Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: OM-3 - nowy korpus OM-system

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

OM-3 - nowy korpus OM-system

OM system ujawnił specyfikację nowego korpusu OM-3. Wstępnie wygląda na coś pośredniego między )M-1 i OM-5 z pewnymi cechami Olympus Pen.

Pierwszy test na Dpreview pod adresem

https://www.dpreview.com/reviews/om-system-om-3-review

Dostępny w przedsprzedaży za 8499zł.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Wyjaśni ktoś o co chodzi? Cena naprawdę wysoka, funkcje - owszem fajne, ale czy warte tego hajsu? I czemu M3 a nie kolejne, lepsze, M5?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Drogo, ale jak będę miał wolne środki, to sobie kupię do "kolekcji".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Nie przekonał mnie. Design to oczywiście kwestia gustu, ale mnie bardziej podoba się OM-5.
    Wizjer mniejszy niż OM-5 (według dpreview 1.23x vs 1.37x), stabilizacja też słabsza (6.5 stop(s) vs 7.5 stop(s))?

Nie ma joysticka. Dużo lepsza bateria to chyba jedyny plus z mojej perspektywy.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie przekonał mnie. Design to oczywiście kwestia gustu, ale mnie bardziej podoba się OM-5.
    Wizjer mniejszy niż OM-5 (według dpreview 1.23x vs 1.37x), stabilizacja też słabsza (6.5 stop(s) vs 7.5 stop(s))?

Nie ma joysticka. Dużo lepsza bateria to chyba jedyny plus z mojej perspektywy.
    bo to jest fotograficzna biżuteria
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    bo to jest fotograficzna biżuteria
    Jak biżuteria to wolę OM-5, jak użytkowo to chyba jednak OM-1, nawet w pierwszej wersji oferuje więcej.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Ja też się do OM-3 nie przymierzam. OM-1 wydaje mi się lepszym wyborem a w starszej, pierwszej wersji da się go kupić znacznie taniej (szybki rzut oka na ceny i znalazłem nowego za 5999zł). Cena OM-3 też zapewne spadnie, ale zanim zleci poniżej 6000zł jeszcze sporo czasu upłynie. Poza tym obawiam się o wygodę trzymania tego aparatu - mogli jednak dodać z przodu choćby taki mały grip jak w seriach EM-5 czy E-M10.
    Z dzisiejszej oferty nowego sprzętu na liści moich potencjalnych inwestycji może się jedynie znaleźć zamiana wersji pierwszej na drugą 100-400 - ale raczej nie w bliskiej przyszłości - poczekam spokojnie aż cena nowej wersji spadnie.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 6.02.25 o 15:04
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    To jest taki aparat dla miłośników analoga posługujacych sie cyfrą .Którzy pewnie tez nie robili zdjęć analogiem kiedy nie było to modne ......tylko zwyczajne

Mimo nazwy OM-3 to jako żywo wzornictwo a'la Yoshihisa Maitani i pierwszy OM-1 z 1972, zwłaszcza ta srebrna wersja (ciekawe czy bedzie też cały czarny?) - to pokrętło "kolorów"z pprzodu jak samowyzwalacz, stylizacja gałeczek też jak z 1972 (wyglad i rozmieszczenie) mimo ze w oryginale odpowiadają min. spustowi, osi dżwigni przewijania filmów itp. Taki troszkę aparat do szpanowania, coś jak NIKON ZfC. Na pewno z dużymi lufami jak 40-150/2,8 czy 100-400 nie bedzie zbyt wygodny, raczej jest przewidziany do używania z małymi stałkami i zoomami.

Podobać to może i mi się nawet podoba, ale jako posiadacz "prawdziwych" OM-1N, OM40 i OM-4T nie widze w takim silnym naśladownictwie większego sensu. Sięgając do biologi nazwę to MIMIKRA ,
    Natomiast na pewno go nie kupię , Do fotografowanie w terenie na pewno wolę "plastikowy" OM-1 z wygodnym gripem

w tym materiale jest fajne zestawienie na jednym zdjeci Vintagowego OM-1 i OM-3, widać te wzorce designu
    https://explore.omsystem.com/us/en/om-3
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 6.02.25 o 17:09

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Korpus wybitnie nie dla mnie, ale jego istnienie przeszkadza mi z jednego powodu: znacząco zmniejsza szanse na powstanie OM-5 z matrycą i AF OM-1. Ten go nie zastępuje dla mnie bo jest większy, cięższy i ma gorszą ergonomię (płaska przednia ścianka!).
    Moim zdaniem jest też brzydszy, ale wiadomo, że to subiektywne.
    Zobaczymy jak będzie. PEN-F ponoć był uwielbiany, ale pod względem sprzedaży był kompletną klapą i stąd brak następcy. Tu niestety może być podobnie.