Jeśli każda złotówka jest ważna to tę kartę można taniej kupicja płaciłem ok. 100zł chyba. poszukam linka, jak znajdę to wrzuce.
Jeśli każda złotówka jest ważna to tę kartę można taniej kupicja płaciłem ok. 100zł chyba. poszukam linka, jak znajdę to wrzuce.
Tutaj masz taką kartę pamięci za 115 zł. https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3451
polecam 2x2 GB zamiast 4 GB. poczytaj coś o systemie cokin. połówka szara, neutralnie szary, kolor jakiś
Witaj, gratuluję, wg mnie dobry wybór, sam tak niedawno kupiłem, Olka 510 z kitem i teraz właśnie kupiłem starą wersję długiego kita. Co do zaoszczędzenia (jeśli jeszcze nie kupiłeś) ktoś już wcześniej napisał że z USA taniej można z kitami o jakieś 600 zł, jest jeszcze inne rozwiązanie, popatrz na allegro, ja miałem farta i kupiłem za 1500 zł z małym kitem niespełna miesięczny sprzęt.
Jeśli sporo masz zamiar focić to polecam dodatkowe aku choć akumulator w zestawie potrafi sporo wytrzymać jednak naładowanie go do końca to 5-6 godzin - moja rada kupić aku np. na allegro za jakieś 28 zł (nowy oczywiście i 2x większa pojemność niż oryginalny) - sam tak kupiłem. Warto też kupić filtr UV przynajmniej, spełni 2 funkcję (filtr + ochrona szkiełka). Co do torby to lepiej poszukać i kupić taką by pomieściła korpus + 3 obiektywy + ładowarkę i kable + drobiazgi różne.
Co do pamięci to zawsze możesz kupić 2 GB CF + 1 GB XD - obie zmieścisz w korpusie i w razie braku miejsca przełączysz się na drygą kartę lub skopiujesz część fotek, oczywiście lepiej używać CF - szybsza jest).
Co do makro już na początku dostałeś dobrą radę - ekonomiczna (Raynox DCR 250). No i najważniejsze: jeśli zaoszczędzisz trochę kasy kupując taniej niż w sklepie to kup statyw, w fotografii to ważny element, sugeruję Golden Photo - dość tani, przyzwoita budowa, właściwie to Chińska podróba Manfrotto, głowicę 3D i jazda.
Powodzenia !
Wtrącam swoje 3 gr.
Filtr polaryzacyjny (okolo 100zl) sprawdza sie przy słonecznej pogodzie - im jasniej tym lepiej bo:
- umiejętnie wykorzystany świetnie eliminuje bliki (odbica z tafli wody, odbicia z szyb) dzieki temu mozna ładnie wychwycić strukturę danego materiału (np. drewno - robilem z zeszłym roku fotę w Wenecji gdzie słońce waliło po okiennicach tak że dopiero polarek świetnie zdjął odcite światełko)
- przyciemni ci obraz wiec jak bedzie jasno to jestes w stanie zrobić fotę
- swietnie podnosi kontrast
Przydaje sie filtr szary połówkowy (okolo 40zl) bo robienia fotek o dużym skoku kontrastu jak np. linia gór na tle jasnego nieba.
Proponuję ci abyś wszedł w system cokin. Dzieki adapterom ktore kosztują okolo 18zl możesz wykorzystać wszystkie filtry bez wzgledu na średnicę obiektywów a to zdecydowana "oszczędność" patrząc długofalowo.
Co do dodatkowego akumulatora to wydaje mi sie że standardowy wystarczy ci na pewno na jakies 300 (pewnie i wiecej) fotek, czy zamierzasz robic wiecej dziennie niż 300 ? Poza tym co ci z dodatkowego aku skoro braknie ci miejsca na karcie pamięci (z czasem RAW zamiast jpg) ?
Co do statywu to wstrzymaj sie, bo może sie okazać że bardziej bedziesz potrzebował monopodu ktory jest zdecydowanie mobilniejszy, dlatego lepiej jak życie (praktyka) ci podpowie.
Nie kupuj teraz nic za dużo i na zapas bo nie wiesz co ci bedzie bardziej potrzebne w najbliższej przyszłości a co "na potem".
Kup body z kitem do tego karta min. 2 GB (choć 4GB to wcale za dużo nie jest), zawsze możesz (wskazane jest posiadać wiecej niż jedną karte) dokupić. Filtry narazie nie kupuj. Kup sprzęt i zacznij "cykać", poznaj aparat, rób foty. Poczuj go a w miarę używania sam zobaczysz co ci jest potrzebne na już zwlaszcza ze masz budżet ograniczony.
...był Olek jest A6000
dzieki za wszystkie cenne uwagi. Sprzet mam zamowiony i nie mialem wyboru miejsca zakupu z przyczyn niezaleznych. reszte kupuje juz sam.
Co do karty to zapewne kupie potem kolejne 4gb, albo chociaz dodatkowe 2gb - zobacze ile foce w praktyce. Dotychczas robilem na wyjezdzie srednio ok 600 zdjec (mowie po wywaleniu nieudanych), ale czesc z nich i tak byla cienka, tylko ze na moim mikroskopijnym wyswietlaczu widzialem to dopiero w domuAle to bylo takie focenie bez serca, bardziej pamiatkowe. Teraz zapewne mnie bedzie ciagnac zeby sie wysilic nieco.
19 czerwca lece do madrytu i chcialem tam juz troszke pofocic. Musze wiec potestowac przed wyjazdem. Sadze ze akku na jeden dzien focenia spokojnie mi starczy, myslalem ze po prostu jest efekt pamieciowy i musze czekac az padnie. Wowczas wolalbym kupic drugi niz zniszczyc sobie oryginalny przez wyjazd. Ale w takim ukladzie na razie biore bez dodatkowego chyba. Zobacze jeszcze na ile mi starcza gdy sie bede bawil na poczatku. Wiadomoz e sie wtedy zuzywa wiecej i ocenie.
Czekam na sprzet, bo cos sie spoznia. Wczoraj scigalem fajnego robala moim kodakiem, ktory nie mogl uniesc w powietrze gasienicy i ja po prostu niosl. Niezla zabawa)) Zapierniczal ze hej - bez manuala nie sposob go bylo chwycic.
pytanko: z jakich innych systemow pasuja akcesoria typu filtry? Moze bym od kogos znajomego pozyczyl na poczatek i sam sparwdzil co mi potrzebne?
to ile Cię w końcu wyniósł ten zestaw? sam jestem przed zakupem podobnej konfiguracji dlatego pytam
Zakup jeszcze nie nastapil z przyczyn niezaleznych. Z samym aparatem nie pomoge, bo kupuje go w dosc specyficznych okolicznosciach.
Pytanie: jak sprawdzic czy aparat jest absolutnie nowy przy odbiorze?
Na co zwrocic uwage odbierajac towar?