Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Z całkiem bliska - moje potyczki z macro

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Rębacz szary - ładne kadry, szkoda że sekwencje do stacka nie były nieco dłuższe tak, aby cały odwłok zmieścił się w ostrej strefie. Tło ładniejsze na 038.
    40 - ciekawa akcja w kadrze. Uchwyciłeś kulminacyjny moment kopulacji kiedy samiec przekazuje samicy spermatofor ze spermą - to właśnie ten pęcherzyk o który pytałeś.
    41 - ładne światło, ciekawie wyszło skrzyżowanie nóg przy prawej krawędzi kadru
    Na zdjęciach pszczół trochę zbyt ostre światło - przeszkadza mi nienaturalnie ciemne tło.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Jak dla mnie jednak szwankuje oświetlenie, widzę ze starasz sie doświetlać w miarę naturalnym rozproszonym światłem od góry, ale chyba wychodzi za bardzo kontrastowo - na rębaczu widac ze cienie pod owadem (albo na drugim zdjeciu na przednim planie) sa za ciemne, nikną tam szczegóły.

Poza tym jak na stacki to rębacz za bardzo wychodzi z ostrości - i tył i przód, no chyba złapać kilka centymetrow w głębi ostrości (razem z czułkami) to nawet ze stackiem trudno....Te nieostre czułki na pierwszym planie psują odbiór zdjęcia

Pająk 039 chyba najciekawiej wyszedł jeśli idzie o kadr, ale psują go artefakty stackowania w postaci "kaszki"
    040- ciekawa scena, dosyć trudno trafić na zaloty pająków, tu mi brakuje wiekszego zbliżenia (w innych kadrach wchodzisz dużó bliżeje)
    041 komarnica- też brak równomiernego podswietlenia, głowa i ciało od dołu bardzo ciemne, brakuje szczegółow w cieniu, skrzyżowanie nóg to raczej artefakt...
    043- pszczoła, to chyba najbardziej mi się podoba, owad fajnie sie wyłania z ciemności (też widąć że odwłok i głowa/oko od dołu tracą szczegóły) i to jasne owłosienie "robi obrazek"

No i masz teraz zagwozdkę bo są dwie zupiełnie różne oceny czyli rób dalej swoje

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze. Fakt, mam zgwozdkę
    Co do światła. Testuję różne materiały rozpraszające w dyfuzorze. Jeszcze nie znalazłem optymalnego rozwiązania stąd takie, a nie inne efekty. Fajnie że zwróciliście na to uwagę. Sam kształt dyfuzora też nie do końca mi pasuje, ale szkoda mi wydawać prawie 600 zł na coś co mogę zrobić sam

Pająk 039 jest z jednej klatki - staram się nie stakować, o ile się da.
    Do baraszkujących pająków bardziej nie mogłem podejść, też mam niedosyt bliskości
    Ze stackowaniem w Helikonie jeszcze raczkuję, zwłaszcza przy większej liczbie klatek.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Dziś trafiłem na korsarza bez nogi

044
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Rilaena triangularis - Korsarz1800.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	845,6 KB
ID:	267126

i Lenia ogrodowego
    045
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Leń ogrodowy1800.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	1,07 MB
ID:	267127

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Kosarze często tracą nogi i egzemplarzy z niekompletną ilością nóg spotyka się częściej niż u innych pajęczaków. Nie podoba mi się czarne tło - stwarza wrażenie nienaturalności.
    Zdjęcie lenia całkiem sympatyczne.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Niestety, ciemno już się robiło więc pomagałem sobie lampą.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Domyślam się. W takich sytuacjach warto za modelem umieścić coś co będzie stanowiło tło - np. jakiś liść.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Ja tam się nie znam, ale mz poczyniłeś wyraźny postęp. Rębacz szary- wyszły całkiem smakowite kadry