Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: OM-3 - nowy korpus OM-system

Mieszka w
    Brzostek
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maro66 Zobacz posta
    Tak, do fotografii ulicznej, krajobrazu (pod warunkiem, że pogodzimy się z małą rozdzielczością matryc MFT) jak najbardziej,
    Flagowy Canon EOS R1 ma 24,2 MP a w flagowych Panasonikach MFT jest milion więcej.
    Do flagowców raczej nie daje się dużo mpx, bardziej do średniej półki np. EOS R5 Mark II ma 45 MP. Przez to, że piksele są większe, to zdjęcia nocne są lepsze a i tryby seryjne czy inne które wymagają sporej mocy obliczeniowej są znacznie lepsze.
    Sony od jakiegoś czasu ma w ofercie matrycę 4/3 o rozdzielczości 47 MP -> IMX492LQJ_Flyer.pdf Więc zapewne jakiś aparat w nią uzbrojony kiedyś się pojawi.
    Ostatnio edytowane przez tryhp3 ; 30.03.25 o 12:26

Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tryhp3 Zobacz posta
    Flagowy Canon EOS R1 ma 24,2 MP a w flagowych Panasonikach MFT jest milion więcej.
    Do flagowców raczej nie daje się dużo mpx, bardziej do średniej półki np. EOS R5 Mark II ma 45 MP. Przez to, że piksele są większe, to zdjęcia nocne są lepsze a i tryby seryjne czy inne które wymagają sporej mocy obliczeniowej są znacznie lepsze.
    Sony od jakiegoś czasu ma w ofercie matrycę 4/3 o rozdzielczości 47 MP -> IMX492LQJ_Flyer.pdf Więc zapewne jakiś aparat w nią uzbrojony kiedyś się pojawi.
    Ale już Sony A1 i Nikon Z9 mają matryce o większej rozdzielczości. Po premierze R1 było mnóstwo narzekań właśnie na małą liczbę pikseli, co mocno ogranicza zastosowania.

Mieszka w
    Brzostek
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    Swoją drogą koszt jednego Sony A1 to trzy OM1. Także trochę ciężko to porównywać jeden do jeden.

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Ale po kolei. Miało być coś małego do krajobrazu, żeby rączka i plecki nie bolały. Tak? Co do R1, to raczej nikt o zdrowych zmysłach nie kupiłby go do krajobrazu. Jego "flagowość" polega na szybkości i wytrzymałości. Sport, reporterka, to jego przeznaczenie. Co ma do tego Sony A1? Porównywać go do OM-3, to jak porównywać bolid F1 do gokarta, stąd i różnica w cenie niestety. Bardzo proszę, można porównać OM-3 do Fuji. Mamy trzy, na każdą kieszeń. X-T50, XT-5, X-H2. każdy z nich wyposażony w świetnią, wysokorozdzielczą matrycę, do tego fizycznie większą. Do krajobrazu super. Do zdjęć nocnych, może gorzej, ale chyba i tak lepiej niż MFT. Sam mam Lumixy. S5m2, G9 i G80. Uwielbiam G9 i G80 szczególnie za jego rozmiar i niską wagę. Nie zmienia to faktu, że jak zależy mi na jakimś krajobrazie, to X-T5 niestety zjada to towarzystwo, a jeszcze lepiej radzi sobie GFX, no ale to już klocek niestety. Chociaż raz wziąłem na wakacje w ciepłe kraje i jakoś przepukliny nie dostałem. Jeszcze co do rozmiarów pikseli OM-3 ma 3,35μm, X-T50 ma 3,04μm, tak więc różnica nieznaczna. A niestety różnica w detalu jest kolosalna. Z drugiej strony nie o tym mowa, tylko o OM-3, który uważam za fajny, ale jak dla mnie pozbawiony sensu, wykastrowany z ergonomii flagowiec MFT. Ja na przykład nie wyobrażam sobie już kupić body bez dżojstika. Ale jak zwykle, co, kto lubi i co komu potrzebne.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    A co ty robisz z tymi superdetalicznymi krajobrazamj? Tapety na scianę? Oglądasz je pod lupą? Sorki za pytanie ale zajrzałem do twojej galerii, a tam najnowsze to fotki zegarków z 2013?

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Tak, oglądam pod lupą. W galerii na forum faktycznie są stare zdjęcia robione Olympusem, jak to na forum Olympusa... Czy jesteś usatysfakcjonowany odpowiedzią na to bezsensowne pytanie?
    Ostatnio edytowane przez Maro66 ; 8.04.25 o 22:05

Mieszka w
    Brzostek
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    Ale faktem jest, że duża rozdzielczość jest rzeczywiście potrzebna w promilu zastosowań.
    W MFT można robić Hi Res z ręki. Akurat w krajobrazie ten tryb się sprawdza.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tryhp3 Zobacz posta
    Ale faktem jest, że duża rozdzielczość jest rzeczywiście potrzebna w promilu zastosowań.
    W MFT można robić Hi Res z ręki. Akurat w krajobrazie ten tryb się sprawdza.
    Sprawdza się jeśli nie ma w kadrze elementów ruchomych (np. chwiejące się na wietrze gałęzie drzew). Natomiast co do tego że w ogromnej większości zastosowań rozdzielczość matrycy 20Mpix wystarcza całkowicie się zgadzam.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    A co ty robisz z tymi superdetalicznymi krajobrazamj? Tapety na scianę? Oglądasz je pod lupą? Sorki za pytanie ale zajrzałem do twojej galerii, a tam najnowsze to fotki zegarków z 2013?
    Naprawdę nie masz zastrzeżeń do jakości szczegółów zdjęć z MFT?
    I uważasz że na monitorze 4K czy 5K tej różnicy nie dostrzeżesz?

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Brzostek
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    Zakładam, że na takim który ma 25 cali różnice będzie ciężko złapać. Na takim na pół ściany zapewne łatwiej.