźwiękiem, bo przyznam, że nie idzie mi dobrze.

Załączam rzut "z powietrza" mojej czatowni, te kółeczka albo jajeczka , to miejsce gdzie dokarmiam i focę ptaszki - najbliższe do obiektywu to jakieś 1,5, 2 m. i nie ma problemu, bo siadają tam ptaki (dzięcioły, kowaliki, sikorki, zięby) żywią się i pozwalają sobie robić zdjęcia.

Problem jest z wabieniem z głośnika, który umiejscowiłem pod krzaczkami (kilka wysuszonych gałązek świerku) w miejscu zaznaczonym na zielono - membraną w górę. Czerwone kropeczki to zwabione ptaki - np dzisiaj (byłem w końcu po kilkutygodniowej przerwie, w tym czasie tylko dokarmiałem) na głos dobrze zareagował rudzik, kapturka, czubatka, jednak jak widać na rysunku, nigdy nie podleciały w miejsce które bym sobie zażyczył, czyli tam ,gdzie się karmią. (te najbliższe czatowni, to gdzieś wyżej nade mną, nie osiągalne obiektywem) Dodatkowo - co mnie najbardziej uradowało - zwabiłem dzięcioła czarnego, jednak ten jak strzała kilkanaście razy przelatywał nad czatownią dość wysoko i lądował gdzieś dalej na wysokich drzewach, i tak w kółko - nie wydawał przy tym żadnych dźwięków oprócz szumu skrzydeł, muszę przyznać, że po mistrzowsku śmigał.

Nie wiem co jest źle, gdzie przełożyć głośnik, czy bardziej go zamaskować ? poprzednio wymienione ptaki ładnie zaczęły odpowiadać śpiewem na "prowokację" ale zawsze gdzieś po kątach.
    Może przełożyć głośnik w miejsce żółte ?

Pzdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	plan_czat.JPG
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	15,1 KB
ID:	17638  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy aby na pewno czatownia jest niezbędna

Z całej toczącej się tutaj dyskusji wynika, że by robić dobre zdjęcia ptaków, koniecznie niezbędna jest czatownia. Czy aby na pewno.
    Myślę że ułatwia życie, ale przy większym zaangażowaniu z naszej strony, cierpliwości i po trosze szczęściu da się zrobić przyzwoite zdjęcie. Mnie takie upolowane podczas spaceru brdziej cieszy niż sprowokowane w czatowni.
    Na dowód pochwalę się swoim ptaszkiem. zdjęcie zrobione e520+ zuiko 40-150
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	16.05.2009_035.jpg
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	243,1 KB
ID:	17654  
    Ostatnio edytowane przez mirusiek ; 26.05.09 o 23:05 Powód: poprawka błędów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Mirusek gratuluje ptaszka jednak ten wątek został założony i jest rozwijany przez kolegów, którzy starają się w jakiś sposób pomóc szczęściu. To jak z łapaniem ryb, niektórzy na sam haczyk wyciągną niezłą sztukę, inni zanęcają, kupują sprzęt, dają na tace, odmawiają różańce