U mnie jeszcze dwa lata temu macro w 80% (niemal zawsze bez stackowania), w ubiegłym sezonie ptaki 50%, macro 30% (20% bez bracketingu ostrości, 10% z bracketingiem), pozostałe 20%.
Tak się składa że mam te trzy korpusy - EM1-II, E-M1III i OM1. Dla mnie najważniejsze zmiany między E-M1-II i E-M1-III to joystick do zmiany punktu ostrości, czwarty tryb ustawień własnych na pokrętle trybów i menu własne użytkownika znacznie przyspieszające dostęp do często używanych funkcji. Trochę też poprawiono menu i np. przypisywanie własnych ustawień do poszczególnych przycisków stało się dużo wygodniejsze. Z kolei w OM-1 poprawiono AF dodając wykrywanie wybranych motywów - tego mi w poprzednich modelach brakowało. Powiększono też wizjer co przy zakupie uważałem za dużą zaletę ale potem okazało się że do makrofotografii i tak najczęściej w minionym sezonie używałem E-M1-II. Przeważyło to że nie lubię zmieniać obiektywów i OM-1 był najczęściej przyspawany do 150-600, E-M1-II do 90macro zaś do E-M1-III najczęściej miałem podłączonego 40-150f4, czasem też Panasonica14-140. Na każdym z korpusów pokonfigurowałem sobie odpowiednio tryby własne i przy zmianie warunków przełączam tylko pokrętło na odpowiedni tryb i nie muszę kombinować z ustawieniami - bardzo to ułatwia pracę. Dodam jeszcze że bracketing ostrości działa w tych trzech korpusach z tą sama prędkością (przy świetle zastanym - z lampą bracketingu ostrości nigdy nie używałem).
Czy warto dołożyć do nowszego korpusu - zależy od twoich potrzeb i możliwości finansowych. E-M1-II zrobisz tak samo dobre zdjęcia makro jak OM-1 choć może czasami nieco mniej wygodnie. Trzeba też uwzględnić wiek aparatu - wprawdzie czasem można znaleźć ofertę używanego starego korpus z minimalnym przebiegiem ale są pewne procesy (korozja ścieżek i styków, starzenie kondensatorów elektrolitycznych) które powodują że sprzęt po pewnym czasie może ulec awarii nawet jeśli nie jest używany.
Str. 148 instrukcji E-M1-III:
'Czas synchronizacji lampy błyskowej jest ustawiony
na 1/50 s. Wybór wartości czułości ISO powyżej 8000
w menu [K ISO] ustawia czas synchronizacji lampy
błyskowej na wartość 1/20 s.'