Moje pierwsze zmagania z okiełznaniem głębi.
OM-D E-M5 MK2, M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO, stacking.
001
002
003
004
005
006
![]()
Moje pierwsze zmagania z okiełznaniem głębi.
OM-D E-M5 MK2, M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO, stacking.
001
002
003
004
005
006
![]()
Jak na pierwsze zmagania jest nieźle, aczkolwiek sporo będzie uwag krytycznych.
Uwaga generalna do wszystkich - jak już szykujesz sekwencję do stacka staraj się aby objęła całego modela. Części nóg lub czułków wychodzące poza głębię ostrości zazwyczaj nie robią dobrego wrażenia.
001 - zazwyczaj w przypadku zwierząt lepsze wrażenie robią kadry pokazane 'z boku nieco od przodu' niż jak u Ciebie 'z boku nieco od tyłu'. Kadr zyskałby w/g mnie po obcięciu dołu do proporcji 3:2.
002 - obok 006 najlepsze w/g mnie z tej serii. Rozważyłbym kadrowanie w kwadracie.
003 - wrażenie psują poobcinane nogi.
004, 005 - ciekawy motyw do wprawek. Na 005 ucięta noga.
006 - najlepsze obok 002. Sugerowałbym ciaśniejszy kadr z proporcjami 1:1 (jeśli chcesz pokazać w całości obiekt przed pluskwiakiem) lub 3:2 (jeśli motywem ma być sam pluskwiak).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dziękuję za słowa krytyki, bardzo na nie liczyłem.
Co do uciętych kończyn, zdaję sobie z tego sprawę, niestety zobaczyłem to już w trakcie obróbki.
Ciągle walczę z opanowaniem aparatu i ustawieniem początkowej ostrości tam gdzie ja bym tego chciał![]()
Robię lampę LED na obiektyw (6x 6,2 W), jak skończę myślę że będzie łatwiej i z czasami i ze złapaniem ostrości.
Z lampą LED z czasami i ustawieniem ostrości będzie zapewne łatwiej, ale znacznie trudniej będzie uzyskać oświetlenie modela wyglądające na naturalne. Osobiście jestem jednak zwolennikiem korzystania ze światła zastanego - nawet kosztem podniesienia ISO.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Mam nadzieję że dyfuzor złagodzi światło lampy.
To dopiero początki, wierzę że z czasem znajdę własną drogę i będę robił zdjęcia choć trochę zbliżone do Twoich. Ale to setki zdjęć przede mną![]()
Chociaż do technicznych spraw można się czepiać, to kompozycje, koncepcje ujęć są jak na moje oko bardzo obiecujące.
TJ
Dzięki. Kilka zdjęć w życiu zrobiłem, ale z macro niewielkie doświadczenie.
Jest dużo racji w tym co piszesz. Dobre doświetlenie lampą nie jest proste, choć o wiele łatwiejsze niż błyskaczem bo widać na bieżąco rozkład światła.
Bawiłem się tak kiedyś, kiedy puszki miały dużo gorsze parametry i zdjęcia na czułości 400 ISO wyglądały jak z podróży na Kasjopeję![]()
Dziś jest dużo łatwiej.
Nasz kolega musi pamiętać tylko aby nie świecić "centralnie" z bliska spłaszczając światłocień. A raczej z większej odległości pod pewnym kątem szukając najfajniejszego rozkładu świateł i cieni.
Czyli jak zawsze z głową, a nie kapustą na karku.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
W weekend znalazłem trochę czasu i ładny ogród, więc wrzucę kilka zdjęć.
Niestety zabrakło blendy, a robale nie chciały się zaciągnąć w cień więc światła trochę za ostre.
07
stack 25 klatek
Krzyżak ogrodowy
Niestety Helicon nie poradził sobie za bardzo
08
stack 7 klatek
Zawijak żółtawy (chyba)
09
stack 5 klatek
Zawijak żółtawy (chyba)
10
Bzyg pospolity
11
Bzyg pospolity crop 100%
12
Bzyg pospolity
13
stack 6 klatek
Wtyk nakrzewny
14
![]()
Ostatnio edytowane przez Rav22 ; 8.07.24 o 22:49
Bzyg a nie bzyk.
Wypróbuj ZereneStacker
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||