Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Nepal - Trekking

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Nepal - Trekking

No to zacznijmy relacje z trekkingu w Nepalu - gdzie dojdę i jaki to był trekking to będzie w trakcie Na początek Katmandu, ale w międzyczasie zainstalowałem sobie nowe Affinity i zaczynam się uczyć tego programu wiec wyniki są różne no i rzecz jasna sama nauka trochę czasu zabiera. Galeria będzie rosła w miarę nauki programu i rzecz jasna wolnego czasu.

Na początek pare fotek (będę sukcesywnie dodawał) z samego Katmandu, które mnie i oczarowało i odrzuciło na raz. Ogólnie podsumowując jednym słowem to miasto to musiałbym napisać - "pierdolnik". Jeden wielki, brak zasad ruchu drogowego, wszechobecne skutery i auta przeciskające się miedzy ludzmi w uliczkach. Wszechobecny dźwięk klaksonu bo to główny chyba instrument do sygnalizowania dosłownie dowolnych i wszystkich zamiarów. Jeden wielki remont/albo budowa - i na początku myślałem, ze miasto nie podniosło się z trzęsienia ziemi, które było 10 lat temu, ale znajomi szybko mnie wyprowadzili z błędu. Przed trzęsieniem wg ich relacji wyglądało to tak samo. Nie byłem w Indiach czy Bangladeszu, wiec nie mam porównania ale jakoś tak podskórnie czuje ze to taki przedsmak Indii. Zwiedziłem kilka krajów bardziej dalekiego wschodu i takiego bałaganu jak w Katmandu to nie spotkałem.

Na początek uliczki wokół dzielnicy turystycznej, w której mieszka wieszkosc turystów ze względu na bary, dyskoteki, hotele i inne sklepiki. Nie wnikam, większość ludzi tam po prostu mieszka.
    Nie szukałem specjalnie "pierdolnika" żeby go fotografować ... są ulice lepiej wyglądające i są takie gdzie jest klepisko.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB030007.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	13,16 MB
ID:	270526

Nazwa:	PB030008.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	6,53 MB
ID:	270527

Nazwa:	PB030079.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	10,91 MB
ID:	270529

Nazwa:	PB030016.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	8,75 MB
ID:	270528

W Katmandu ogólnie rządzą małe sklepiki, których jest dosłownie chyba więcej jak mieszkańców, są wszędzie gdzie tylko jest to możliwe. Oczywiście są miejsca z większym zagęszczeniem oraz prawie takie galerie handlowe jak u nas tyle ze to naprawdę biedny kraj i małe sklepiki są w absolutnej przewadze.

Nazwa:	PB221200.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	15,55 MB
ID:	270540

Nazwa:	PB231250.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	12,28 MB
ID:	270539

Nazwa:	PB030015.jpg
Rozmiar:	14,38 MB
ID:	270538

Nazwa:	PB231255.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	9,45 MB
ID:	270541

Zwiedzanie Katmandu jest specyficzne, nie ma za dużo atrakcji jak na to miasto ew samo miasto jest jedna wielka atrakcja. Oczywiście jest kilka świątyń, które trzeba zobaczyć gdzie szczególnie jedna wywarła na mnie piorunujące wrażenie (ale ona będzie później)

Na początek świątynia Swayambhunath - umieszczona na wzgórzu gdzie można podziwiać panoramę na Katmandu. Sama świątynia to taki miszmasz różnych budowli i w sumie nie mam ciekawego zdjęcia (takiego które by mi się podobało) żeby oddać jakiś fajny element. To ogólnie był mój problem w zwiedzaniu Katmandu i okolic ze miejsca ze świątyniami to mieszanka stylów, kilku rodzajów świątyń i nie wiadomo za bardzo na czym skupić, poźniej już jakoś szło.
    W okolicy dużo małp i jedna osobę z mojej grupy małpa ugryzła co skończyło się wizyta w szpitalu i 5 zastrzykami

Nazwa:	PB030067.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	12,22 MB
ID:	270536

Nazwa:	PB030062.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	15,61 MB
ID:	270535

Nazwa:	PB030057.jpg
Rozmiar:	12,98 MB
ID:	270534

To sama świątynia na wzgórzu, jak wspomniałem kilka stylów, kilkanaście budowli, budynki.... oczy cieszyło ale nie potrafiłem znaleźć fajnego kadru.

Nazwa:	PB030053.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	10,89 MB
ID:	270533

To samo mnie spodkalo na ogólnym placu w Katmandu - Durbar Square - i tu ciekawostka za wejście na plac dla turystów obowiązuje oplata 1000 rupii nepalskich (jakies 27 pln).

Nazwa:	PB030034.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	16,31 MB
ID:	270532

Nazwa:	PB030031.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	13,89 MB
ID:	270531

Nazwa:	PB030030.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	11,79 MB
ID:	270530

cdn bo fotek dużo
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB040082.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	13,28 MB
ID:	270537  

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Kolejny ciekawy wątek podróżniczy się zaczyna Moją uwagę wzbudziły wszechobecne kłęby przewodów elektrycznych. Domyślam się że w takich warunkach usuwanie awarii to istny horror. Może po prostu ucinają uszkodzony kabel i ciągną nowy?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Kolejny ciekawy wątek podróżniczy się zaczyna Moją uwagę wzbudziły wszechobecne kłęby przewodów elektrycznych. Domyślam się że w takich warunkach usuwanie awarii to istny horror. Może po prostu ucinają uszkodzony kabel i ciągną nowy?
    Też się trochę nad tym zastanawiałem z racji wykonywanego zawodu i chyba idą w kładzenie zawsze nowego kabla - raz ze szybciej a dwa to chyba tłumaczy te wszechobecna rozpacz kablowa

Nazwa:	PB030009.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	4,65 MB
ID:	270546

Nazwa:	PB030004.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	14,27 MB
ID:	270547

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Obrazki pokazują wszystko - od tynków i kabli na ścianach poprzez ulice i ruch na nich do ogólnych widoków miasta. Widzę w tym dużo pracy fotografa (pozytywnej). Wyobraźnia fotograficzna i udane, interesujące kadry, oko bardzo zajmujące. Super.
    TJ

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Obrazki pokazują wszystko - od tynków i kabli na ścianach poprzez ulice i ruch na nich do ogólnych widoków miasta. Widzę w tym dużo pracy fotografa (pozytywnej). Wyobraźnia fotograficzna i udane, interesujące kadry, oko bardzo zajmujące. Super.
    TJ
    No to tego mi brakuje tzn "pracy z fotografią", jestem na początku i być może kiedyś będzie lepiej. Na razie jestem początkujący i staram się fotografować po prostu rozsądniej i mniej (niż telefonem kiedyś). No ale wracając

Kontynuując Katmandu - Pashupatinath Temple - miejsce, które zrobiło na mnie duże wrażenie ze względu na różnicę kulturowe.
    Zaczęło się niewinnie ... od na obrzeżach świątynnych, małpy, ludzie i ogólny festyn ze straganami.

Nazwa:	PB040082.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	13,28 MB
ID:	270559

Nazwa:	PB040083.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	14,24 MB
ID:	270560

Nazwa:	PB040087.jpg
Rozmiar:	11,11 MB
ID:	270561

Poźniej zrobiło się juz ciekawiej.

Nazwa:	PB040088.jpg
Rozmiar:	9,05 MB
ID:	270562

Ta świątynia to miejsce w Katmandu gdzie odbywają się pogrzeby czyli palą zmarłych. Zupełnie przypadkowo wziąłem przewodnika bo w takich miejscach zawsze jest kilka osób, które nagabują turystów ale akurat w tym miejscu opłacało się go wynająć bo bardzo ciekawie opowiadał o obrzędach i zwyczajach panujących w Nepalu. Wielu rzeczy nie spamiętałem rzecz jasna. W każdym razie sama świątynia to jedno z najświętszych miejsc hinduizmu i tam turyści nie maja wstępu. Można było tylko pooglądać z daleka. Ogólnie to w Nepalu buduje się 3 typy świątyń: pagodowe (cos jak chińskie), stupy i jeszcze jedne której nazwy nie pamietam. Ta tutaj to jest budowa pagodowa, 2 piętrowa.

Nazwa:	PB040156.jpg
Rozmiar:	14,40 MB
ID:	270563

Tam wejść nie mogłem tyle, ale nie to było celem w tej świątyni. Przewodnik powiedział ze w Nepalu ludzie nie maja problemu z fotografowaniem ponieważ dusza juz opuściła ciało.
    Nad rzeką dokonywał się obrządek pożegnania zmarłego (i tu juz nie pamietam dokładnie przewodnika, ale cos z żywiołami... plus ta rzeka trafia do Gangesu)

Nazwa:	PB040137.jpg
Rozmiar:	9,33 MB
ID:	270567

Nazwa:	PB040126.jpg
Rozmiar:	14,04 MB
ID:	270566

Nazwa:	PB040117.jpg
Rozmiar:	9,27 MB
ID:	270565

Nazwa:	PB040144.jpg
Rozmiar:	11,99 MB
ID:	270564

Nazwa:	PB040114.jpg
Rozmiar:	15,19 MB
ID:	270568

I po skończeniu tej części obrządku przenoszono ciała na druga stronę mostku do spalenia. Nad paleniem ciała czuwał mistrz ceremonii a rodzina siedziała/stała obok. Nie spalone elementy są zawijane i wkładane do rzeki (w muł) i widziałem człowieka brodzącego tam w tej rzece. Przewodnik powiedział ze szukaja złotych zębów, i że to jest normalne u nich.

Nazwa:	PB040100.jpg
Rozmiar:	12,61 MB
ID:	270570

Nazwa:	PB040093.jpg
Rozmiar:	13,31 MB
ID:	270569

Nazwa:	PB040103.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	16,55 MB
ID:	270571

I jeszcze tylko taka ciekawostka - na tym balkonie po prawej to miejsca gdzie chorzy ludzie czekają na śmierć.

Nazwa:	PB040131.jpg
Rozmiar:	14,22 MB
ID:	270572