Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: ZD35 czy kompakt? Prowokacyjne pytanie

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    mathu, ultrazoom jak H5 czy SP500 maja zoomy x10, a ogniskowa ok 380mm. Na to zakładasz DCR250 i masz taki efekt. Podobny efekt uzyskasz zakładając DCR250 na kit 40-150, bo to daje 300mm, a reszta już tylko lepiej, bo w końcu lustro
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie ma tam ani jednego zdjęcia o takiej skali odwzorowania i GO jak te z kompaktu...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    mathu, ultrazoom jak H5 czy SP500 maja zoomy x10, a ogniskowa ok 380mm. Na to zakładasz DCR250 i masz taki efekt.
    Wiem, przecież właśni o tym w tym temacie piszę ;>
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Podobny efekt uzyskasz zakładając DCR250 na kit 40-150, bo to daje 300mm, a reszta już tylko lepiej, bo w końcu lustro
    Niestety tylko podobny, bo GO będzie mikroskopijna nawet przy F22... Nie tędy droga.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 10.06.08 o 13:24 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Nie tędy droga.
    Skoro znasz już drogę to po co pytasz ??
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pytam o ZD35, a nie długi kit + Raynox.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No to Ci powiedzialam, poza tym bylo duuuzo razy, ze do owadow i wielkiego powiekszenia zywych obiektow NIE, gdyz odwzorowanie 1:1 jet uzyskiwane jakies 5cm od przedniej soczewki... Ale zobacz galerie Mysikrólika ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    H5 fajny kompacik, ale skoro najbardziej foto-robaczący As-foto się przeniósł na lustro, to coś musi być na rzeczy. Jednak skoro dla Ciebie nie ma różnicy, to ja bym się w ZD 35mm nie ładowała. Potrzeba do niego czasu i cierpliwości, a skoro już i tak z Twoich postów wynika, że się zdecydowałeś, to tym bardziej odradzam, bo będziesz się pieklił jak nie uzyskasz oczekiwanych efektów.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No właśnie cierpliwości mi nie brakuje (obecnie używam M42 na pierścieniach). Tylko że zamiana tego na ZD35 nie da mi raczej lepszej jakości poza wygodą automatyki przysłony i autofokusem. Natomiast te zdjęcia z odpowiednio rozbudowanego kompakta dały mi do myślenia. Jeżeli przy tak ekstremalnej skali odwzorowania GO obejmuje centymetr przy F8, to przy skali około 1;1 (w ekwiwalencie) pewnie można nawet używac światła zastanego, czego nigdy nie uzyskam z Zuiko. Teoretycznie nie ma na rynku obiektywu (nie tylko w 4/3) który dawałby większą GO niż ZD35. A może się mylę?
    Fuji S5 Pro

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No właśnie cierpliwości mi nie brakuje (obecnie używam M42 na pierścieniach). Tylko że zamiana tego na ZD35 nie da mi raczej lepszej jakości poza wygodą automatyki przysłony i autofokusem. Natomiast te zdjęcia z odpowiednio rozbudowanego kompakta dały mi do myślenia. Jeżeli przy tak ekstremalnej skali odwzorowania GO obejmuje centymetr przy F8, to przy skali około 1;1 (w ekwiwalencie) pewnie można nawet używac światła zastanego, czego nigdy nie uzyskam z Zuiko. Teoretycznie nie ma na rynku obiektywu (nie tylko w 4/3) który dawałby większą GO niż ZD35. A może się mylę?
    sprzet do macro ? pomysl nad kombinacją zd 35 i ex 25 lub olkiem 8080
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam
    Nie znam osobiście ZD35, ale wiem, że macro da się zrobić wszystkim (praktycznie). Potrzeba tylko znajomości ograniczeń sprzętu, cierpliwości, samozaparcia i szczęścia Ja robiłem motylki Kodakiem DX7440 (https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2288&pos=1, https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-17610).
    A jeśli chodzi o sprzęt, to ludzie wymyślają różne dziwne rzeczy, byle tylko sobie ułatwić (choć czasami niekoniecznie ) robotę. Na przykład popatrzcie tutaj: http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html

Życzę powodzenia w wyborze i w foceniu żyjątek
    Pozdrawiam
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson