Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: Zestaw E-510 do oceny

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jakby ładowarka ciągle ładowała akumulator już po jego pełnym ładowaniu, to pa paru godzinach byś go zdrapywał szpachelką ze ścian i sufitu.
    Doladowywac to nie to samo co ladowac Stwierdzenie moje oparlem na posiadanych info o ladowarce Batimex MW 8168 GS. Po naladowaniu wyskakuje zielona lampeczka. Widzialem jakis test na pojemnosc, z ktorego wynikalo, ze aku wyjete od razu po zaswieceniu diody maja mniejsza pojemnosc niz te, ktore jeszcze troche tam siedzialy...

Poza tym wydaje mi sie, ze doladowywanie byloby inaczej bez sensu. Ma to niby sluzyc podtrzymywaniu pojemnosci? Ale po co? Dzisiejsze aku wlasnie lezac naladowane nie traca pojemnosci [traca w mniejszym stopniu niz bedac rozladowane]. Ale i tak tyczy sie to okresu dluzszego niz dzien czy dwa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Toster_88, ale my mówimy o ładowaniu akumulatorów Li-Ion, a Ty mówisz o ładowarce do akumulatorów Ni-MH. Te drugie trzeba ładować przez czas o 15% dłuższy, niż wynikałoby to z ich pojemności. Natomiast proces ładowania akumulatorów Li-Ion jest sterowany elektronicznie przez ładowarkę i jak Ci zgaśnie lampka, to znaczy, że już więcej się nie naładuje. Poczytaj na ten temat, jest tego trochę w necie.

Toster_88
    Gość
    Masz racje, moj blad

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zgodnie z obietnica parę uwag o e510 z punktu widzenia poczatkujacego amatora.

1) Wielkośc i waga

To oczywiście kwestia indyidualna, ale noszenie double kita w torbie na ramieniu nie jest po prostu uciazliwe. Wazy to niewiele, nawet po wielu godzinach spacerowania. Aparat jest mega wygodny i choc to byl moj pierwszy wypad, czulem sie jakbym trzymal go w rekach od dawna

2) Obiektywy

O ile noszenie dwoch obiektywu to zaden problem, to juz zmiana obiektywu dla leniwych jest wyzwaniem
    na razie nie mam wprawy, choc wymiana obiektywu jest banalna i zajmuje mi malutka chwilke. przylapalem sie jednak na tym, ze odpuszczalem jakies ujecie, nie majac czasu na na zalozenie lufy. Moze dlatego ze to tylko jedna fotka miala byc.. Gdy napotykalem potrzebe zrobienia parunastu zdjec to juz siegalem po drugi obkietyw. Mialem tez dylemat na statku na morzu, czy zmienic obiektyw , skoro czasteczki wody pryskaja w te i wewte. Zmienialem na wszelki pod koszulka, co wprawilo w lekkie zdziwienie obserwujacyh mnie ludzi Pisze to dla ludzi, dla ktorych zaletu lustrzanek sa niewelkie w porownaniu z hybrydka. W takim ukladzie radze zostac przy hybrydzie, bo zadne ujecie wam nie ucieknie.

3) Szeroki kat

Szeroki kat dla mnie amatora jest w kicie wystarczajaco szeroki. Jest jednak maly problem. Architekturka typu wieze sklada sie jak domek z kart. Odnioslem wrazenie, ze niezaleznie od wyboru ognskowej na 14-42 wszystko leci tak czy siak. Moze to kwestia braku umiejetnosci lub nieumiejetnej kompozycj zdjecia. W Madrycie sporo robilem budowli i jest to irytujace. Ten sam problem mam oczywiscie w moim starym z700, ale tam problem jest wyraznie mniejszy.Podejrzewam ze mozna to lekko skorygowac na kompie (jeszcze nie umiem, ale sie naucze). Na lufie natomiast juz jest za wasko , choc piony ladnie sie trzymaja. Mam tez nieodparte wrazenie, ze zdjecie lekko leca mi na lewo (moze mam cos z oczami , ale przykladalem wage do poziomu a i tak mi fota leciala, teraz staram sie lekko przegiac w druga strone i lapie najcesciej poziom prawidlowo)

4) Portrety

Przewaga lustrzanki przy portretach jest potezna.Przy ladnei chwyconej ostrosci zdjecia sa przepiekne, nawet gdy ma sie zerowe pojecie jeszcze jak ja

5) Bateria i pamiec

mimo ze pstrykalem duzo (choz w pospiechu) bateria to demon jak dla mnie. Przy rozsadnym foceniu jestesmy w stanie zapelnic cala pamiec na jednym ladowaniu. Rewelka. Na 4 gigowej pamieci zmiescilo mi sie ponad 610 zdjec.w najwyzszej jakosci jpeg. Starczy dla przecietnego czlowieka spokojnie na maly wyjazd.

6) Wizjer

Musialem sie przyzwyczaic troszke, ze to co widze w wizjerze jest minimalnie mniejsze od foty. Ale po paru razach sie nauczylem i juz pamietam . Szkoda tez ze parametry ekspozycji nie zmieniaja polozenia przy foceni w pionie. (heheh, zartuje, nie narzekam)

7) Korekta ekspozycji

Niesamowity bajer i przydatna rzecz. Po prostu genialne. raz ciach i pieknie poprawiamy zle naswietlone zdjecie. Przydatne w ciezkim swietle.

Manualne ostrzenie

Bardzo przydaje sie w wielu sytacjach. Na przyklad foty z samolotu (AF czasem sie gubi na szybie, zwlaszcza gdy brudna i porysowana),

9) Pseudo makro

Mialem obawy, ale po wykadrowaniu foty z 14-42 mam makro spelnia moje wymagania. Oczywiscie nie odpuscze raynoxa, ale i tak jest niezle.

10) torba ,

radze zakupic do aparatu torbe nieco glebsza, by potem nie meczyc sie w wkladaniem paska od aparatu jak ja

11) serwis

Po emailu o braku instrukcji w pudelku, nastepnego dnia dostalem dwia egzemparze w dwoch przesylkach (w jedbej dolozyli smycz olympusa)

12) Dobre slowo o lowepro.

Zakupilem na allegro uzywke Nova aw 1. Sprzedajacy zapomnial ze nie ma jednej przegrody. Lowepro przeslalo mi za darmo przegrody z wiekszej torby (akurat do mojej nei mieli na stanie). Podetne i bedzie dobrze. pelen respect za zyczliwosc.

13) lampa

Jak na moje zerowe umiejetnosci, to lampa przeswietla nieco z malej odleglosci. Przy blysku ze swietlem za postacia przepala nieco. To mozna skorygowac -wiem

Podsumowanie

Olek 510 to znakomity sprzet. Prawda jest jednak taka, ze na focenie lustrzanka potrzeba nieco wprawy i czasu. Moj wyjazd to byl istny sajgon czasowy. Focilem w biegu i ma to swoje efekty Mozliwosci sa ogromne, zdjecia w sztucznym swietle bija na glowe te z kompaktu. To samo zdjecia noca - pojecia jak mowie mam zerowe - ale priotet migawki i efekty rewela. (choc za slabe zeby je tu prezentowac na lamach forum).
    nauczylem sie niewiele, bo musialbym spokojnie pofocic troche,. poprobowac jedno ujecie na roznych ustawieniach. A tymczasem lecialem jak burza (5 dni: Madrid, Barcelona, Toledo), na dodatek chory.
    Polecam wiec sprzet amatorom. To swietny aparat, z ktorego mozna wycisnac bardzo duzo. Wiem juz jednak takze, ze kupie prosty kompakt dla dziewczyny z max 10x zoomem i stabilizacja. Filmiki sie przydaja na wyjazdach, a i sa sytuacje (np koncert), kiedy lustra po prostu nie bralem. Taki tandem daje full zakres i mozliwosci Nie zaluje jednak zakupu, jakosc zdjec jest dla mnie rewelacyjna, kadrowac moge swobodnie. Nalezy jednak troszke poczytac i dobrze poznac sprzet. Co zamierzam uczynic Aparat w teorii juz znam, ale musze popraktykowac co jakie efekty daje. ujecie czasem daje nam pare chwil na zrobienie foty. Trzeba troszke wiedziec, zeby zmarszu ustawic wszystko prawidlowo.

Dziekuje Wam za pomoc. Sadze ze w tej cenie i sytuacji lepszego wyboru nie ma.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez brodziu ; 28.06.08 o 10:51

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    gdyby ktos chcial pomoc mi wygrac maly kompakt fuji to bardzo prosze o pw. Moje haslo zostalo wyroznione na jednym z portali i podlega teraz glosowaniu na najlepsze wraz z inymi 19stoma. Szanse mam wiec duze, ale konkurencja nie spi i nabija glosy

jesli wiec ktos bylby tak mily i zechcial kliknac tylko na stronce to bede ogromnie wdzoeczny.
    Nie podaje tu namiarow, zeby nie draznic. Po prostu jak ktos zecche pomoc, prosze o pw i wysle linka.

Dziekuje z gory.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brodziu Zobacz posta
    3) Szeroki kat

Szeroki kat dla mnie amatora jest w kicie wystarczajaco szeroki. Jest jednak maly problem. Architekturka typu wieze sklada sie jak domek z kart. Odnioslem wrazenie, ze niezaleznie od wyboru ognskowej na 14-42 wszystko leci tak czy siak. Moze to kwestia braku umiejetnosci lub nieumiejetnej kompozycj zdjecia. W Madrycie sporo robilem budowli i jest to irytujace. Ten sam problem mam oczywiscie w moim starym z700, ale tam problem jest wyraznie mniejszy.Podejrzewam ze mozna to lekko skorygowac na kompie (jeszcze nie umiem, ale sie naucze). Na lufie natomiast juz jest za wasko , choc piony ladnie sie trzymaja. Mam tez nieodparte wrazenie, ze zdjecie lekko leca mi na lewo (moze mam cos z oczami , ale przykladalem wage do poziomu a i tak mi fota leciala, teraz staram sie lekko przegiac w druga strone i lapie najcesciej poziom prawidlowo)
    Architekture robi sie albo obiektywami typu tilt/shift, albo z dluzszej ogniskowej. Robiac z dosc bliska zawsze budynki beda sie walily. Mozesz sprobowac np wejsc wyzej, a nie robic z ulicy.

Photoshop -> Filter -> Distort -> Lens Correction

Co do lecenia zdjec, bywa Ot, prosto musisz trzymac aparat

Cytat Zamieszczone przez brodziu Zobacz posta
    13) lampa

Jak na moje zerowe umiejetnosci, to lampa przeswietla nieco z malej odleglosci. Przy blysku ze swietlem za postacia przepala nieco. To mozna skorygowac -wiem
    Kompensacja blysku lampy i foto.jasiu.pl ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    wiem, wiem dzieki za rady.