Witam wszystkich po dłuższej przerwie,
jestem właścicielem - nie śmiejcie się - Panasonica GH1 Legendary Classic. Tak pierwszej generacji! (dostałem go).
Ponieważ siedzę bardziej w sprzęcie Sony E / FE, za bardzo nie znam ekosystemu micro 4/3 chciałem się poradzić o szkło:
- głównie pod video ( 80 % )
- trochę fotek, ale tylko pod timelapse ( 20 % ).
Jeszcze nie zdecydowałem się czy wybrać zoom, czy stałkę. Jeśłi stałoogniskowy, to przy crop 2x chyba 25mm będzie najrozsądniejsze. Ale rozważam tani zoom lub stałkę.
( Chcę pobawić się trochę w video (amatorsko / hobbystycznie), wszak seria GH jeszcze parę lat temu królowała w video. Teraz chyba większość przeszła na FF ).
Szukam raczej stałki (może być Ciamciang, lub coś od Olka, Panasia, w ostateczności jakiś Chińczyk) lub jakiś tani i "krótki" zoom, choć nie UWA.
Video (i timelapse) będą robione ze statywu, w dzień i na zewnątrz, nie muszą być to super jasne szkła.
Mój budżet to 400-600 zł, mogę dać maks, około 1000 złociszy w uzasadnionych przypadkach! Ale najchętniej jakieś 5 stówek.
Co polecacie?
Do tego chciałem zapytać czy jest jakiś sensowny adapter pod Canon EF (bo pod Sony E chyba nie ma wcale) - za nieduży "piniondz". Mam Sigmę 18-35 F1.8 i chętnie bym z niej skorzystał. Ale mimo wszystko jedno natywne szkło bym chciał.
Dzieki!
OLO