Świetna fotka moose.
Gratulacje i pozdrówka.
Świetna fotka moose.
Gratulacje i pozdrówka.
Przy wabieniu głosem mamy też 90% szans na uchwycenie śpiewającego samca co nadaje dobry wyraz fotografii. Są w zasadzie dwie metody wabienia - albo decydujemy się na miejsce albo na gatunek. Pierwszy wariant dla obeznanych z głosami, drugi dla wytrwałych i dociekliwych.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Masz "plusa" za te odpowiedzi.
Mam pytanie, skąd można zdobyć te pliki z dźwiękami, z jaką siłą głosu powinno to być odtwarzane ? Rozumiem też, że żeby puszczać konkretne dźwięki, trzeba mieć rozeznanie, czy dany gatunek występuje w zasięgu naszego terenu, bo inaczej można puszczać dźwięki w nieskończoność ...?
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Cześć,
Zanim zaczniesz wabić ptaki za pomocą głosu z MP3 czy jak mu tam, warto zapoznać się z tym co napisała na tym forum Mysikrólik:
http://www.olympusclub.pl/inne/fotog...yrodnicza.html
Takiej metody wabienia nie powinno się używać. Może i jest skuteczna, ale mało etyczna, szczególnie w okresie gniazdowania.
Pozdrawiam.
Głosy: Francuz J.Roche - 4 płytowe wydanie ptaki europy
Pałczyński
Tomek Ogrodowczyk: jaki to ptak cz. 1, 2, 3.
Jeżeli są zapowiedzi gatunku - wymazać.
Uwaga na zawarte w pieśniach głosy ostrzegawcze( np. Roche- dudek), zwabiony ptak umyka w popłochu.
Sowy - pełen zbiór głosów u Peltza. Sowy europy. Wszystkie gatunki z wszystkimi możliwymi głosami.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Siłę głosu dobrać trzeba do ,,głośności" gatunku. Cicho wabić cierniówkę, głośniej jarzębatkę, a na derkacza może głośnika nie starczyć.W naturze wszystko wyjdzie. Zawsze lepiej ciut ciszej niż wabiony samiec. Nie może się czuć zdominowany bo po prostu porzuci rewir i będzie szkoda.
Ostatnio edytowane przez moose ; 22.03.09 o 20:27 Powód: Automatyczne scalenie postów
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Dzisiejsze wyniki wabienia żurawi kukurydzą.
Ostatnio edytowane przez moose ; 4.11.09 o 13:28
Ładne zdjęcia, widać, ze warunku atmosferyczne nie rozpieszczały.
Długi był czas wyczekiwania na modele ?
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Długo? Hmmmm.... Trzy lata obserwacji- gdzie przylatują, ile dni po przylocie nad Biebrzę, pory dnia itd. W tym roku miesiąc temu postawiłem budę, a jak tylko się pojawiły zacząłem wysypywać po trochu kukurydzę. Teraz przylatują 3x dziennie, nie reagują na budę i trzask migawki. Jak nie siedzę to przez okno obserwuję jak chodzą po polu. Żniwa żurawiowe.
Moose, a masz w dorobku jakieś drapole??
Tutaj jest ich sporo:
http://www.putni.lv/index_balsis_eng.htm
a tu strona po polsku jednak nagrania są bardzo krótkie...
http://www.dzieci.bci.pl/strony/ptaki2/ah.htm#a
i jeszcze kilka:
kola.lowiecki.pl/ao/glos.htm
chomikuj.pl/Brenda/Odg*c5*82osy+ptak*c3*b3w
mangoverde.com
scricciolo.com
wirtual-bird.com
lesnictwo.republika.pl/ptaki/ptaszki.htm
birdsongs.it/index.asp
mbr-pwrc.usgs.gov
eduseek.interklasa.pl
loodusheli.ee