Witam!

Ostatnio pojawił się u mnie następujący problem z moim E-M5 Mk III podczas fotografowania przy otwartej przysłonie: po naciśnięciu przycisku migawki ekran pozostaje czarny przez około 1–2 sekundy, następnie aparat się wyłącza, a zdjęcie nie zostaje zapisane. Problem występuje ze wszystkimi obiektywami i we wszystkich trybach aparatu, ale tylko przy otwartych przysłonach – zwykle poniżej f/5.0. Jednak przy obiektywie makro 60 mm udało mi się zapisać zdjęcie dopiero przy f/7.1. Wygląda na to, że wybrana przysłona nie jest przekazywana przy otwartych wartościach, a aparat następnie się wyłącza. Przy mniejszych otworach przysłony wszystko działa normalnie. Nawet przed naciśnięciem migawki nie widać żadnych oznak błędu; przysłona i czas naświetlania wyświetlane są prawidłowo na ekranie. Karta SD i akumulator zostały wykluczone jako źródła problemu, podobnie jak styki aparatu/obiektywu.

Z jakiegoś powodu wydaje mi się, że słońce również może tu odgrywać rolę. Ale mogę się mylić.

Aparat ma już 3,5 roku, więc gwarancja nie obowiązuje.

Prawdopodobnie wkrótce oddam aparat do serwisu, ale w każdym razie: czy ktoś wie, w czym może tkwić problem, lub ma inne pomysły?

Dziękuję.