Strona 22 z 66 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria

wabienie

Hej. Kasprzyk > zapodawaj głośnik mniej więcej na takiej wysokości na jakiej zwykle ten gatunek występuje. Na derkacza na ziemi, na pokrzewki 0.5 - 1m nad ziemią. Poza tym najlepiej puścić głos i sprawdzić gdzie zwykle siadają wabione osobniki. Wtedy przybliżyć się do tego miejsca, nakryć siatką i tam wabić.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Słuszne uwagi prawisz. Dzięki
    Tylko znajdzie się czas zacznę działać, no i jeszcze pogoda.
    pzdr

odnośnie dzięcioła czarnego - ten temat pewnie trudniejszy - masz jakieś doświadczenie z tym gatunkiem ?

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria

dz. czarny

Zrób ze styropianu tzw. ,,bałwanka" , pomaluj odpowiednio i przymocuj w miejscu, gdzie chcesz czarnego fotografować. możesz co prawda nie zdążyć bo wkurzony czarny potrafi podlecieć i rozwalić sztucznego w oka mgnieniu. Ale może się udać. Podobnie jest z wabieniem kukułki - najlepiej mieć ,,podobiznę". Dzieło nie musi być w 100% wierne oryginałowi, wystarczy wielkość, proporcje i kolory.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    ...wkurzony czarny potrafi podlecieć i rozwalić sztucznego w oka mgnieniu...
    Dużo bym dał, żeby zobaczyć reportaż z takiej akcji. Kasprzyk - do dzieła.
    Ciekawe, czy taka metoda zadziałałaby w przypadku Rafała Czarnego.
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 28.05.09 o 10:38

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Zrób ze styropianu tzw. ,,bałwanka" , pomaluj odpowiednio i przymocuj w miejscu, gdzie chcesz czarnego fotografować. możesz co prawda nie zdążyć bo wkurzony czarny potrafi podlecieć i rozwalić sztucznego w oka mgnieniu. Ale może się udać. Podobnie jest z wabieniem kukułki - najlepiej mieć ,,podobiznę". Dzieło nie musi być w 100% wierne oryginałowi, wystarczy wielkość, proporcje i kolory.
    , no to muszę się jeszcze w artystę rzeźbiarza pobawić, a córcia pomaluje

a kukułka mnie strasznie fascynuje, dzięcioła już widziałem a kukułki nie.
    Każdy ją słyszał, mało kto pewnie spotkał "wzrokowo". Rozumiem, że inne nęcenie nie przyniesie efektów, np karma ?

Pzdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W zeszłym roku udało mi się z daleka ustrzelić kukułkę. Było to na dużym trzcinowisku otoczonym dość wysokimi drzewami liściastymi, z których koron tego dnia z kilku stron jednocześnie było słychać kukanie Trzcinowisko to doskonałe miejsce, żeby komuś podrzucić jajo. Kilka razy obchodziłem dokoła drzewo z którego korony dobiegał głos kukułki, ale żadnej nie udało mi się wypatrzyć. Chyba lubią się dobrze kamuflować w gąszczu. Parę razy widziałem przelatującą z jednego drzewa na drugie - w locie łatwo ją poznać po charakterystycznej wydłużonej sylwetce. Miałem szczęście, bo jedna z nich w pewnym momencie usiadła na czubku na wpół uschniętego krzaka wystającego ze środka trzcinowiska. Niestety, jak próbowałem podejść bliżej, pomimo że miałem dość dobrą osłonę z trzcin - zobaczyła mnie - i uciekła. Zdjęcie robione sonnarem 300.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6075402a.JPG
Wyświetleń:	309
Rozmiar:	281,8 KB
ID:	17788  

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    , no to muszę się jeszcze w artystę rzeźbiarza pobawić, a córcia pomaluje

a kukułka mnie strasznie fascynuje, dzięcioła już widziałem a kukułki nie.
    Każdy ją słyszał, mało kto pewnie spotkał "wzrokowo". Rozumiem, że inne nęcenie nie przyniesie efektów, np karma ?

Pzdr
    Hehehehe, ,,ni ma letko". Z żartów fotograficznych - ,, Kukułkę najlepiej fotografować przy karmieniu piskląt" . Wabienie głosem jest chyba najpewniejsze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam !!

Jeśli jest ktoś z mojej okolicy, to właśnie wyczaiłem żółny (bardzo rzadki chroniony gatunek,chyba jeden z najpiękniejszych polskich ptaków) mieszkają sobie 3 km od mojego domu Muszę się jak najszybciej tam przyczaić. Lecę na allegro po siatkę maskującą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.cezarykorkosz.pl/duze.php?id=1250&t=Żołna

Pozdrawiam !!

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    zazdroszczę, jest to jeden z piękniejszych i bardzo rzadkich gatunków w Polsce.
    czekam za zdjęciami.
    pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli wogóle jakieś udane zrobię to na pewno zamieszczę Mam nadzieję, że niedawno nabyty EC-14 pomoże mi co nie co
    Pozdrawiam !!