Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Zestaw E-510 do oceny

Awatar budda
    Mieszka w
    Chyliny/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brodziu Zobacz posta
    a czy te akumulatorki maja efekt pamieciowy? bo jesli tak to chyba jednak wezme dodatkowy. Duzo jezdzimy z dziewczyna, a a nie ma nic gorszego niz brak zasilania na wspanialej wycieczce.jesli jednak moza ladowac do woli i nie czekac az padnie to wezme jakis statyw moze albo filtr wlasnie. Prosilbym o odpowiedz. Jeszcze jestem zielony w tym i nie potrafie okreslic co mi potrzebne bedzie

a wieksza torba do 100pln?
    ta ma dobra cene i polecil mi ja pewien posiadacz e510. Na razie szkiel nie kupie dodatkowych (kasa). Kiedys mzoe sie na szkielko makro rzuce. O ptaszkach tez marze, ale to juz w ogole pieniadze ogrommne.

Wiec na razie chyba wlasnie raynox rozwaze. Czy do e510 jaaks tulejke bede potrzebowal do raynoxa?
    to tylko jeszcze filtr dobierzcie prosze.
    B+W,Marumi,Hoya - jakość rośnie z ceną
    E-500

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ok popatzre na spokojnie potem.
    polar dziala troche jak filtr uv? Uv juz nie potrzebuje w tym momencie?

a ostrzegali ze lustro to kopalnia bez dna nie myslalem ze tak szybko mnie dopadnie.
    Ostatnio edytowane przez brodziu ; 9.06.08 o 12:23

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

a ostrzegali ze lustro to kopalnia bez dna nie myslalem ze tak szybko mnie dopadnie.
    to dopiero poczatek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Filtr UV blokuje promienie UV i może się przydać w określonych sytuacjach na jakiś wysokościach, strzelam 3000-4000m.

Filtr polaryzacyjny za to zablokuje światło odbite od powierzchni niemetalicznych (szkło, woda), ponieważ takie promienie są spolaryzowane w jednym kierynku i tym filtrem można je wyciąć.

Nie polecam też używanie 'polara' jako osłonki obiektywu, ponieważ ściemnia on nam obraz o około 2EV (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak mi się kojarzy) i w przypadku gorszej jakości filtrów może psuć ostrość.

Awatar budda
    Mieszka w
    Chyliny/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ok popatzre na spokojnie potem.
    polar dziala troche jak filtr uv? Uv juz nie potrzebuje w tym momencie?

http://www.strykowski.net/encykloped...aryzacyjny.php
    odrobina teorii
    UV to praktycznie tylko ochrona obiektywu , ale wystarczy uważać i filtr jest zbędny
    Ostatnio edytowane przez budda ; 9.06.08 o 12:54
    E-500

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    wszystko jasne, po prostu sie zasugerowalem opisem pod filtrem polar. ze dziala tez jak UV. Typowo reklamowe stwierdzenie.

Ok, dzieki wielkie za pomoc.
    Teraz czekam na sprzet, miedzyczasie poczytam troszke teorii i pod koniec tygodnia obiecuje ppierwsze probki e510 z pozycji nowicjusza

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Filtr UV blokuje promienie UV i może się przydać w określonych sytuacjach na jakiś wysokościach, strzelam 3000-4000m.

Filtr polaryzacyjny za to zablokuje światło odbite od powierzchni niemetalicznych (szkło, woda), ponieważ takie promienie są spolaryzowane w jednym kierynku i tym filtrem można je wyciąć.

Nie polecam też używanie 'polara' jako osłonki obiektywu, ponieważ ściemnia on nam obraz o około 2EV (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak mi się kojarzy) i w przypadku gorszej jakości filtrów może psuć ostrość.
    Jesli chodzi o filtr UV to powyzej 1500m-2000m znajduje swoje juz wlasciwe zastosowanie.
    Co do Polara ciagle intryguje mnie okreslanie powierzchni " niemetalicznych" jakos na powierzchniach metalicznych rowniez zauwazam roznice w dzialaniu tego filtra. Ponadto polar wyciagnie Ci ladnie zielen (np roslinnosc) a przede wszystkim lepszy wyglad maja chmury. Obraz sciemnia najczesciej o 1.7 EV do 2 EV wszystko zalezy od jakosci filtra.
    Ostatnio edytowane przez WildLight ; 9.06.08 o 13:06

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Jesli chodzi o filtr UV to powyzej 1500m-2000m znajduje swoje juz wlasciwe zastosowanie.
    Tak, ale tylko w aparatach analogowych, gdzie film jest wrażliwy na ultrafiolet. Problem ten nie dotyczy aparatów cyfrowych, więc korzyści ze stosowania UV-ki są w tym przypadku wątpliwe.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    czy w takim razie poza specjalnymi sytuacjami, stosowac polar? Kitowe obiektywy w e510 to nie demony jasnosci, a skoro filtr przyciemnia nieco.....Chodzi mi o to, czy Wy focac na spacerze zakladacie polar z definicji czy tylko w okreslonych przypadkach.

Jeszcze jedna rzecz: czy to obojetne w torbie czy aparat jest umieszczony obiektywem w dol czy inaczej?
    latwo uszkodzic obiektyw bez filtra zadnego przy normalnym foceniu? Czy tez to wymagane raczej dla buszujacych w zbozu podczas opustynnej burzy?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    czy w takim razie poza specjalnymi sytuacjami, stosowac polar?
    Nie. Poza "specjalnymi sytuacjami" nie stosować nic. A w "sytuacjach specjalnych" stosować polar albo szarą połówkę.