Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Olympus OMD E-M10 Mark III a obiektyw manualny.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus OMD E-M10 Mark III a obiektyw manualny.

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum. Pierwszy, gdyż po doświadczeniach z lustrzankami Nikona, Canona I Pentaxa stałem się właścicielem wymienionego w tytule pięknego Olympusika. Mam do niego kilka obiektywów Premium ale dzisiaj przyjdzie mi tanizna manualna czyli TTArtisan 7.5mm f/2.0. No i tutaj mam zonka gdyż NIGDY nie fotografowałem z obiektywem manualnym. Obszukałem neta w poszukiwaniu jakichś porad i niestety co nie znajdę to jest inne od tego co znalazłem chwilkę temu.

Dlatego proszę was o wypunktowanie mi:
    - co poustawiać w body i w menu aparatu pod ten obiektyw;
    - jak w praktyce fotografować takim obiektywem ( potwierdzanie ostrości, przysłona, jak z ustawieniami czasu naświetlania itp).

Proszę mnie tylko nie obfukać, że zadaję głupie tematy i że gdzieś i kiedyś to było.Może i było ale ja akurat co do E-M10 Mark III niczego nie znalazłem a z tego co widzę menu się pozmieniało nawet w stosunku do Mk.II.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Moje rady mogą nie być zbyt precyzyjne gdyż nie miałem nigdy Olympusa E-M10-III, miałem kiedyś E-M10-II, ale już od dwóch lat go nie mam. Nie powinieneś mieć wielkich trudności z fotografowaniem w trybie MF - zwłaszcza z tak szerokokątnym obiektywem który zapewni ci ogromną głębię ostrości. Ustawianie przysłony z aparatu nie będzie działało - przysłonę musisz ustawiać pierścieniem na obiektywie. Mimo braku informacji o nastawionej wielkości przysłony pomiar światła w trybie manualnym (M) i automatyka ekspozycji z preselekcją przysłony (tryb A) będą działać. Ustaw sobie w menu aparatu tryb ustawiania ostrości na MF i ostrz za pomocą pierścienia ostrości na obiektywie. Aby ułatwić ostrzenie możesz użyć asystenta ostrzenia (str. 116 instrukcji obsługi) - powiększania fragmentu obrazu lub zaznaczania ostrych krawędzi (tzw. focus peaking) - osobiście wolę tę drugą metodę ale sam musisz wypróbować która będzie lepiej Ci pasowała. Aby użyć asystenta ostrzenia z całkowicie manualnym obiektywem musisz przypisać funkcję przełączania do jednego z przycisków za pomocą opcji 'Funkcja przycisku' (str. 85 instrukcji) - samo kręcenie pierścieniem ostrości jej nie uruchomi gdyż aparat nie jest w stanie wykryć kręcenia pierścieniem ostrości z całkowicie manualnym obiektywem.
    W przypadku Twojego obiektywu może się okazać że w ogóle nie będziesz musiał podczas fotografowania zmieniać ustawień ostrości - ten obiektyw daje tak dużą głębię ostrości że może się okazać że wystarczy jeśli przed sesją zdjęciową lekko przymkniesz przysłonę i ustawisz sobie na skali ostrości obiektywu ostrość tak by głębia ostrości kończyła się na nieskończoności. Jest całkiem prawdopodobne że głębia ostrości będzie się wówczas zaczynała w tak małej odległości ze nie będziesz musiał w ogóle ustawiać ostrości podczas robienia zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    To teraz ja
    Mam dokładnie ten sam obiektyw. Korzystam jak kolega wyżej napisał z funkcji FP.
    Praktycznie nic nie musisz zmieniać w ustawieniach aparatu. Przy funkcji FP będziesz widział kolorowe podświetlenia wokół krawędzi obiektu w chwili gdy będzie w strefie ostrości. Funkcję FP przypisz do jakiegoś przycisku funkcyjnego.
    Możesz też korzystać z tzw. "hiperfokalnej". Ustawiasz przysłonę na 5,6 - odległość na ok. i zapominasz o ostrzeniu.
    ===edit===
    Nawet w nocy:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1048563.jpg
Wyświetleń:	570
Rozmiar:	1,94 MB
ID:	265968

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1048543.jpg
Wyświetleń:	821
Rozmiar:	1,88 MB
ID:	265969
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 8.02.25 o 00:11
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||