Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Górsko, wątek zbiorczy

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Górsko, wątek zbiorczy

Ponieważ kilka razy w roku zdarza mi się ganiać po górach to będzie wątek zbiorczy. Głownie szwendam się po Tatrach ale czasem zdarzy się też cos innego.

Dzisiejszy post to Kieżmarski Szczyt. To był mój pierwszy letni poza szlak i wybrałem najprostszy wariant przez Huncowską Doline z opisu ze strony Kieżmarski Szczyt – wejście przez Dolinę Huncowską – ProjektyPrzygodowe.

Start o 6 rano z Tatrzańskiej Łomnicy i pierwszy zonk. Pogoda do bani z lekka mżawką. Na szczęście miała się poprawiać tyle, że od 10 więc z 1,5 posiedziałem w schronisku Skalna chata. Wybrałem wariant bezpieczny tj jak idę sam i tam gdzie nie ma szlaku to lepiej widzieć gdzie się idzie a nie błądzić w chmurach.

Po poczekaniu w schronisku przy kofoli pogoda zaczęła się poprawiać i dół zaczynał już wyglądać lepiej.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6280079.jpg
Wyświetleń:	398
Rozmiar:	7,02 MB
ID:	267969

Góra zaś jeszcze w chmurach ale sprawdzająca się prognoza wskazywała ze będzie lampa do wieczora, więc trzeba było iść.

Nazwa:	P6280082.jpg
Wyświetleń:	397
Rozmiar:	9,42 MB
ID:	267970

Po zejściu z magistrali tatrzańskiej Huńcowska dolina wyglądała na razie chmurzasto ale z czasem i z nabieraniem wysokości się zaczęło poprawiać

Nazwa:	P6280088.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	5,61 MB
ID:	267971

Tak wygląda środek doliny i jak widać pogoda zaczynała dopisywać.

Nazwa:	P6280098.jpg
Wyświetleń:	394
Rozmiar:	9,84 MB
ID:	267972

A na tą przełęcz (po środku zdjęcia najniższy element - Huńcowska przełęcz) trzeba było wejść. Wg opisu podejście miało być bardzo sypkie i było. Szło się tak nie komfortowo, że stwierdziłem, że wrócę inna drogą i to był błąd ale to później

Nazwa:	P6280096.jpg
Wyświetleń:	397
Rozmiar:	10,59 MB
ID:	267973

W drugą stronę czyli w dół dolina przedstawiała się tak, widać znikający szlak na rakuską przełęcz.

Nazwa:	P6280092.jpg
Wyświetleń:	395
Rozmiar:	7,91 MB
ID:	267974

A to widok z przełęczy w górę czyli widok na Kieżmarski z przygodnie spotkanym harpaganem. Chłopaki byli ileś tam razy szybsi ode mnie i dużo bardziej doświadczeni. Później ich spotkałem już na szczycie Kieżmarskiego.

Nazwa:	P6280107.jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	8,20 MB
ID:	267975

Idąc za nimi lekko pobłądziłem tj. zamiast pójść na przełęcz między Kieżmarskim a Małym Kieżmarskim szczytem wszedłem od razu na Mały Kieżmarski. I to widok z niego. Po lewej Kieżmarski, na środku Łomnica a po prawej Durny Szczyt.

Nazwa:	P6280118.jpg
Wyświetleń:	390
Rozmiar:	5,37 MB
ID:	267976

Widok z Kieżmarskiego Szczytu
    Łomnica

Nazwa:	P6280131.jpg
Wyświetleń:	390
Rozmiar:	3,47 MB
ID:	267977

Łomnica i Durny oraz grań Wideł na środku.

Nazwa:	P6280137.jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	5,74 MB
ID:	267978

Miedziana kotlina

Nazwa:	P6280146.jpg
Wyświetleń:	388
Rozmiar:	9,47 MB
ID:	267979

A to już tabliczka informacyjna na szczycie.

Nazwa:	P6280129.jpg
Wyświetleń:	389
Rozmiar:	6,09 MB
ID:	267980

Widok na Mały Kieżmarski

Nazwa:	P6280147.jpg
Wyświetleń:	386
Rozmiar:	10,94 MB
ID:	267981

Oraz na Huńcowski szczyt (też byłem na powrocie)

Nazwa:	P6280124.jpg
Wyświetleń:	389
Rozmiar:	3,16 MB
ID:	267982

No i wracając do powrotu to z Huńcowskiej Przełęczy miałem dwie drogi - albo do Huńcowskiej doliny tak jak przyszedłem z tym, że tam było krucho więc zastanawiałem się czy nie pójść źlebem w dół wprost do Skalnej doliny. Dwójka rodaków spotkana właśnie weszła tym źlebem wiec pomyślałem, że skoro weszli bez sprzętu to da się zejść. No i się dało ale jak dla mnie było cięźko tj. schodziłem bardzo ostrożnie bo źleb okazał się stromy, czasem z ekspozycją i jednym elementem gdzie musiałem się nieźle nakombinować bo potrzebny był właściwie zjazd żeby być spokojnym. Dla mnie to nauczka na przyszłość, że albo idę po przeczytanej wcześnie trasie albo mam parę dodatkowych zabawek w postaci liny i uprzęży.
    Źleb z dołu wygląda tak i jakbym miał wybrać to tylko tym co wchodziłęm bo mimo, że sypki to dużo bardziej bezpieczniejszy. Potem juź gdzieś znalazłem informację, że najlepszą drogą było zejść z Huńcowskiego szczytu po kamieniach wprost na tatrzańską magistralę.

Nazwa:	P6280175.jpg
Wyświetleń:	388
Rozmiar:	4,87 MB
ID:	267984

Podsumowywując
    Zrobiłem swój pierwszy pozaszlak letni, przetestowałem Olka w górach z chińską wpinką w stylu PeakDesign i nie było źle choć w pewnych momentach aparat zahaczył o skały bo teren był jak to piszą "0+" trzeba było się nakombinować rękami i nogami, żeby bezpiecznie zejść lub wejść
    Ostatnio edytowane przez zis777 ; 1.07.25 o 13:49

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Gratuluję ciekawej wycieczki i pięknych zdjęć. Ale - przede wszystkim tego co najważniejsze - że udało Ci się zejść w całości.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki, było kilka momentów gdzie "wyszedłem ze swojej strefy komfortu" ale czasem warto.

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Za moich czasów, była książka do wpisu o wejściu. Kieżmarski zawsze się wspaniale prezentuje.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    w Polsce w TPNie cały czas trzeba się wpisywać na wyjścia taternickie, ale na Słowacji to nie wiem bo się nie wspinam. Zawsze jest lekka adrenalinka czy jakiś filanc mnie nie przydyba . Choć podobno mandaty nie są jakieś duże jak się z nimi normalnie pogada.