Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: OM-D E-M10 Mark II czy Mark III

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

OM-D E-M10 Mark II czy Mark III

Hej
    Jak w temacie. Zakup używanej puszki z przeznaczeniem w 99%-ach do zdjęć.
    Z racji różnego roku premiery jak wiadomo dostępne puszki Mark II mają większy przebieg niż mark III.
    Czy mimo tego lepiej celować właśnie w Mark II?
    Dziękuje za porady.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    To zależy od różnicy w cenie. Mark II wyszedł w roku 2016 ? To już 8 letnia puszka. Mark III ma odczuwalnie lepszy AF i kilka innych rzeczy - HDR, HiRes
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    To zależy od różnicy w cenie. Mark II wyszedł w roku 2016 ? To już 8 letnia puszka. Mark III ma odczuwalnie lepszy AF i kilka innych rzeczy - HDR, HiRes
    No tak tylko że z tego co się naczytałem III nie ma możliwości sterowania błyskiem zewnętrzną lampą i podobno gorzej rozpiętością tonalną. Ponadto mimo tego, że korzystam z RAW to JPG niby mocniej odszumione kosztem kontrastu.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Na pewno piszesz o serii E-M10, a nie E-M5 lub E-M1? O ile dobrze kojarzę, to żaden E-M10 nie ma trybu Hi-res.
    O różnicach w AF też nic nie wiem, ale może są. Wiem za to, że żaden E-M10 nie ma PDAF.

Do tego w wersji III mocno ograniczyli focus bracketing i coś mi świta, że dali gorszą obudowę. Dodali za to filmowanie 4k

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Na pewno piszesz o serii E-M10, a nie E-M5 lub E-M1? O ile dobrze kojarzę, to żaden E-M10 nie ma trybu Hi-res.
    O różnicach w AF też nic nie wiem, ale może są. Wiem za to, że żaden E-M10 nie ma PDAF.

Do tego w wersji III mocno ograniczyli focus bracketing i coś mi świta, że dali gorszą obudowę. Dodali za to filmowanie 4k
    https://youtu.be/pQLFca-NUi4?feature=shared

... i tak po różnych stronach. I jestm dziki co lepsze. Jak już wspomniałem nie filmuje. Lepiej telefonem jeżeli już trzeba.
    Jeszcze coś takiego znalazłem:

https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii

... i wstępnie przekonuje mnie do starszej wersji.
    Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 24.06.24 o 00:30

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Dokładnie już różnic nie pamiętam, ale że zaoszczędzili na obudowie mogę potwierdzić - E-M10-II miał obudowę metalową, E-M10-III z poliwęglanu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Jeszcze coś takiego znalazłem:

https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii

... i wstępnie przekonuje mnie do starszej wersji.
    No wychodzi na to, że E-M10 II tańszy i lepszy. Sam 2 lata temu kupowałem i używki kosztowały tyle samo, co teraz, więc tanieć jakoś nie chce.

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zastanawiam sie jeszcze jaki jest akceptowalny przebieg. Obecnie po bliko 18000 fotek padła mi stabilizacja w E-PM2. Przypuszczam że konstrukcyjnie podobne. Z drugiej strony nawet w nowym może paść.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    475
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Zastanawiam sie jeszcze jaki jest akceptowalny przebieg. Obecnie po bliko 18000 fotek padła mi stabilizacja w E-PM2. Przypuszczam że konstrukcyjnie podobne. Z drugiej strony nawet w nowym może paść.
    Użytkowałem M10 II do jego naturalnej śmierci
    Ten model ma piętę achillesową w postaci taśmy flex łączącej aparat z tylnym ekranem. Pada dość często, wymiana łatwa - nawet sam to robiłem. Wymiana w serwisie też w miarę tania. Taśmy dostępne.
    W moim przypadku przy drugiej wymianie taśmy padł pin do podpięcia taśmy do płyty głównej. Gniazdo po prostu rozsypało się w proszek. Myślę, że to było spowodowane wysoką temperaturą - taśma raz działała a raz nie. Mogły być zwarcia. Wymiana płyty to już zabawa nieopłacalna.
    Ogólnie aparat tani i robi niezłe zdjęcia.
    Tu masz link do dobrego przebiegu -> https://www.interfoto.eu/?page=subpr...=383147&id=211
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Użytkowałem M10 II do jego naturalnej śmierci
    Ten model ma piętę achillesową w postaci taśmy flex łączącej aparat z tylnym ekranem. Pada dość często, wymiana łatwa - nawet sam to robiłem. Wymiana w serwisie też w miarę tania. Taśmy dostępne.
    W moim przypadku przy drugiej wymianie taśmy padł pin do podpięcia taśmy do płyty głównej. Gniazdo po prostu rozsypało się w proszek. Myślę, że to było spowodowane wysoką temperaturą - taśma raz działała a raz nie. Mogły być zwarcia. Wymiana płyty to już zabawa nieopłacalna.
    Ogólnie aparat tani i robi niezłe zdjęcia.
    Tu masz link do dobrego przebiegu -> https://www.interfoto.eu/?page=subpr...=383147&id=211
    Widziałem w necie wzmianki o tych taśmach. N cóż. Co do oferty ciekawa ale mam taki fetysz, że szukam wersji srebrnej.
    Jak lubie choppery i stare cadillaci to muszę też aparaty o oldschoolowym wyglądzie.