Wasze opinie i spostrzeżenia, mam panasonic i zastanawiam się nad olympus, sigma 30 f1,4 miałem, szukam innej alternatywy przy mojej pracy
Wasze opinie i spostrzeżenia, mam panasonic i zastanawiam się nad olympus, sigma 30 f1,4 miałem, szukam innej alternatywy przy mojej pracy
wielosystemowy
Jestem w bardzo podobnej sytuacji.
Z tego, co do tej pory stwierdziłem:
- Olek jest trochę mniejszy. Niby niedużo, ale przez to dużo lepiej pasuje do mniejszych OM-D (zarówno ergonomicznie, jak i wizualnie: https://camerasize.com/compact/#633.411,633.685,ha,t)
- Panas czasem daje bardzo brzydkie efekty podłużnej AC na rozmytych obiektach tła. Na podstawie zdjęć przykładowych wydaje mi się, że Olek jest tu trochę lepszy, ale chcę sprawdzić to osobiście
Mam Panasonic 25mm f1,7. Fajne szkiełko, lekkie, ostre (choć nie wybitne) i tanie na rynku wtórnym.
Może jestem naiwny, ale wierzę, że trochę więcej światła w 1,7 vs 1,8 robi ciut ciut różnicę.
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
A ja mam starą do 4/3 Sigmę 30/1,4 i Leica 25/1,4
Ta Sigma bije wszystko na łeb. Nadaje się jednak do Olka M1 i OM1 bo ma ostrzenie fazowe. Na Panasie z ostrzeniem kontrastowym się gubi. Dlatego do G9 używam tę Leicę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jest wszystko OK przy świetle dziennym niestety muszę je głównie używać przy iso ok 1250 i świetle sztucznym filmowy, tu się zaczynają schody, 42,5 panas jest jeszcze do akceptowalnego przyjęcia (choć jest mniej niż przeciętnie), 25 panasonic jest bardzo słabo, 30 f1,4 sigma nie zdawała egzaminu bo trzeba ją było przymykać d f1,8 i już ją była słychać i i tak była bardzo przeciętnie, lepiej jest z sigma 56 i o dziwo najlepiej z obiektywem całkowicie manualnym bez żadnych styków Samyang 12. Coś się nie dogaduje z tym światłem
, olympus 17 bez rewelacji ale "daje radę" o dziwo panas 20 jak "trafi" też jest akceptowalny, dlatego myślałem o eksperymencie z 25 olumpus, jednak cena prawie x3 w stosunku do panasa 25 troszkę minie zniechęca do eksperymentów, a nie mam gdzie wypożyczyć Olympusa aby przetestować w specyficznych warunkach. Kiedyś kupiłem Olympusa 45 i było jeszcze gorzej niż panas 42,5
![]()
wielosystemowy
Spróbuj może opisać dokładniej na czym te 'schody' polegają. Jeśli problemy powoduje migotanie światła - być może pomoże włączenie funkcji redukcji migotania?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Prawdopodobnie ? - winne są lampy filmowe, które migają, panasonik tego nie lubi, może ma za szybką analizę af ?
Chyba już rozwiązałem problem, cały duży zestaw m4/3 będzie do sprzedania po okazyjnych cenach, idzie do mnie trzeci Nikon, w tym przypadku nie widzę, aż takich problemów
wielosystemowy
Ja też swego czasu zastanawiałem się nad tymi obiektywami i wybrałem Olka, praktycznie w każdym aspekcie jest nieco lepszy, wymiary, ostrość, praca pod światło. Generalnie jest on bardzo zbliżony do PanaLeici f/1.4 ta de facto poza lepszym światłem, nie za bardzo ma jakieś inne atuty. Nowa 25 mm od OM, jest uszczelniona i metalowa (obydwa obiektywy Panasonica są plastikowe).
Ostatnio edytowane przez tryhp3 ; 10.02.25 o 11:38
Ciekawe czy nowy OM 25/1.8 będzie identyczny optycznie jak jego poprzednik.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Na DPReview piszą że konstrukcja optyczna będzie identyczna, jedynie powłoki przeciwodblaskowe będą nowe. Pod względem mechanicznym dodano uszczelnienia (IPX1) i niestety usunięto pierścień manualnego ostrzenia.
https://www.dpreview.com/news/986480...ro-four-thirds
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 10.02.25 o 18:46
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)