Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.
Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.
OM-1+ 40-150 2.8+300 f4+60 2.8 macro+ sigma 56 1.4
Do OM - 1 kup obiektyw OM a nie Panasa,AF będzie lepiej pracował
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Nie wiem czy tak szeroki kąt do motocrossu jest dobrym pomysłem - zastanów się jak blisko będziesz musiał z tym obiektywem podejść aby uzyskać właściwe wypełnienie kadru motywem. A jeśli już tak blisko podejdziesz - poza uwzględnieniem własnego bezpieczeństwa pomyśl jak bardzo narażony na obsypanie piachem i żwirem będzie Twój sprzęt.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Mam jeszcze kilka rzeczy do kupienia stąd decyzja o czymś tańszym inaczej bym brał 7-14 2.8, ale różnica będzie ogromna w AF?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak jest i to bardzo dobrymponiższe na 10mm na APSC. Jeszcze nigdy nie dostałem po szkle choć może się to zdarzyć, nie wykluczam. W takich warunkach to sprzęt jest zawsze zasypany i zakurzony. Cóż poradzić takie warunki.
Załącznik 266251
Załącznik 266252
OM-1+ 40-150 2.8+300 f4+60 2.8 macro+ sigma 56 1.4
Załączniki się nie otwierają ale obejrzałem Twoje ostatnie zdjęcia w wątku 'Mielenie piachu' - być może to te same. Nie przypuszczałem że tak bliskie podejście do jadących zawodników jest możliwe - myślałem ze ze względów bezpieczeństwa organizatorzy zawodów tego zabraniają. Cóż... wychodzi to ze nie uprawiam tego rodzaju fotografiiJedyne co mogę dodać to to że uwaga którą już ktoś napisał że do 7-14f4 nie daje się założyć filtra jest bardzo istotna - przy takiej fotografii sprzęt jest bardzo narażony na zabrudzenie i stosowanie filtra ochronnego może mieć istotny wpływ na żywotność obiektywu. Więcej się nie będę w tym temacie wypowiadał gdyż jak widzę to ja bym mógł się od Ciebie dużo nauczyć o takiej fotografii.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)