Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: OM System zapowiada w tym roku nowy 'teleobiektyw średniego zakresu ogniskowych'

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

OM System zapowiada w tym roku nowy 'teleobiektyw średniego zakresu ogniskowych'

OM System przedstawił zaktualizowaną mapę drogową swoich obiektywów zawierającą jak to opisali nowy "teleobiektyw średniego zakresu ogniskowych":

Nazwa:  roadmap 02-20-2025.jpg
Wyświetleń: 1023
Rozmiar:  415,1 KB

Niestety nie podali żadnych konkretnych szczegółów. Jak się można domyślać będzie to zoom o zakresie ogniskowych ok. 50-200, być może 50-250, sądząc po kolorystyce raczej z wysokiej półki cenowej więc przypuszczam że klasy pro o stałej jasności.
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 20.02.25 o 22:49
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "Mid-range telephoto zoom" nie oznacza "teleobiektywu średniej klasy", tylko teleobiektyw zoom o średnim zakresie ogniskowych.

Patrząc na obrazek nie mam wątpliwości, że będzie ostro, jasno i drogo. Pytanie jest tylko jedno: f/2.8, czy jaśniej?

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Często albo OLY wchodził w buty PANASA/LEICA albo odwrotnie. czyli 50-200 było by logiczne Aby to nie była sigma 70-200 z ceną 2x Bo tak jakoś ta wizualizacja wygląda

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    "Mid-range telephoto zoom" nie oznacza "teleobiektywu średniej klasy", tylko teleobiektyw zoom o średnim zakresie ogniskowych.
    Ooopss.... ale plamę dałem Pozostaje podziękować za sprostowanie i prosić moderatorów o poprawienie tytułu wątku.

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Patrząc na obrazek nie mam wątpliwości, że będzie ostro, jasno i drogo. Pytanie jest tylko jedno: f/2.8, czy jaśniej?
    Może to być też np. 50-250f3.5. Ale że będzie ostro i drogo nie mam wątpliwości. Klona Sigmy 70-200f2.8 z dodaną własną stabilizacją OM też nie wykluczam.
    Pozdrawiam!

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przy świetle f/3.5 miałbym nadzieję, że będzie to 40-250.
    Swoją drogą trochę u Olka/OM brakuje sensownych kombinacji kilku obiektywów. Są w zasadzie tylko 12-40/2.8 + 40-150/2.8, 12-40/2.8 + 40-150/4 (fajny zestaw bo ta sama średnica filtra) i ewentualnie to samo z 12-45/4.
    Brakuje czegoś, co stanowiłoby dobry duet z unikalnymi szkłami, takimi ja 8-25/4 i 12-100/4. Do tego drugiego może 100-400, ale to jednak szkło trochę innej klasy jest.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Z tej roadmapy wynika, że to nie będzie jasny obiektyw f2.8.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Z tej roadmapy wynika, że to nie będzie jasny obiektyw f2.8.
    Skąd taki wniosek? Jeśli ograniczą najdłuższą ogniskową do 200mm jasność 2.8 staje się całkiem prawdopodobna. Zbyt mało o tym nowym obiektywie wiadomo by coś przesądzać.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Skąd taki wniosek? Jeśli ograniczą najdłuższą ogniskową do 200mm jasność 2.8 staje się całkiem prawdopodobna. Zbyt mało o tym nowym obiektywie wiadomo by coś przesądzać.
    Ta roadmapa ma taka konwencje, ze im obiektyw jest wyzej tym jest jasniejszy... Oczywiście mogę się mylić.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ta roadmapa ma taka konwencje, ze im obiektyw jest wyzej tym jest jasniejszy... Oczywiście mogę się mylić.
    Ot i kolega sprawił, że marzenie prysły jak mydlana bańka....
    Ale jest też dobra strona, że to nie F 2.8.
    To prawie tak jak zarobić 1 albo i 2 kEuro.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    W przypadku zoomów faktycznie widać taką prawidłowość. Ale już 300f4 jest umieszczony wyżej niż obiektywy o jasności 1.8 i 2.0. Podobnie 90f3.5macro jest wyżej niż 60f2.8 macro. Położenie w tabelce nowego obiektywu może faktycznie wynikać jego jasności ale może też wynikać z przypadku lub pomysłu jakiegoś plastyka na kompozycję estetyczną tabelki.
    W tej chwili możemy tylko spekulować. Rozsądniej będzie poczekać na więcej informacji. A będę czekał o tyle spokojnie że nie widzę potrzeby uzupełniania swojego zestawu szkieł o taki obiektyw. Już prędzej wymienię Panasonica 35-100f2.8 na Olympusa 12-100f4 lub Olympusa100-400 na nową generację.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 21.02.25 o 10:55
    Pozdrawiam!