Strona 20 z 66 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    moose - jak się ma taki namiocik (szybko rozstawiany) do zwierząt, tzn. rozstawiam go przykładowo o świcie, w miejscu, gdzie zawsze widuję zwierzynę. Czy kilka godzin wystarczy, żeby sarny czy choćby zające uznały go za bezpieczny obiekt i podchodziły, przechodziły tamtędy tak jak zawsze ?

Też jestem napalony na ten namiocik za 60kilka złotych.
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    miałem kupić te pałatki
    http://www.allegro.pl/item626244466_..._wojskowa.html

dwie dają się złożyć w bardzo gustowny namiot. Wymieniłem spostrzeżenia z kol myśliwym i odwiódł mnie od tego pomysłu z pałatkami jako mało praktyczny dodatkowo materiał przy podmuchach wiatru pracuje i szumi. Zalecał dobre kamo i siatkę maskującą.
    Co do kamo skreślił niemieckiego flecktarn'a - w lesie zbyt rzucający się w oczy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Ssaki mają to do siebie, że piorunem wyczuwają zmianę w otoczeniu. Najlepszy sposób jaki znam to stanąć odpowiednio do wiatru( czyli pod) przytulić się do krzaków lub drzewa i nakryć siatką ( metoda Leszka Karaudy). Chyba, że masz stałe miejsce wtedy taki namiot okrywasz siatką i maskujesz gałęziami i trawą ( o ile masz pewność, że nikt Ci go nie podp...ukradnie znaczy Pałatki są ok, tylko nie jako sama czatownia. W lesie zarzucasz namiot gałęziami i tym co rośnie w pobliżu. Dobrze rozpięta i okryta nie powinna łopotać. Zasada jest zawsze ta sama - budę trzeba do czegoś przyłożyć lub wstawić w krzaki. Wyjątek na łąkach ale tam stawia się budę kilka, kilkanaście dni przed fotografowaniem.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    moose - jak się ma taki namiocik (szybko rozstawiany) do zwierząt, tzn. rozstawiam go przykładowo o świcie, w miejscu, gdzie zawsze widuję zwierzynę. Czy kilka godzin wystarczy, żeby sarny czy choćby zające uznały go za bezpieczny obiekt i podchodziły, przechodziły tamtędy tak jak zawsze ?

Też jestem napalony na ten namiocik za 60kilka złotych.
    Pzdr
    Moose, a czy z takiego namiotu da radę focić Bociany?? Będę za jakiś czas w "Twoich" okolicach czyli Jedwabne i zamierzałem z jakiegoś ukrycia przymierzyć się właśnie do Boćków.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Ja przymierzam się do zakupu takiego namiociku http://allegro.pl/item626205527_hit_..._wedkarzy.html mam tylko nadzieję że można się w tym zmieścić ze statywem ? Ciekawie wygląda również coś takiego http://allegro.pl/item626206286_supe..._nietylko.html Jestem napalony na ptaszki od dawna, tylko od niedawna mam je czym fotografować. Wcześniej pisaliście o dokarmianiu ptactwa, mogę tylko potwierdzić, jest to doskonała metoda ale nie działa od zaraz, ponad rok temu zapoczątkowałem dokarmianie oraz pojenie i dopiero teraz widać tego efekty, mam w ogrodzie każdego dnia 13 gatunków ptaków. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Moose, a czy z takiego namiotu da radę focić Bociany?? Będę za jakiś czas w "Twoich" okolicach czyli Jedwabne i zamierzałem z jakiegoś ukrycia przymierzyć się właśnie do Boćków.
    Boćki robiliśmy z samochodu i z pychówki dawały się blisko podejść. Rozważ możliwość spływu kajakiem. Jest to odległość ok 20km czyli na jakieś 5 godzin pływania. Będziesz mógł swobodnie puścić się nurtem i podkradać z wody do Bocianów żerujących na podmokłych terenach.

Muminek drugą propozycję kamuflaż widziałem w Poznaniu w sklepie militarnym w cenie 250zł poszukaj w swojej okolicy przymierzysz i podejmiesz decyzję. W praktyce może okazać się niepraktyczny.Czasami trzeba się przedzierać przez chaszcze w lesie a to może się haczyć no i można trafić na harcerzy którzy wezmą sobie za punkt honoru zabić Yeti . Chętnie bym usłyszał od kolegów czy mają z tym maskowaniem doświadczenie.
    Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 17.05.09 o 00:14

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Ten wędkarski zestaw wygląda bardzo dobrze. Pamiętaj jednak, że w nim nie zejdziesz nisko z perspektywą i ptaki na ziemi będą na fotografii wyglądały nietęgo. Do ssaków i ptaków typu bocian, żuraw jest ok.
    Kamuflaż jest dobry do podchodu i zasiadki przy ścieżkach i wodopojach, czepia się o gałęzie ale do przeżycia. Ma jednak tę wadę, że (z tego co mi opowiadano) pieruńsko w nim gorąco.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    godzinkę temu z auta, MZ czatownia dla boćków może się nie sprawdzić lub być bardzo czasochłonna, łąki ogromne a bociany nie żerują w jednym miejscu. Oczekiwanie na takiego może ciągnąć się godzinami.
    pzdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5178200_wywbociek_gotowy.jpg
Wyświetleń:	187
Rozmiar:	202,4 KB
ID:	16986  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Super fota!! Gratulacje.

Ja trochę pesymistycznie. Denerwuje mnie i to bardzo AF w zestawie E-510 + 50-200 + EC-14. Dziś miałem możliwość focenia Dzięcioła Zielonego. Siedział na ziemi, coś podjadał i nie uciekał. Jak go zobaczyłem, zacząłem momentalnie strzelać fotki. Gdy odleciał, obejrzałem zdjęcia. Ku mojemu zaskoczeniu, niestety nie po raz pierwszy, na ok. 30 zdjęć trzy były z trafioną ostrością. Żenada, tym bardziej, że bardzo zależało mi na tym gatunku.

Mam teraz dylemat, co dalej z tym robić. E-3 rozwiązałby sprawę, ale najzwyczajniej w świecie nie mam na niego kasy, poza tym, rzadko teraz focę i trochę byłoby mi szkoda na niego kasy. Muszę teraz poważnie pomyśleć, co dalej robić od strony sprzętu. Wiem, że zaraz odezwą się tacy, co mają podobny zestaw i powiedzą, że się "da". Może i tak, ale w moim przypadku po zakupie EC-14 AF zwolnił na tyle, że po prostu mnie denerwuje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Piękna środowiskowa fotka Są lekkie przepały ale to jest do zaakceptowania.
    Na prawdę dobra.
    pzdr

edit: mój 500 post na forum i ogólnie 200 w tym temacie
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr