Cześć
Sam tydzień temu kupiłem 510 plus dwa kity...
Ale z mojego doświadczenia wcześniejszego... Tak jak mówili przedmówcy:
- filtr UV sobie odpuść, no chyba, że w tym Madrycie będziesz ganiał po krzaczorach albo ciorał nim po piasku.
- polar fajna rzecz, ja często używałem. Miałem HOYA SHMC i dowiedziałem się swojego czasu, że to jest minimum jeśli chodzi o jakość...
- statyw... Tu najlepiej jakbyś miał możliwość pożyczenia od kogoś i statywu, i monopoda. Przekonałbyś się, co Ci tak naprawdę lepiej "leży". Każdy ma swoje plusy i minusy.
- jeśli chodzi o torbę... A może plecak? Dość tanie są COBRY L-08 i L-09. Nie jest to może szczyt jakości i komfortu, ale cenowo biją wszystko na głowę (49 zł i 69 zł)Kumpel ma L-08 od 3 lat i pomimo tego, że troszkę po niej już widać użytkowanie, to sprawdza się nadal
No i z plecakiem lepiej się chodzi...
Pozdrawiam
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
Aparat nabyty. Jest w torbie, pachnacy nowizna. Wieczorkiem odpakuje i sie pobawie, bo teraz jestem zawalony robota, potem goscie, a potem meczyk.
Aparat dostalem jako odszkodowanie z pewnej sieci i stad musialem brac cos "kitowego", nie bylo szans na szkla inne niz zestawowe. Juz prawie w sadzie skonczylismy, ale w koncu poszedlem na ugode, a i druga strona przestala proponowac prezent za 100 zlotych. Jestem niestety stratny, ale kto mial stycznosc z procesami to wie ile to trwa i kosztuje. A to duza siec jest z armia prawnikow
Dziekuje Wam wszystkim za porady, sugestie i wyjasnienia. To chyba najmilej nastawione forum na nowicjuszy i tez najbardziej konkretne porady. Jeszcze nie raz bede wam zawracal gitare
Jak pofoce cos w weekend to sie pochwale. Napisze tez pare zdan dla potencjalnych nabywcow. Sporo jest wsrod nich wlasnie amatorow, ktorzy sami nie wiedza co chca, wahaja sie miedzy FZ50 a lusterkiem tanszym i szukaja wskazowek.
Pozdrawiam Was wszystkich
brodziu
Ja Ci zaproponuję na początek kupno samego zestawu double kit, karty pamięci oraz torby. Skoro dopiero zaczynasz, to nie musisz od razu kupować wszystkiego. Na filtry, zapasowe aku, soczewki macro i wszelkiej maści akcesoria przyjdzie pora. Za jakiś czas sam będziesz wiedział czego Ci brakuje. Pieniądze nie swędzą... a może jednak?Uwierz mi... kupno zbyt dużej ilości sprzętu na początek może więcej szkody poczynić niż pożytku przynieść.
Takie oszukane macro da Ci nawet 14-42.
witajcie.
Aparat rewela jak dla mnie. Wciaz poznaje))
jako ze w czwartek juz jade do tego Madrytu, prosze o pomoc w dobraniu torby. Mam okolo 100 zlotych na torbe. Potrzebuje cos, zeby zmiescic swobodnie tego double kita, z ladowarka, mze dodatkowa bateria. Na lampe na razie sie nie rzuce, inne szkla tym bardziej.
Doradzcie cos prosze. Przeczytalem caly watek o torbach i plecakach, ale tam glownie wyzsza polka dominuje. Super sa te plecaki, ale po ponad 200 zlotych - tyle po prostu nie mam.
Jedna z osob czytajaca to forum, ale nieaktywna, napisala mi ze Lowepro ex 140 akurat jej pasuje na D-kita. Ale mi sie wydaje ze na megastyk.
Moze lepiej wziac ex 160? Albo Nova 1 AW uzywana, bo taka moglbym nabyc w niezlej cenie.
Bardzo prosze o pomoc. Moze ktos ma jakas torbe w tej cenie i rzuci fotka czy to sie wszystko miesci spokojnie. Czasu malo, wiec musze do poniedzialku miec decyzje, zeby zamowic i doszla przed czwartkiem.
Jestem z Poznania. Moze ktos ma uzywke na sprzedaz?
Przejrzyj zdjecia na http://www.taschenfreak.de/ i http://www.cambags.com/ i zobacz, czy zmiescisz to, co potrzeba. Mniej wiecej chociaz powinno pomoc![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Jeśli o mnie chodzi to po wnikliwych poszukiwaniach jakiegoś "opakowania" do aparatu wybrałem "Tamrac Velocity 7x" ...
Torbe/plecak można wyrwać na allegro już za 145 zyla![]()
J.Grapf - dobry wybórBędziesz zadowolony... Tak jak ja z mojego velocity 6x - to jest jednak jakość!
Na torbę mogę polecić LOWEPRO REZO 170 AW. Wszystko ci spokojnie wejdzie z podwójnego kita i miejsca na coś jeszcze zostanie. Ma dodatkowo pokrowiec przeciwdeszczowy. Dodatkowe miejsce na sprzęt do czyszczenia itp. Kupowałem pół roku temu na allegro za 120 zł.
Do tej pory używam jednej baterii. Też myślałem o dwóch, ale faktycznie nie jestem w stanie wykończyć baterii przy zapełnianiu karty 4 GB. Potem ładuję ok 3-3 1/2 godziny i od nowa.