Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Panasonic i drugi raz ta sama wpadka

  1. #1
    | OlyJedi Awatar bogdi
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Posty
    626
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

    Panasonic i drugi raz ta sama wpadka

    Po podpięciu smayang rybka, aparat się grzecznie pyta o uaktualnienie ogniskowej dla stabilizacji, zapamiętuje to nawet przy podpięciu szkła panasonica 45-150 w ten sposób drugi raz spaprałem sobie fotki z wyjazdu, dla mnie to błąd oprogramowania, zwłaszcza, że gdy wpinam samyang 12 tez wyskakuje pytanie, po wpięciu 45-150 już tego pytania nie ma, ten sam problem po wpięciu 20 panasonic, z 45 wszystko ok - post ostrzegający, że może wystąpić taka sytuacja i o ile dla rybki zauważyłem, że uaktualnienie ogniskowej w większości przypadków nie jest konieczne, to w przypadku 12mm już się przydaje
    wielosystemowy

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    25.115
    Siła reputacji
    475
    Moja galeria
    No nie wiem...
    U mnie G9 woła o aktualizację ogniskowej TYLKO i wyłącznie z obiektywami, które nie mają AF, np. Helios, Samiang 85/1,4 czy Laova 7,5
    Po założeniu obiektywu z AF - czyli wszystkie Olki z AF, wszystkie Leice z AF np. 25/1,4 czy też Sigma 30/1,4; Sigma 150 macro.
    Tu mały wtręt co do Sigmy 150 macro. Nie używam jej z G9 tylko z Olkiem M1 v.3 Dlaczego ? G9 nie ma czujników fazowych. A ta Sigma ma ostrzenie tylko po fazie bo jest lustrzankowa. Owszem ostrzy po kontraście w tybie hybrydowym, ale zawsze (100%) przestrzeli.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  3. #3
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    8.195
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Ja z G9 i GX-8 też nigdy nie miałem problemów z aktualizacją danych o ogniskowej - po podłączeniu obiektywu z AF aparat automatycznie ściąga sobie dane o ogniskowej i dostosowuje do niej działanie stabilizacji. Problem może by w przypadku podłączenia obiektyw.ów MF o zmiennej ogniskowej - wtedy aparat o ogniskową zapyta tylko raz a dane o ogniskowej należałoby aktualizować po każdej jej zmianie.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  4. #4
    Awatar Roberto73
    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.138
    Siła reputacji
    181
    Moja galeria
    Za żadnym szkłem systemowym G9 czy inny panas nie pytał o uaktualnienie . Z manualami i owszem

  5. #5
    | OlyJedi Awatar bogdi
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Posty
    626
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nie napisałem GX7, przy czym efekt na zdjęciach jest lekko dziwny, przypuszczam, że to wina stabilizacji
    wielosystemowy

  6. #6
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    25.115
    Siła reputacji
    475
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    Nie napisałem GX7, przy czym efekt na zdjęciach jest lekko dziwny, przypuszczam, że to wina stabilizacji
    A może poruszone... jakie czasy ?
    Wstaw tu RAW'a
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  7. #7
    | OlyJedi Awatar bogdi
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Posty
    626
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Robię tylko jpeg, nie jest to sprawa czasu, to sprawa przejścia z obiektywów MF i ustawienia ogniskowej, na obiektywy dedykowane, najgorzej z obiektywem 45-150, po resecie już ten obiektyw działa prawidłowo, przypuszczam, że może to być związane ze stabilizacją, to nie mój pierwszy przypadek w tej konfiguracji , moje gapiostwo bo zapominam o tym "kaprysie"
    wielosystemowy

  8. #8
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    25.115
    Siła reputacji
    475
    Moja galeria
    Nie wiem jak jest w Panasie, ale gdy miałem M10 v.2 i padła stabilizacja, to miałem czerwoną kontrolkę na ekranie z adnotacją IS.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  9. #9
    | OlyJedi Awatar bogdi
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Posty
    626
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dziś zainstalowana nowsza wersja oprogramowania, zobaczymy teraz jak mój spacerowy aparat będzie się spisywał
    wielosystemowy

Podobne wątki

  1. Metz 48/50 AF-1 sama nie zdecyduję :-/
    By gonia in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 28.02.11, 17:48
  2. Odpowiedzi: 94
    Ostatni post / autor: 11.10.07, 09:05
  3. Las Kabacki po raz drugi
    By Smerf Maruda in forum Nasze zdjęcia - wątki autorskie
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 2.12.06, 18:26

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.