Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: msz wątek autorski

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

msz wątek autorski

Dzień dobry wszystkim! Jestem Michał, mieszkam w Szczecinie. Fotografować zacząłem około roku 2019 na O-MD E-M5, aktualnie OM-1. Interesuje mnie głównie przyroda, podróżuję bliżej i dalej by fotografować nowe gatunki.

Na początek kilka zdjęć z lokalnego podwórka, moja zimowa czatownia w lesie 30 minut od domu.

Te zdjęcia były robione 150-400 na ogniskowych 300-400 mm, f 4.5, 1/250s, ISO w okolicach 640 (staram się nie iść wyżej bo w tych kadrach chodzi o szczegół)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1110062.jpg
Wyświetleń:	401
Rozmiar:	12,00 MB
ID:	271463

Nazwa:	P1090199.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	13,69 MB
ID:	271464

Nazwa:	P1090139.jpg
Wyświetleń:	395
Rozmiar:	4,88 MB
ID:	271465

Nazwa:	P1090994.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	4,65 MB
ID:	271466

Nazwa:	P1090449-2.jpg
Wyświetleń:	398
Rozmiar:	13,17 MB
ID:	271467
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 16.01.26 o 11:46

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    392
    Moja galeria
    Konkurencja w temacie ptaszków rośnie
    Przyjemnie się te zdjęcia ogląda. Jedynie sposób wstawienia bym trochę zmienił aby nie trzeba było klikać na miniaturkę by obejrzeć zdjęcie w większym formacie - może nie od razu w pełnym rozmiarze, ale gdzieś tak 1200-1600 pikseli na dłuższym boku.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na który sposób powinienem zmienić? Nie bardzo mam ochotę wrzucać zdjęcia na jakiś randomowy serwis (jestem programistą, to są randomowe serwisy) a galeria przyjmuje tylko 5mb...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez msz Zobacz posta
    Na który sposób powinienem zmienić? Nie bardzo mam ochotę wrzucać zdjęcia na jakiś randomowy serwis (jestem programistą, to są randomowe serwisy) a galeria przyjmuje tylko 5mb...
    Oj tam, oj tam
    Wywołujesz zdjęcie z RAW'a lub bierzesz jpg z aparatu. Zmnieszasz do 1200, 1600 lub 2000 px na dłuższym boku. Wagę pliku (zdjęci) ustawiasz na wartość ok. 2 mb. Możesz mniej.
    Każdy program do obróbki zdjęć to potrafi. No raczej nie widzę problemu gdy dodatkowo jesteś programistą (ja jestem sieciowcem)
    I takie zdjęcie wrzucasz na forum.
    Dwojako:
    1. Korzystasz z ikony
    2. Opcje zaawansowane -> zarządzaj załącznikami -> wstawiasz zdjęcie
    Dwuklik na miniaturce zdjęcia -> opcja "large" lub "full size" i na forum ląduje duże zdjęcie
    Ważna uwaga !! edytor tekstu musi być w opcji "wysiwyg" którą ustawiasz sobie w profilu.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    392
    Moja galeria
    Po wgraniu pliku obrazu (ale jeszcze przed zatwierdzeniem posta) kliknij dwukrotnie na miniaturkę obrazu. Otworzy się wtedy menu kontekstowe w którym możesz wybrać w jakiej wielkości będzie się obraz pojawiał po otwarciu wiadomości. Ja swoje zdjęcia wstawiam w niezbyt dużym rozmiarze (1200 w pinie przy proporcjach 1:1 i 3:2, 1920 w poziomie przy proporcjach 16:9) i wybieram opcję 'Full Size' - zdjęcia pojawiają się wtedy od razu w rozmiarze w jakim wstawiłem. Unikam w ten sposób przeskalowywania zdjęć przez algorytm forum i wiem ze pojawi się dokładnie to co wstawiłem. Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże - w tej sytuacji sugeruję wybranie opcji 'Large' - zdjęcia pojawią się w rozmiarze wygodnym do oglądania na monitorze całego zdjęcia a klikając na zdjęcie będzie je można też obejrzeć w pełnym rozmiarze.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże
    słyszałem, że w tym systemie trzeba się z pikselami szanować

Dzięki za porady, będę miał coś nowego to postaram się wrzucić lepiej. W tym momencie nie mogę już edytować pierwszego posta.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez msz Zobacz posta
    słyszałem, że w tym systemie trzeba się z pikselami szanować

Dzięki za porady, będę miał coś nowego to postaram się wrzucić lepiej. W tym momencie nie mogę już edytować pierwszego posta.
    Wyręczyłem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Po wgraniu pliku obrazu (ale jeszcze przed zatwierdzeniem posta) kliknij dwukrotnie na miniaturkę obrazu. Otworzy się wtedy menu kontekstowe w którym możesz wybrać w jakiej wielkości będzie się obraz pojawiał po otwarciu wiadomości. Ja swoje zdjęcia wstawiam w niezbyt dużym rozmiarze (1200 w pinie przy proporcjach 1:1 i 3:2, 1920 w poziomie przy proporcjach 16:9) i wybieram opcję 'Full Size' - zdjęcia pojawiają się wtedy od razu w rozmiarze w jakim wstawiłem. Unikam w ten sposób przeskalowywania zdjęć przez algorytm forum i wiem ze pojawi się dokładnie to co wstawiłem. Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże - w tej sytuacji sugeruję wybranie opcji 'Large' - zdjęcia pojawią się w rozmiarze wygodnym do oglądania na monitorze całego zdjęcia a klikając na zdjęcie będzie je można też obejrzeć w pełnym rozmiarze.
    Dodam, że przechodziłem niedawno to samo i żeby pojawiła sie ta opcja to trzeba w ustawieniach forum - Moje Konto -> Ogólne Ustawienia -> w Różne Opcje zaznaczyć "Zaawansowany edytor WYSIWYG" Bo bez tego nic mi się nie pokazywało i myślałem, że jestem zacofany cyfrowo