Lepszej matrycy w takiej samej lub mniejszej puszce z szkłem f/2,8.
Jestem gotowy np. na kompromis 1" matrycy z Sony zv-1, bo widzę że jest po prostu lepsza.
https://www.optyczne.pl/74.4-Inne_te...87_obrazu.html
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
To takie trochę ostatnio deminizowanue tej dynamiki
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Oczywiście, bo i nie ma tu cudów fizyki, że malutka matryca ze smartfonu w surowych plikach wyprzedzi micro.
Nie ma już lepszych matryc w tym rozmiarze sensora. Nie projektuje się właściwie już nowych sensorów do tych puszek od paru lat. Delikatne różnice jakie zauważają użytkownicy w porównaniach wynikają z odmiennego ich oprogramowania.
Możesz czekać na cud pojawienia się nowego aparatu z naprawdę nowym sensorem MFT. Ale dla mnie to bez sensu, bo pewnie nigdy nie nastąpi.
A jeśli jednak cud się zdarzy, zapłacisz za tak puszę jak za Sony 7 IV, albo i lepiej.
Chcesz przyrostu jakości musisz jest tylko jedna droga. Iść w większy format.
A jeśli nie chcesz iść w większy format, daj sobie spokój, bo marnujesz finanse na nieistotne zmiany.
Będziesz sie kręcił jak g... w przerębli i nic nie zyskasz.
Zamiast tego zainwestuj w soft do edycji i jego poprawne opanowanie. Wtedy zauważysz poprawę.
Nie ma lepszej dynamiki. To dość proste sztuczki programowe. Powiększ takie zdjęcie do 100% i zobacz co się tam dzieje.
To jest totalna degradacja obrazu.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Podepnę się pod wątek, bo moje rozterki są takie same.
Fotografia macro w 90%
Mam OM-D EM5 mk2 i chcę się przesiąść na Em1 mk 2, 3 lub na OM-1. Różnica w cenach używanych korpusów to ok 1000-1200 zł zaczynając od 2500.
Dlaczego? Główny powód to chroniczny brak prądu (bateria wystarcza na max godzinę) i brak możliwości zasilania z powerbanka oraz za długi czas synchronizacji z lampą (1/20) przy focus bracketingu (pomijam to że ten korpus nie rozpoznaje 90 macro i nie działa stacking).
Oczywiście są też inne powody, jak śledzenie obiektu i celność AF.
Skłaniam się do wyboru mk3 lub OM-1. Czy OM-1 jest wart 1200 więcej? Może ktoś z użytkowników powie jaki czas synchronizacji z lampą (przy focus bracketingu) w mk3?