Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Szeroki kąt do sportu

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Szeroki kąt do sportu

Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
    Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.
    OM-1+ 40-150 2.8+300 f4+60 2.8 macro+ sigma 56 1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Do OM - 1 kup obiektyw OM a nie Panasa,AF będzie lepiej pracował
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ozo_rock Zobacz posta
    Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
    Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.
    Nie wiem czy tak szeroki kąt do motocrossu jest dobrym pomysłem - zastanów się jak blisko będziesz musiał z tym obiektywem podejść aby uzyskać właściwe wypełnienie kadru motywem. A jeśli już tak blisko podejdziesz - poza uwzględnieniem własnego bezpieczeństwa pomyśl jak bardzo narażony na obsypanie piachem i żwirem będzie Twój sprzęt.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Do OM - 1 kup obiektyw OM a nie Panasa,AF będzie lepiej pracował
    Mam jeszcze kilka rzeczy do kupienia stąd decyzja o czymś tańszym inaczej bym brał 7-14 2.8, ale różnica będzie ogromna w AF?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Nie wiem czy tak szeroki kąt do motocrossu jest dobrym pomysłem - zastanów się jak blisko będziesz musiał z tym obiektywem podejść aby uzyskać właściwe wypełnienie kadru motywem. A jeśli już tak blisko podejdziesz - poza uwzględnieniem własnego bezpieczeństwa pomyśl jak bardzo narażony na obsypanie piachem i żwirem będzie Twój sprzęt.
    Tak jest i to bardzo dobrym poniższe na 10mm na APSC. Jeszcze nigdy nie dostałem po szkle choć może się to zdarzyć, nie wykluczam. W takich warunkach to sprzęt jest zawsze zasypany i zakurzony. Cóż poradzić takie warunki.

Załącznik 266251

Załącznik 266252
    OM-1+ 40-150 2.8+300 f4+60 2.8 macro+ sigma 56 1.4

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Załączniki się nie otwierają ale obejrzałem Twoje ostatnie zdjęcia w wątku 'Mielenie piachu' - być może to te same. Nie przypuszczałem że tak bliskie podejście do jadących zawodników jest możliwe - myślałem ze ze względów bezpieczeństwa organizatorzy zawodów tego zabraniają. Cóż... wychodzi to ze nie uprawiam tego rodzaju fotografii Jedyne co mogę dodać to to że uwaga którą już ktoś napisał że do 7-14f4 nie daje się założyć filtra jest bardzo istotna - przy takiej fotografii sprzęt jest bardzo narażony na zabrudzenie i stosowanie filtra ochronnego może mieć istotny wpływ na żywotność obiektywu. Więcej się nie będę w tym temacie wypowiadał gdyż jak widzę to ja bym mógł się od Ciebie dużo nauczyć o takiej fotografii.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)